A girlscanscan kollektíva kísérleti nyári konyhájában a posztszocialista Budapest kerül terítékre

A városi tárgyak, folyamatok és a hozzájuk fűződő emlékezet változásait szedi ízekre és kínálja a girscanscan kollektíva – Bakucz Juli, Bánszegi Bíborka, Kammermann Lili és Varga Lilla – interaktív kiállítása a Telep Galériában felállított pop-up nyári konyhában. A rontom-bontom kiállítás lehetőséget ad rá, hogy mindenki úgy kavarja ki a neki tetsző ízeket, ahogy a kedve tartja. A lányok recepttel is szolgálnak az egyéni, vagy tetszés szerint kollektív főzőcskéhez, amit az alábbiakban teszünk közzé. 
 


Hogyan készül a posztszocialista város?

A folyamat
macerás, koszolós, ajánljuk, hogy inkább a nyári konyhában kísérletezz vele! Lépésről lépésre haladj! (Közben alakítsd nyugodtan saját szájízed szerint, mindenki így csinálja.) 

Végy egy
nagyobb darab viaszosvásznat és egy közép(?)-kelet(?)-európai(?) nagy(?)várost! 

Készíts
elő egy megfelelő méretű zománcos edényt, mérj bele 1944-től 45 évet, majd ha bírod még szusszal, szigorúan kevergetés közben adj hozzá még 34-et. (A konyhai mérleged ekkor 2023-at kell mutasson. Ha nem így van, ismételd meg a folyamatot!) Öntsd fel annyi vízzel, aminek még a felszínén tudsz maradni. Alacsony lángon hagyd főni.

Kikacsintgatás,
só, bors ízlés szerint. 

Ha kellőképpen megpuhult,
emlékektől, ízléstől és érdeklődéstől függően próbáld meg akkora részekre választani, amekkorákkal azt gondolod, kellemesen lehet majd dolgozni. (Ne számíts egy jól definiált végeredményre, hanem inkább egy állandó egymásra utaltságban lévő, csupán praktikussági szempontból kisebbekre töredezett enyhén szólva problémás masszára.) 

Pihentesd.
De ne sokáig, rád(r)omolhat.
 


A már előkészített
viaszosvászonra helyezd rá a kiporciózott masszát és óvatosan kezdd el az asztal szélei felé húzogatni, hogy egyenletes vastagságú legyen. Az alapanyagok minőségétől függ, de elő fognak fordulni repedések, szakadások, rontások, bontások. (Ne) okold magadat! 

A töltelék
rád van bízva – lehet sós, édes, keserű. Ahány ház, annyi szokás. Mehet a sütőbe! 

Tálald frissen,
megfelelő hangnemben és csak annak adj belőle, aki szerinted megérdemli!

Egészségünkre! 
 

Előkészítési idő: 1945-től 1989-ig
Főzési idő: 1989-től (napjainkig?)
A konyha helyszíne: Telep Galéria (1075 Budapest, Madách Imre út 8.)
Az aperitifet június 9-én pénteken este 7 órakor szolgáljuk fel
Tósztot mond: Zöldi Anna


 

rontom-bontom

 

Kísérő: 
június 27. kedd 19 órától madárlátta és beszélgetés Zöldi Annával a kiállításról és a feltett kérdésekről

Addig is jó csipegetést kíván a posztszocialista Budapestből, Bakucz Juli, Bánszegi Bíborka, Kammermann Lili és Varga Lilla.

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Lehetnének példaképeink, csak nem tudunk róluk” | Structures of Feminarchitecture

„Lehetnének példaképeink, csak nem tudunk róluk” | Structures of Feminarchitecture

Beszélgetés a girlscanscan kollektíva tagjaival.

Lányok, szkenneljétek a városszövetet!

Lányok, szkenneljétek a városszövetet!

A girlscanscan kollektíva bemutatkozó „Tripping on Modernist Monuments” című kiállítása május 1-ig tekinthető meg a Turbina Kulturális Központban.

145 éve született Diescher József

145 éve született Diescher József

Tervezett és épített gazdasági-, vasúti- és gyárépületeket, lövöldét, műtermet vagy éppen templomot, legismertebb alkotása a Pálmaház.

Hirdetés