De vajon tényleg a koronavírus miatt, vagy valami más van a háttérben?

Meghátrálásra kényszerült az Alphabet leányvállalata, a Sidewalk Labs: a Toronto vízpartjára álmodott okosváros projektet a koronavírus-járvány következtében kialakult „példátlan gazdasági bizonytalanság” miatt lefújták. A Google mellett a SideWalks Lab is az Alphabet csoport tagja, a visszakozásról szóló hírt a a cég ügyvezetője jelentette be a napokban. 

Daniel L. Doctoroff elmondta, hogy az elmúlt két és fél évben rengeteg energiát fektettek a Quayside megvalósításába, többek között megnyitottak egy 30 fős irodát is, ahol csak a projekttel foglalkoztak. Mivel azonban a világ többi országához hasonlóan a torontói ingatlanpiacon is nagy a bizonytalanság a világjárvány miatt, pénzügyileg nem megvalósítható a projekt úgy, hogy közben ne kellene a terv egyes részeit beáldozni. Így pedig nincs értelme folytatni. 

A Sidewalk Labs 2017 októberében nyújtott be pályázatot a torontói vízpart rekultivációjára, melyben célul tűzték ki,

hogy az Ontario-tó partján lévő 324 hektáros területen olyan csúcstechnológiával ellátott okosvárost alakítanak ki, amely a jövő városainak prototípusa lehet. Intelligens épületekkel, önjáró autókkal, egyben hatalmas mennyiségű adatgyűjtéssel, hogy olyan házakban és környezetben élhessenek a lakosok, amilyenben szeretnének.

A pályázat megnyerése után Doktoroff egy interjúban elmondta, hogy bár egy ilyen jellegű terv végrehajtása akár 40-50 évet is igénybe vehet, ők mindenképpen fel akarják gyorsítani ezt a folyamatot.

Most Doctoroff úgy tartja, hogy noha a torontói projektnek már lőttek, nem dolgoztak hiába, hiszen a tervek nem vesztik érvényüket, különösen hasznosak lehetnek egy olyan új világban, amely a koronavírus után a mostani helyébe léphet. A kidolgozott ötletek segíthetik a nagyvárosok problémáinak kezelését, különösen igaz ez a pénzügyi és környezetvédelmi fenntarthatóság területére. 

Koronavírus vagy adatgyűjtési anomáliák?

A SideWalks Lab kapcsán írtunk korábban arról, hogy létrehoztak egy olyan szoftvert, amely nagy segítséget jelenthet az okosvárosok koncepciójának elterjesztésében. 

A tervezőszoftver rengeteg adatból dolgozik, a földrajztól kezdve a kormányzati rendeleteken át a fejlesztési tervekig, de figyelembe vesznek városi alaprajzokat, időjárási mintákat és lakossági igényeket is.

Ezekből az adatokból végtelen számú tervezési koncepció hozható létre. Ha az adatok segítségével összeáll egy terv, akkor a szoftver elemzi annak lehetséges hatásait attól kezdve, hogy a lakosok elegendő fényhez és jó minőségű levegőhöz jutnak-e, vagy hogy meg tudják-e közelíteni tömegközlekedéssel az adott területet, vagy mindenképpen autóban kell gondolkodniuk.

Ezzel el is érkeztünk a big data korának alapvető problémájához. A projekt rengeteg adattal dolgozott volna, amely a lakosság és a befektetők egy részében kiverte a biztosítékot, így már a pályázat megnyerése után arra szólították fel a céget, hogy vegye figyelembe a hatályos adatvédelmi rendelkezéseket, és ennek megfelelően módosítsa az adatgyűjtésre vonatkozó elképzeléseit.

Vannak azonban, akik úgy gondolják, hogy a járvány valószínűleg csak jó ürügy volt arra, hogy lefújjanak egy értékes projektet. Szerintük a világ most veszített el egy olyan lehetőséget, amely hozzájárulhatott volna a jobb életminőséghez a világ nagyvárosaiban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Európa legokosabb irodaháza a Cube Berlin

Európa legokosabb irodaháza a Cube Berlin

Nemcsak okos, de olyan szép is, mint egy szobor.

A torontói okosváros bukását a profit és a technológia túltolása okozta

A torontói okosváros bukását a profit és a technológia túltolása okozta

Ben Van Berkel építész szerint azért bukott meg a torontói okosváros, mert nem arra koncentrált, amire kellett volna.

Lefújták a Google testvérvállalatának okosváros projektjét

Lefújták a Google testvérvállalatának okosváros projektjét

De vajon tényleg a koronavírus miatt, vagy valami más van a háttérben?

Hirdetés