Rengeteget.

A városok fái kevesebb légkondicionálást és megnövekedett munkavállalói aktivitást, valamint termelékenységet jelentenek a nyári hónapokban Londonban, mindemellett pedig rengeteg pénzt megspórolnak az állampolgároknak - erre a következtetésre jutott a Brit Statisztikai Hivatal egyik jelentésében. Többen figyelmeztetnek azonban, hogy nem mindegy, milyen fáról van szó.

A fákkal borított londoni utcák és kertek nemcsak a városképet teszik szebbé, de képesek ellensúlyozni a szén-dioxid-kibocsátást is és javítani a városi levegő minőségét. A Brit Statisztikai Hivatal (Britain’s Office of National Statistics, ONS) pénzre váltotta az adatokat, kiszámolta, hogy mennyi megtakarítást jelent a fák jelenléte.

A jelentés szerint 2014 és 2018 között a város több mint 5 milliárd fontot takarított meg csupán a léghűtés terén. A fák elviselhetőbbé teszik a nyári hőmérsékletet, a munkavállalói hatékonyság növekszik, amellyel megközelítőleg 11 milliárd font értékű termelési veszteséget tudtak megakadályozni.

Az ONS adatai visszatükrözik azt a felmérést, amelyet a londoni polgármesteri hivatal rendelt meg 2015-ben. Ebben arra a megállapításra jutottak, hogy a város 8,4 millió fája évente körülbelül 2240 tonna szennyezőanyagot, ezek közül is főként ózont távolít el a londoni légkörből organikusan, ha erre költeni kellett volna, az 126 millió fontba került volna.

Ugyanakkor nem minden fafajta egyformán hatásos, nem elég csak annyit tenni, hogy ha egy fát kivágunk, akkor tízet ültetünk helyette - ezt már Phil Wilkes, az University College London oktatója mondta,

aki a londoni fák szénelnyelési képességéről készített tanulmányt. A fiatalabb fák azonban nem rendelkeznek olyan abszorpciós képességgel, mint öregebb társaik, és sokszor az is baj, hogy 5-10 évvel később kivágják őket csak azért, mert valaki be akarja építeni a földterületet. London zöldfelületei összességében a város területének 21%-át "árnyékolják le", erdős területeinek jó részét a középkorban fásították be, azóta folyamatosan újraültetik, a város lakónegyedeiben pedig népszerűek a hátsókertek.

Forrás: CityLab
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vasarely és Kassák a ligeti Mélygarázsban

Vasarely és Kassák a ligeti Mélygarázsban

Mérföldkőhöz érkezett a Városliget autómentesítése.

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

A Lego Rebuild the World kampányának keretében 9-10 éves londoni gyerekek kipróbálhatták, milyen is építésznek lenni.

Ezzel a városépítő játékkal tényleg kizárhatod a külvilágot

Ezzel a városépítő játékkal tényleg kizárhatod a külvilágot

A Townscapert a skandináv várostervezés és mesekönyvek inspirálták.

Hirdetés