Hirdetés

Az életút főbb állomásai a hernádi tanyától a European Academy of Sciences and Arts tagságig.

Hirdetés

Dinamikus Egyensúly címmel portréfilm készült Balázs Mihály Kossuth-díjas építészről, a Műegyetem professzoráról, aki a filmben többek között arról is beszél, hogy miért tartja hibának, ha az egyetemi képzésben a „szakmára”, a „házra” koncentrálnak.

„A szavak az építészetről szólnak, a mondat az életről. Ezt a gondolatot minden egyetemi előadásom előtt megosztom hallgatóimmal, mert szeretném bennük és magamban is tudatosítani, hogy az építészet nem önmagáért való dolog, és hogy legfőképpen nem rólunk, építészekről szól” – vallja Balázs Mihály DLA, Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas építész, a BME egyetemi tanára, az Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék tavaly leköszönt tanszékvezetője (2011-2020), az Építőművészeti Doktori Iskola vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a European Academy of Sciences and Arts tagja. 

A portréfilmben végigkövetjük életének, munkásságának egyes főbb állomásait: szülei hernádi tanyájáról indult útja, Győrben a Hild József Építőipari Szakközépiskolában, majd a BME Építészmérnöki Karán tanult. Első önálló munkái a kazincbarcikai és a fehérgyarmati görögkatolikus templomok, majd a g.k. Hittudományi Főiskola Nyíregyházán. Nevéhez fűződik a Győr-Kismegyeri római katolikus templom is.

Isten irgalmassága templom, Győr-Kismegyer

Kulturális középületei közül a film készítői ellátogattak a PPKE Információs Technológiai Karának épületébe és a pécsi Tudásközpontba, annak különleges Kaptárába. Családi házai közül két paksi család vendégeiként nézhetünk körül a barátságos hangulatú otthonokban. Volt tanítványaiból lett munkatársai, ma már egyetemi oktató kollégái beszélnek arról, hogy milyen szakmai magatartást tanultak ’Misitől’, ahogyan mindenki szólítja teljes természetességgel. Az építészet-kritikus terveinek, szemléletének egyszerűségre törekvését emeli ki.

Balázs Mihály elmondja: hibának tartja, hogy az egyetemi képzésben a „szakmára”, a „házra” koncentrálnak, miközben az építészet ennél sokkal többről, a tágabb környezethez való viszonyunkról, emberi életek minőségéről szól.

Beszélgetőtárs-rendező-producer: Kovács László, operatőrök: Tóth Zsolt HSC, Rácz Balázs, Kovács László, szerkesztő: Ágics Gitta, kreatív vágó: Lőrinczy Zoltán, zene: TÖRZS zenekar. A filmet a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából, az MMA Kiadó megrendelésére gyártotta a Konkam Stúdió.

Bemutató: M5 csatorna, január 31. vasárnap, 13.40
Ismétlések: Duna World, február 1. hétfő, 01.30; M5 február 1., 07.00

Kattints a galériára a nagyobb méretű képekért és a feliratokért!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Visszakapja kupoláját a Műegyetem és az ELTE jogi karának épülete

Visszakapja kupoláját a Műegyetem és az ELTE jogi karának épülete

Kormányhatározat jelent meg a háború során megsemmisült tetődíszek helyreállításáról.

Kilencven év építészet

Kilencven év építészet

130 éve született Kotsis Iván.

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, a megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

Hirdetés