Nemcsak okos, de olyan szép is, mint egy szobor.

Egy iroda, amelyet a mesterséges intelligencia vezérel, tudja, hányan tartózkodnak az épületben, hívja a liftet és azt is megmutatja, hol találunk szabad parkolóhelyet. A Cube Berlin épületét 2020 februárjában adták át, egyik nagy erénye, hogy teljes mértékben összhangban van azokkal az energiafelhasználásra vonatkozó célokkal, amelyek felé az Európai Unió is halad.

Berlin szívében, a főpályaudvar mellett nyitotta meg kapuit a koppenhágai 3XN építészetiroda tervezte Cube Berlin. Az irodaépület olyan új típusú, mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat kínál, amelyeknek jelen pillanatban nincsen párja Európában: ötvözi a fenntarthatóság, a formatervezés, a digitalizáció erényeit szimbolikusan Berlin egyik feltörekvő, erőteljes átalakuláson áteső helyszínén. 

Ahogy a Bosch Magyarország IoT Blog írja, a megnyerő külső egy mesterséges intelligenciával ellátott agyat takar, a közel 100 millió euróba kerülő épületbe több mint 3750 szenzort, 750 beacont (bluetooth-os hardveradót) és 140 mobil rádióantennát szereltek fel. Mindezt azért, hogy az öntanulásra képes technológia a valós idejű adatokat az ember és a környezet szolgálatába állíthassa.

Az okos irodaház ugyanis a szenzorok nagy számának köszönhetően nemcsak bérlőit látja el hasznos, valós idejű adatokkal, hanem azokat feldolgozva az épület vezérlését is sok szempontból leegyszerűsíti, hatékonyabbá teszi és optimalizálja.

Az üveghomlokzat azon kívül, hogy kaleidoszkópként tükrözi vissza Berlin utcáit, az energia áramlását is segíti. Becslések szerint az épületet irányító technológia segítségével közel 30 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás, mivel például a napsugárzásból az épület felületén keletkező energiát a beérkező friss levegő hűtésére használják fel.

A mesterséges intelligencia folyamatosan figyeli a kinti és belső hőmérsékletet, és megakadályozza ezáltal, hogy a belső terek túlhevüljenek, vagy épp lehűljenek. A szélességében, magasságában és mélységében is egyaránt 42,5 méter hosszú, a mesterséges intelligencia által vezérelt high-tech irodakomplexum tetejéről egész Berlint megcsodálhatjuk.

Kim Herforth Nielsen, a 3XN alapítója a projekt kapcsán elmondta, hogy a Cube Berlinnel az volt az elsődleges céljuk, hogy mutassanak egy új irányt a kereskedelmi komplexumok tervezésében. Emellett sikerült egy ikonikus épületet megalkotni, amely újfajta élményt kínál a városi interakcióban is, jól integrálódik a környezetbe: a gyalogosok megállnak, és nézik saját tükröződésüket az épület üvegében.

A pontot az í-re pedig az teszi fel, hogy Németország egyik legokosabb épületéről van szó, amellyel azt is meg akarták mutatni, hogy igenis kialakítható úgy egy épület a digitális technológiával, hogy közben a funkciók nem mennek egymás rovására, egy ilyen irodában pedig sokkal könnyebb produktív munkát végezni.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két évtized a minőség és fenntarthatóság jegyében! (X)

Két évtized a minőség és fenntarthatóság jegyében! (X)

Múltról, jelenről és jövőről készült interjú Bali Viktorral

Hirdetés