Az Atelier 111 architekti otthona és műterme Csehországban.

Álmos szűk utcácskában, távol a város zajától, a centrumhoz mégis közel talált otthonra a cseh építész páros a közeli térről elnevezett Kozina házban. A rekonstruált történelmi lakóház az agglomerációban felépült, gyakran tájromboló új építések alternatíváját nyújtotta az Atelier 111 architekti tervezői számára.
 


Dél -Csehország egy kevéssé ismert és látogatott, mégis erős atmoszférával bíró városkájában talált rá az építészpáros arra a házra, amely kezdettől fogva megfelelőnek látszott rá, hogy otthonukká váljon. Néhány lépésre a belvárostól, ahol minden szolgáltatás rendelkezésükre áll, csend és nyugalom veszi őket körül a két telek összenyitásával létrejött, két udvarral rendelkező együttesben. 

 

 

A belvárosi elhelyezkedés azt jelentette, hogy korlátozott területen kellett a számukra szükséges funkciókat elhelyezni: egy kellő méretű nappalit a hozzá tartozó kültéri terasszal, gyerekszobákat és játszószobát, szülői hálószobát saját fürdőszobával, két garázst és egy nagy műhelyt. Az együttes két utcáról is megközelíthető, egyik oldalon a gyalogos bejárat vezet egy kis előudvarba, a másik utcáról az autóemelővel ellátott garázsba lehet behajtani.

A két épület közül az egyiket a kétezres években a korszak meglehetősen igénytelen stílusában felújították, a másik nagyon rossz állapotban volt. A felújítás során minden utólagos, idegen hozzátételtől – téglaburkolattól, erkélytől, műanyag ablakoktól – megtisztították a házakat. Az eredeti tömeget és léptéket tiszteletben tartva a talált elemeket, például a téglaburkolat alól előbukkanó kőfalat helyreállították. Az új nyílások egyszerűek, és karakteresen különböznek az osztott eredeti ablakoktól. 

 

 

A nagyobb, újabb házban vannak a lakóhelyiségek, földszinten a közös helyiségek és a szülők-, a tetőtérben a gyerekek lakrésze. A nappalihoz kapcsolódó intim teraszról izgalmas átlátás nyílik az udvar további részébe. Az udvar túlsó végében álló, régebbi épületbe került a garázs és a műhely.  A tetőtéri oromzaton kialakított új, nagy nyílás a városka templomtornyára néz. A belső tér éke a boltozatos konyha-étkező-nappali, ahol a dongát belülről faburkolat borítja. A boltozat alá került háló-olvasó kuckó erre rímel. Bár korban és stílusban különböző épületek alkotnak a két telken új otthont, a közös tervezői szemlélet egységbe olvasztotta őket. 

 

 

Stúdió: Atelier 111 Architekti
Vezető tervező: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl
Projekt helyszíne: Růžová 232, 374 01 Trhové Sviny
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 288 m²
Fotók: Alex Shoots Buildings

 

Forrás: Linka

 

 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kisvárosi nyugalom

Kisvárosi nyugalom

Az Atelier 111 architekti otthona és műterme Csehországban.

A Guggenheim Gyűjtemény igazgatója kapta a Moholy-Nagy-díjat

A Guggenheim Gyűjtemény igazgatója kapta a Moholy-Nagy-díjat

Karole P.B. Vail Moholy-Nagy László alkotói-oktatói szellemiségével összhangban ért el kimagasló teljesítményt.

Kengo Kuma építészetéből cipő lesz

Kengo Kuma építészetéből cipő lesz

A tradicionális japán bambuszfeldolgozás is megjelenik az ASICS sportcipőjén.

Hirdetés