Összeépült házak allegóriája

Az Antonio Virga Architecte egy egyedülálló, multifunkcionális találkozóhelyet tervezett a franciaországi Rennesben. A projekt a város által indított városmegújítási program kulcsfontosságú része, amely a környék erősségeire összpontosít: a gazdag közösségi életre, a minőségi épületekre és a bőséges zöldterületekre. Célja a városrész újjáélesztése és átszervezése egy jól beazonosítható tájékozódási pont révén, amely összekapcsolja az új részek létesítményeit a meglévőkkel.

Az épület város délkeleti részén található az 1960-as években épült lakótelepek ölelésében, ám szándékosan szakít a környék építészeti arculatával. Az építész olyan szókincset használ, amely megerősíti az autonóm épület identitását. Ennek fontos eleme az egyedi beton platform, amely az összeszerelés szimbóluma, és az épület multifunkcionalitás jellegére utal. A különböző "házakat" fedett átjárók kötik össze, amelyek védik és orientálják a felhasználókat. A terv a ház archetípusát a vendéglátás, a társadalmi kapcsolatok és a megosztás helyszínének allegóriájaként használja. Egy könnyen hozzáférhető hely, amely arra ösztönzi használóit, hogy vegyék birtokba. 

Az épületegyüttest az egységes földszint tagolja, amelyet öt, egyenként két-háromszintes, több funkciót is magában foglaló emelet követ. A formák, a tájolás, a nyílások és a homlokzatok áttörtsége kissé eltér mindegyikben. A homlokzatok világosak és élénkek, a rácsos kerítések teraszokat és belső udvarokat takarnak. Ez a homlokzati áttörés a belső terekben kellemes fény-árnyék játékát hoz létre. A fából készült téglalap-zsindelyes árnyékolók védik és egységesítik a homlokzatokat.

A központ a városrész emlékének és a városrészt építő emberek történetének tárházaként is szolgál, különösen azért, mert a Baraque Ar Maure helyén áll, amely a városrész létrehozásakor az építkezésen dolgozó munkások által használt barakk volt. 


 

Vezető építész: Antonio Virga Architecte | Web | Facebook | Instagram
Megbízó: Rennes városa
Mérnöki tanácsadó: TPFI
Tájépítész: Pollen Paysages
Projekt manager: Keeyong Lee
Projekt manager asszisztens: Chiara Sorrento
Statisztikai folyamatszabályozás: Gotec
Alapterület: 1,954 m² 


Forrás: sajtóanyag 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közösségi találkozóhely francia módra

Közösségi találkozóhely francia módra

Összeépült házak allegóriája

A Közlekedési Múzeumba költöznek a hármas metró tárgyai

A Közlekedési Múzeumba költöznek a hármas metró tárgyai

Nem tűnnek el az életünkből az állomások ikonikus padjai.

Világhírű iroda segít várost építeni a gyerekeknek

Világhírű iroda segít várost építeni a gyerekeknek

A Foster + Partners letölthető template-eket kínál.

Hirdetés