Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig.
 


A Covid-járvány, az energiaválság és a magas infláció súlyosbították a megélhetési és lakhatási gondokat, egyúttal az önkormányzatok mozgásterét is jelentősen korlátozták, miközben a lakosság még gyakrabban fordult hozzájuk segítségért. A Habitat azokat az önkormányzatokat keresi, amelyek ennek ellenére sem hagyták cserben lakosaikat és a lehetőségekhez mérten példamutató erőfeszítéseket tettek és hiánypótló jó gyakorlatokat valósítottak meg.

A kiválasztásra kerülő önkormányzatok – vagy az általuk megjelölt helyi intézmények/szervezetek – különböző mintaprogramok megvalósítására kapnak pénzügyi és szakmai támogatást. Három, településméret szerinti kategóriában lehet nevezni; mindegyikben egy pályázót díjaznak: 

Nagy- és középvárosok, kerületek: 
A 20 ezer fő feletti városok és budapesti kerületek rezsitámogatási és adósságkezelési alapra pályázhatnak, 2 millió Ft értékben.

Kisvárosok: 
Az 5-20 ezer fős városok nyílászárócserére pályázhatnak nyolc lakásban, 4 millió Ft értékben.

Községek: 
Az 5 ezer fő alatti települések tűzifa támogatási alapra és tároló építésére pályázhatnak, 7,5 millió Ft értékben.

A pályázatok értékelését a Habitat munkatársai és egy háromfős szakmai zsűri végzi: Kőszeghy Lea szociológus, Rácz Béla közösségszervező, valamint Dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A pályázatok szociális, intézményi, környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok szerint kerülnek elbírálásra, az intézkedések jellege és a települések eltérő adottságainak figyelembevétele mellett. 
 

A szervezet jelentkezésre biztat minden olyan önkormányzatot, amely elkötelezett a lakhatás ügye mellett, hogy minél többekhez eljusson az inspiráló kezdeményezések híre! A Habitat a pályázat lezárulta után egy kiadványt tervez megjelentetni a beérkező jó gyakorlatokból. 

 

2024. április 2. kedd éjfélig várják a jelentkezéseket. A pályázati kiírás, a részletes szabályzat és az űrlap előnézete megtalálható és letölthető a Habitat honlapján, a rövid pályázati adatlapot pedig ezen az online felületen lehet kitölteni és beküldeni. A felmerülő kérdéseket a palyazat@habitat.hu címen várják.

A Habitat for Humanity Magyarország munkájáról bővebben a szervezet honlapján olvashatnak.

A Lakhatási Koalíció által 2024-es választásokra összeállított Önkormányzati Lakhatási Minimum című javaslatcsomag pedig itt érhető el.

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

TypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században

TypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században

Elindult az ArtHungry idei első pályázata, melyre ezúttal hazai tervezőgrafikusok, tipográfusok és betűtervezők munkáit várják a szervezők.

Több tízezer magyar család kap EU-támogatást napelemre

Több tízezer magyar család kap EU-támogatást napelemre

Az energiaszegénységnek kitett 87 ezer család kaphat vissza nem térítendő támogatást.

Inspiráció az arab világból

Inspiráció az arab világból

MOME x BE LIGHT! pályázat, 6. rész.

Hirdetés