Az építészet egyik legizgalmasabb területe, amikor egy évszázados történelemmel bíró épület jelenkori újradefiniálását kell véghez vinni.

 

Budapest városszövetében az Oktogon környéke igen jelentős szerepet tölt be a mai napig, az itt található egykori Haggenmacher-palota pedig a hazai neoreneszánsz építészet szép, impulzív példája, mely most Oktogon Hotel néven született újjá. A 19. század végén épült ház sokféle funkciót betöltött már fennállása óta, és a gondos tervezésnek hála a jelenben olyan hotelként működik, amelynek kialakítása során teljes mértékben a műemléki hűség és a kivételes minőségű rekonstrukció került fókuszba.
 


A világítás tervezésekor az épület adottságai számos kihívással és egyedi megoldással szembesítette a BE LIGHT! csapatát. Nem csupán a műemléki jellegre kellett tekintettel lenni, hanem a szálloda, mint épülettípus által megkövetelt sokféle karakterű és funkciójú belső terekre is. A szoros együttműködés mind a tervezőkkel, mind a belsőépítészekkel, illetve a villamos rendszer tervezőivel és kivitelezőivel olyan elengedhetetlen kulcs volt, amely képes volt a magas színvonalat és gördülékenységet biztosítani.

 


Külön kihívást jelentett a beltéri loggia, illetve a homlokzati világítás kialakítása, hiszen folytonosságot kellett biztosítani a fényforrásoknál, ez több próbavilágítást, illetve a fényforrások elektromos kiállásainak gondos megtervezését igényelte.

 


A díszes boltozat világításához 102 darab vonalmenti világítótest került elhelyezésre, a különféle belső terekben pedig – a belsőépítészeti koncepcióval szinkronban – összesen 23 gyártó lámpatestei biztosítják a megfelelő megvilágítást. Csupán spot-lámpából közel 1600 darab került integrálásra, emellett 671 méter LED-szalag gondoskodik arról, hogy a hotel épületének építészeti karaktere is előtérbe kerüljön.

 

 

Oktogon Hotel

Belsőépítészet: este’r partners
Generáltervező: Archikon 
Kivitelező: Market Építő Zrt.
Világítástechnika: BE LIGHT!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Indul a „játszma” az Imagine-nél | Építészet Hónapja

Indul a „játszma” az Imagine-nél | Építészet Hónapja

Október az Építészet Hónapja – különleges városi sétákkal és exkluzív épületbejárásokkal várja az érdeklődőket az Imagine.

Magok a szalmából

Magok a szalmából

Tudósítás a szalmaépítészet magyarországi helyzetéről.

Hirdetés