Korszerű utazási élmény Szombathelyen

A GYSEV új  utasvárójának tervezésébe Dr Géczy Nóra bevonta a győri Széchenyi István Egyetem diákjait is.

A vidéki pályaudvarokról mindünknek van valamilyen élménye, és legyünk őszinték, sokszor nem pozitív . Akiknek viszont Szombathely felé visz az útja, mostantól garantáltan másként fog vélekedni a vidéki pályaudvarokról. A GYSEV utaskiszolgáló terében olyan színvonalon intézheti  teendőit, vagy pihenheti ki az utazások közötti fáradalmait, amely tőlünk ezer kilométerre nyugatra is megállná a helyét. 

 

A Szombathelyi Vasútállomás VIP várótermének és Utascentrumának átadásán elhangzott, hogy az új  tér nemcsak építészetileg érdekes, de kialakítása közügy is, hisz a pandémia idején a vonatutazással kapcsolatos ingerküszöbünk is megváltozott. Egy vidéki vasútállomásról nem feltétlenül a tisztaság és elegancia jut eszünkbe, de a tervezők megpróbálták ezeket a fogalmakat belecsempészni az építészeti koncepcióba, és ebben a megrendelő GYSEV Zrt  kiemelkedően jó partnernek bizonyult.

 

A megbízó a Szombathely Vasútállomáson egy többfunkciós, színvonalas, komplex szolgáltatásokat nyújtó egység kialakítását kérte, ahol az utasok teljes körű utazási –és turisztikai információhoz juthatnak, kirándulóprogramjainkra jelentkezhetnek, GYSEV ajándéktárgyakat, egyéb jegyeket vásárolhatnak, az utazásukkal kapcsolatos igényeiket, ügyeiket gyorsan, egy lépcsőben intézhetik. Az Utascentrum belföldi és nemzetközi jegypénztárként is funkcionál.
Az új tér a korábbi váróterem és a jegypénztárak között került kialakításra, területileg lehatárolt, de funkciójában velük egységet alkot. Bejárata az állomásépület hossztengelyében nyílik, folytatva a már kialakult térsort. A tervezői koncepció értelmében e tengely végpontjába az utascentrum pultja mögötti hátfalra egy emberi arc, egy kisgyerek portréja került, így vonzva a tekintetet és a forgalmat a megújult térbe. A térben eredeti, az építés korából származó belsőépítészeti részlet nem maradt. Az álmennyezet felett korabeli gipszstukkórészleteket és falfestésnyomokat találtak, melyeket megőruztek az újonnan kialakítottálmennyezet fölött.

A  tervezés közben vált világméretű problémává a járványhelyzet, amihez így a folyamat kellős közepén tudtak alkalmazkodni a bejárati üvegzsilip, hívórendszer, és szeparált váróterület kialakításával. Az antibakteriális hatású réz felületek nem fértek bele a költségvetésbe, de a megbízó komolyan elgondolkozott a lehetőségén.

 

A korábbi váróterem az átalakítás során plusz funkciót kapott, az ülőhelykapacitás maximalizálása mellett egy kis múzeumi vitrinben a GYSEV múltját bemutató emléktárgyakat állítottak ki. Helyet kapott egy játékos belsőépítészeti elemekkel kialakított gyereksarok is, amely igazi generációk közti együttműködés eredménye. Ötlete, a vasúti sínre utaló design a tervező kislányának fejéből pattant ki, és az édesanya munkája nyomán öltött formát. 

Az utazók új igényekkel fellépő generációja más formában is részt vett a projektben. A Szombathelyi Utascentrum tervezésének előzménye a GYSEV és a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) Épülettervezési Tanszéke közötti évek óta tartó együttműködés, melynek első eredményeként 2016-ban megnyílt az Sopron Vasútállomás Utascentruma. (Felelős tervező: Géczy Nóra, 2016) A koncepció már akkor is egy komplex szolgáltatói egység kialakítása volt, történeti kiállítással, gyereksarokkal, információs sarokkal, ajándékárusítással, jegyértékesítéssel. 

hallgatói terv a FLIRT szerelvény belső kialakítására, GYSEV- Énidő Projekt, 2019

A Széchenyi István Egyetem és a GYSEV második közös projektjeként az építészhallgatók a vasútállomások és a vasúti személyszállítás jövőjére vonatkozó víziókat állítottak össze, illetve a Design című tantárgy keretén belül a FLIRT-személyvonatok 3. generációs típusának belső tereire készítettek innovatív terveket.  A GYSEV munkatársai a félév alatt előadásokat tartottak, és díjazták a hallgatókat. Az utazást újraértelmező designkoncepciók első díjat nyertek az Országos Tudományos Diákkonferencia Építészeti szekciójában (GYSEV-ÉNIDŐ projekt, Fejes Nóra, Torma Sára, Zurai Lilla, Témavezető: Géczy Nóra, 2019).
A jelenlegi munka, a Szombathely Vasútállomás Utascentruma (2021), immár a harmadik projekt, amely a közös együttműködés részeként valósult meg. A tervezést nemcsak a Tobii Pro Glasses szemmozgás kamerával végzett épületbejárások, térkísérletek és egyetemi kutatómunka előzte meg, de a hallgatókkal közös workshopok és designprojektek is segítették. Az újonnan kialakított utasváró 21. századi színvonalon szolgálja az életünkben egyre fontosabb szerepet betöltő mobilitást.

"STÁBLISTA:

Megrendelő: GYSEV Zrt. (Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút Zrt.)

Képviseli: Kövesdi Szilárd, vezérigazgató; Czibula András, stratégiai műszaki fejlesztési igazgató

Projektvezető: Németh Béla

Műszaki ellenőr: Sztahovszky Zoltán, okl. építőmérnök

Értékesítési és marketing vezető Némethné Gara Ildikó

Személyszállítási koordinátor: Seregély-Tóth Rita

 

Tervező: Arch Deco Studio Kft.

Felelős tervező: Géczy Nóra PhD, okl. építész tervezőművész, egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem

Tervező munkatársak: Födelmesi Tamás okl. építész, Berbik Ferenc építészhallgató gyakornok, Szécheny István Egyetem

Villamos tervező: Galambos Róbert, okl. villamosmérnök, Elektromentor Kft.

 

Kivitelező: Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft.

Villamos Kivitelező: DELTA SAFE Kft., WATT TECH Kft.

Világítástechnika: Luminis Kft."




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mi lett volna, ha? – Tomay Tamás építészete

Mi lett volna, ha? – Tomay Tamás építészete

Négyrészes cikksorozatunkban a múlt héten elhunyt Tomay Tamás építészre emlékezünk - első rész.

Wittgenstein egy tőmondattal helyre tette forma és funkció kapcsolatát

Wittgenstein egy tőmondattal helyre tette forma és funkció kapcsolatát

Zalavári József az új könyvéről beszélt a FUGA videójában.

Fiktív használati tárgyak 2050-ből

Fiktív használati tárgyak 2050-ből

Válogatás a MOME „UTÓPIA – Jövő étkezése” kurzusán született konyhai eszközökből.

Hirdetés