Kormányhatározat jelent meg a háború során megsemmisült tetődíszek helyreállításáról.

A kormány programot indít, hogy a budapesti épültek háborúban megsemmisült „tetőidomait” helyreállítsák. A program első részeként ismét kupolát kap a Műegyetem és az ELTE jogi kara, írta meg a HVG.

A modellprogram első lépéseként három épület díszes tetőidomai épülhetnek újjá, a kormány döntése szerint. Az egyik a Műegyetem Szent Gellért téri főépületének, a másik az ELTE jogi kara Egyetem téri kampuszának elpusztult kupolája lesz, a harmadik pedig a Vécsey utca 4  tetőjének díszei. Utóbbi azért kerülhetett bele a programba, mert a Kossuth térről is látható. A mai Vértanúk terére néző négyemeletes bérházat a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság építette. Az 1901-ben átadott neoreneszánsz és neobarokk elemekben gazdag, historizáló homlokzatú épület terveit Tamás József építész készítette. A bérpalota a háborús harcok során súlyosan megsérült.

„A helyreállítások során a korszak historizmus-ellenes légkörében tetődíszeinek jelentős részét, így a Kossuth tér képét is meghatározó, sérült manzárdkupolát is lebontották”

– áll a Steindl Imre Program holnapján.

A Magyar Közlöny 235. számában megjelent kormányrendeletből, az is kiderült, hogy a modellprogram előkészítését és megvalósítását a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. végi. A Wachsler Tamás által vezetett cég végezte a Kossuth tér arculatának át-, pontosabban visszaalakítását. A projektre 250 millió forintot szán a kormány.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Breuer Marcell amerikai monográfusa a Műegyetemen

Breuer Marcell amerikai monográfusa a Műegyetemen

Barry Bergdoll március 20-án tart előadást a Középülettervezési Tanszék Tervezésmódszertan kurzusának keretében.

Ha a klíma változik, az emberi viselkedésnek is változnia kell

Ha a klíma változik, az emberi viselkedésnek is változnia kell

Környezetvédelmi szakpszichológus képzés indul az ELTE-n.

Mérnöklányok a családban

Mérnöklányok a családban

Ezzel a címmel várja mérnöknők történeteit a Műegyetem.

Hirdetés