Zéró negyed

A világ legnagyobb, karbon-semleges tech városrészét építik fel Dubajban.

A Baharash Bagherian által alapított URB építészvállalat bemutatta az új, Dubai Al Jaddaf Creekside mentén felépítendő tech városrészének terveit. Az URB hitvallása szerint az urbanizáció, a túlnépesedés és a klímaválság egyetlen, kötelezően követendő utat hagy az emberiség és az építész-szakma számára: az élhető, ellenálló és intelligens, fenntartható városok megteremtését. Az Urban Tech District projekt a világ legnagyobb nettó karbon-semleges városrészének felépítését taglalja.

 

 

A 140.000 négyzetméter alapterületű, új negyed többek között konferenciáknak, szemináriumoknak, képzéseknek, kutatásoknak és üzleti ötleteléseknek ad majd teret. A létesítmények között találhatunk még kereskedelmi és oktatási egységeket is, a kellemes közérzetet a beltéri biofil környezet erősíti. A központ a nettó karbon-semlegesség jegyében az építkezés során felmerülő összes szén-dioxid terhelést ellensúlyozza. A későbbiekben, a tervekkel összhangban, partnervállalkozásaik negatív környezeti hatását is csökkentik, így segítik az alacsony karbon-terhelésű munkaerő alkalmazását.

 

 

A tervezőcsapat a fenntarthatóságot támogató, egyéb megoldásokon is ötletel: ilyen lehet például a városi gazdálkodás, a napelemes farmok, a passzív design, valamint a fény- és hőérzékelő, -szabályozó eszközök integrálása a tervekbe. A terület, adottságaiból fakadóan, sokkal nagyobb léptékű fejlődést tesz lehetővé a modern, környezetre érzékeny városmodell megteremtésében. Befektetési lehetőséget nyújt a fenntarthatóság leglényegesebb kérdéseivel foglalkozó innovatív szervezetek számára, és platformot teremt a változás szellemében működő, rohamosan növekedő, élvonalbeli vállalkozásoknak.

 


Az Urban Tech Institute létesítményében a jövő vezetői találkozhatnak, fejlődhetnek, emellett lehetőséget kínál az alkalmazott kutatásokon alapuló fejlesztések kísérleti megvalósítására is. A köz- és a magánszféra képviselőit és kapcsolódásait az egyetemes, tartós zöld gondolkodás irányába tereli.

„Az Urban Tech District képviseli a jövő városainak lényegét. A globális városi piac értéke nagyságrendileg 158 milliárd dollár, az elkövetkezendő évtizedben e területen jelentős növekedés várható. A technológiai alapú városi fejlesztések az urbanizációból adódó számtalan kérdésre keresik a válaszokat. Érthetjük ezalatt a helyben megvalósított élelmiszertermelést, az élelmiszerbiztonságot, a megfizethető és méretezhető megújuló energiát, az alacsony energiaigényű vízgazdálkodást, a minimális hulladéktermelést és fejlett hulladékkezelést. Ez csak néhány a számtalan feladat közül, melyekkel napjaink városainak szembe kell néznie” – összegzi gondolkodását az URB csapata.

 

A nettó karbon-semlegességet célzó globális zöld program két vezérmotívuma a fenntarthatóság és az innováció, a tervezés során ezekre fókuszált az URB. Az új negyed Dubajt a fejlődés centrumává teszi, a létrehozott technológiai ökoszisztéma egyedülálló lesz az Egyesült Arab Emírségekben és a világon egyaránt. „Az Urban Tech District lesz az új, a városi fejlődésért felelős, világszintű technológiai központ” – hangzanak Baharash Bagherian értékelő szavai.

 

 

URB | Web | Instagram

 

 

Forrás: Designboom, ArchDaily

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zéró negyed

Zéró negyed

A világ legnagyobb, karbon-semleges tech városrészét építik fel Dubajban.

Tájhasználók | FRISS DIPLOMA

Tájhasználók | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Kedvenceink új életre kelnek | 80 éves az IKEA 
  • 2023-08-08 11:00
  • Deco

Kedvenceink új életre kelnek | 80 éves az IKEA 

Ikonikus bútorok, „szereld össze magad” és praktikus otthoni megoldások a főszerepben

Hirdetés