Zéró negyed

A világ legnagyobb, karbon-semleges tech városrészét építik fel Dubajban.

A Baharash Bagherian által alapított URB építészvállalat bemutatta az új, Dubai Al Jaddaf Creekside mentén felépítendő tech városrészének terveit. Az URB hitvallása szerint az urbanizáció, a túlnépesedés és a klímaválság egyetlen, kötelezően követendő utat hagy az emberiség és az építész-szakma számára: az élhető, ellenálló és intelligens, fenntartható városok megteremtését. Az Urban Tech District projekt a világ legnagyobb nettó karbon-semleges városrészének felépítését taglalja.

 

 

A 140.000 négyzetméter alapterületű, új negyed többek között konferenciáknak, szemináriumoknak, képzéseknek, kutatásoknak és üzleti ötleteléseknek ad majd teret. A létesítmények között találhatunk még kereskedelmi és oktatási egységeket is, a kellemes közérzetet a beltéri biofil környezet erősíti. A központ a nettó karbon-semlegesség jegyében az építkezés során felmerülő összes szén-dioxid terhelést ellensúlyozza. A későbbiekben, a tervekkel összhangban, partnervállalkozásaik negatív környezeti hatását is csökkentik, így segítik az alacsony karbon-terhelésű munkaerő alkalmazását.

 

 

A tervezőcsapat a fenntarthatóságot támogató, egyéb megoldásokon is ötletel: ilyen lehet például a városi gazdálkodás, a napelemes farmok, a passzív design, valamint a fény- és hőérzékelő, -szabályozó eszközök integrálása a tervekbe. A terület, adottságaiból fakadóan, sokkal nagyobb léptékű fejlődést tesz lehetővé a modern, környezetre érzékeny városmodell megteremtésében. Befektetési lehetőséget nyújt a fenntarthatóság leglényegesebb kérdéseivel foglalkozó innovatív szervezetek számára, és platformot teremt a változás szellemében működő, rohamosan növekedő, élvonalbeli vállalkozásoknak.

 


Az Urban Tech Institute létesítményében a jövő vezetői találkozhatnak, fejlődhetnek, emellett lehetőséget kínál az alkalmazott kutatásokon alapuló fejlesztések kísérleti megvalósítására is. A köz- és a magánszféra képviselőit és kapcsolódásait az egyetemes, tartós zöld gondolkodás irányába tereli.

„Az Urban Tech District képviseli a jövő városainak lényegét. A globális városi piac értéke nagyságrendileg 158 milliárd dollár, az elkövetkezendő évtizedben e területen jelentős növekedés várható. A technológiai alapú városi fejlesztések az urbanizációból adódó számtalan kérdésre keresik a válaszokat. Érthetjük ezalatt a helyben megvalósított élelmiszertermelést, az élelmiszerbiztonságot, a megfizethető és méretezhető megújuló energiát, az alacsony energiaigényű vízgazdálkodást, a minimális hulladéktermelést és fejlett hulladékkezelést. Ez csak néhány a számtalan feladat közül, melyekkel napjaink városainak szembe kell néznie” – összegzi gondolkodását az URB csapata.

 

A nettó karbon-semlegességet célzó globális zöld program két vezérmotívuma a fenntarthatóság és az innováció, a tervezés során ezekre fókuszált az URB. Az új negyed Dubajt a fejlődés centrumává teszi, a létrehozott technológiai ökoszisztéma egyedülálló lesz az Egyesült Arab Emírségekben és a világon egyaránt. „Az Urban Tech District lesz az új, a városi fejlődésért felelős, világszintű technológiai központ” – hangzanak Baharash Bagherian értékelő szavai.

 

 

URB | Web | Instagram

 

 

Forrás: Designboom, ArchDaily

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zéró negyed

Zéró negyed

A világ legnagyobb, karbon-semleges tech városrészét építik fel Dubajban.

Forradalom helyett kis lépésekben jöhet az építőipar digitalizációja

Forradalom helyett kis lépésekben jöhet az építőipar digitalizációja

Az első lépés pedig az Intelligens Szállítólevél bevezetése lehet, hónapokon belül. 

Meglepő helyen bukkant fel az ország legnagyobb karácsonyfája

Meglepő helyen bukkant fel az ország legnagyobb karácsonyfája

Kilátóból alakították át, 72 méter magas, több mint ezer színes LED-fényforrással.

Hirdetés