Tóparti kabinok Kínában, a hegyesszög jegyében.

Huanggang városban, Hubei Provinciában, a Fragrant tó partján épültek fel a Advanced Architecture Lab és a Wiki World kínai építészirodák kabinházai, melyek formájukkal manósipkákat idéznek – nem véletlenül. Az alkotók szeme előtt az lebegett, vajon milyen házat építene magának egy kobold a tóparton. 
 

 

A megbízók gyerekkori álmukat váltották valóra a manósipkákra emlékeztető csúcsos kis házikókban, melyek magányosan álldogálnak az erdőtől övezett tó partján. A hajnali ködben tényleg nem nehéz elképzelni, hogy az erdőt törpék lakják. A kabinok formáját a természetes kristályszerkezetek geometriai logikája ihlette. Az alaprajz három hatszög, melyek egy-egy oldalukon összeérnek, és mindegyik más helyiséget fogad be: a nappalit, a hálószobát, illetve a fürdőt. A kristályok függőleges metszetei szabálytalan alakú nyílásokat hoznak létre, ezek adják a bejáratot, illetve a kilátáshoz igazodó különleges ablakot.  A legmagasabb manósipkába került a háló, amelynek belmagasságát galériával használták ki – a gyerekek legnagyobb örömére. 

A teljes szerkezet ragasztott fapanelekből készült, minden egyes csomópontot és szabálytalan alakú részletet számítógép modellezett és tervezett, így az egész épület előregyártva tudott a helyszínre érkezni. A külső burkolat halpikkelyre emlékeztető fazsindely, illetve csillogó alumínium lemez. A tó felé a fa dominál; a bejárati homlokzatot, mely a bambuszerdőre néz, aluminum borítja; fényes, tükröző felületével igyekeztek a tervezők a természetbe olvadni. A terepen minden fát, minden egyes ösvényt megtartottak, minden saját technológiával, előregyártva készült, és a tulajdonosokkal együtt szerelték össze.

A csúcsos házikók illenek a tóparti hangulathoz, a kívül-belül fából épült házban a tulajdonosok mezítláb sétálgathatnak. A berendezés mindössze egy kandalló, nincsenek szintek, a lakók akárhol fekszenek – a padlón vagy az ágyban – mindenhonnan a tavat látják. A Wiki World tervezői hisznek a természetes építőanyagokban és a természetes életben. Nem félnek a különleges formáktól, még ha elsőre meghökkentőnek tűnnek is – a lényeg, hogy a bent lakók életmódjához igazodjon. Egy kis térben minden fontossá válik, közelebb kerülünk az anyaghoz, mezítláb járhatunk, hallhatjuk a száraz levelek zörgését  a teraszon. 

 

 

A természetes épületeket úgy építették, mintha legóznának. A kabinokat úgy helyezték el az erdőben, mint az építőkockákat. A fa egységeket kicsi, sorolható fém kapcsok fogják össze. Minden kabint elemeltek a természetes talajtól, a homlokzatot burkoló fapaneleket kézzel égették meg. Mindent úgy csináltak, ahogy azt a természet tanítja. Nem kétséges – ha a koboldok házat építenének maguknak, az biztos valami ilyesmi lenne. 

 

 

Építészek: Advanced Architecture Lab (AaL), Wiki World
Alapterület: 64 m²
Építés éve: 2022
Fotók: Arch-Exist

 

Forrás: Archdaily


 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Koboldok kunyhója

Koboldok kunyhója

Tóparti kabinok Kínában, a hegyesszög jegyében.

Miért fontos az irodai zajcsökkentés?

Miért fontos az irodai zajcsökkentés?

Az egyterű irodákban az általános zajnak is lehet pszichére káros hatása, de szerencsére van megoldás. 

Egy tengerparti ház, amely sosem készül el teljesen

Egy tengerparti ház, amely sosem készül el teljesen

Ilyen az, amikor az építészet és a természet beszélget egymással.

Hirdetés