Alighanem az online épületbejárások szerepe nőni fog a következő években, mi a Telenor Háznál tettünk egy próbát.

Idén tízéves a Telenor Ház, amely az évfordulót több programmal is megünnepelte, illetve készült egy chatbot is a Messengeren azoknak, akik egyszerűen csak otthonról, mobilon vagy számítógépen járnák be az épületet. Kicsit cseteltünk-botoltunk, de csak kipróbáltuk a chatbotot, ami jó bevezetőt kínált az épülethez.

Korai lenne még azon agyalni, vajon milyenek lesznek a jövőben az interaktív épületbejárások, sokkal praktikusabb tesztelni, ami már van. Erre pedig tökéletes alany a Telenor Ház, elvégre a személyes bejárás után van összehasonlítási alap, így jobban meg tudjuk ítélni, milyen is az alkalmazás.

Ami mindenképpen jó, hogy az egész rendkívül egyszerű, könnyen kezelhető, a bejárás félbeszakítható, ha egyéb dolga akad az embernek, az érdekesnek talált képek könnyen elmenthetőek. Nyilván azzal nem versenyezhet a chatbot, amikor a tervező Zoboki Gábor és a ZDA iroda több tervezője személyesen mutatja meg az épületet, ugyanakkor

az épület történetéből, a hangulatából így is nagyon sokat visszaad, ezen kívül informatív és szórakoztató.

A rozsdás fejszobrok - Fotó: Telenor

És akkor nézzük kicsit zanzásítva a túrát! A bejáratnál Kulinyi István alkotásai fogadnak, a nagy fejszobrokról megtudjuk, hogy nem véletlenül rozsdásak. Ahogy a bot mondja: „egy ideig minden reggel locsolták őket, hogy a fejeken pattogó rozsda rusztikus hatást keltsen, így beépülve a természetbe.”

A chatbot teljesen értelemszerűen vezet körbe, beszél – vagy ír, ahogy akarjuk – az építkezés előtti feltárásokról, amelyek során rézkori leletekre bukkantak, egy falut találtak, cserepekkel, használati tárgyakkal. Ezen a ponton jött el az alkalmazás egyetlen hibája: chatbot lévén nincs benne szabadszavas keresés, csak az előre leprogramozott opciók mentén lehet haladni. Esetünkben tehát hiába kérdeztünk vissza, hogy hol vannak most a feltárt leletek, erre ez a rendszer nem ad lehetőséget.

Később szerencsére nem lesz hasonló hiányérzetünk, a bejárás informatív, szól az épület környékén időnként felbukkanó őzikékről, az átrium ezer m2-nyi üvegfelületéről, mutat képet a beltéri motorozásról, a zongoráról, illetve a Ventus Graminis művészcsoport által a mennyezetre rögzített LED-csíkról, amely az épületben mozgó emberek lenyomatát jeleníti meg kis kamerák segítségével.

LED-csíkok a mennyezeten - Fotó: Telenor

Megtudjuk, hogy lényegében minden folyosót vagy tárgyalót díszit egy-egy kortárs műalkotás, és lényegében ilyennek könyvelhetjük el az ún. Telenor Evolúciós falat is.

A rajz a PPF-hez való csatlakozás alkalmából készült, és szerepel rajta „minden, ami Telenor” a cég 25 éves történetéből: rajzok, jelentősebb mobilipari történések, a névváltás. A műfaj „grafikus jegyzetelés”, a rajzot Strenner Szilárd grafikus készítette, kvázi egy meeting közben.

Strenner Szilárd grafikus jegyzetelése a cégtörténetről - Fotó: TelenorHazTura

Így jutunk el egészen a tetőteraszig, amelynek érdekessége a szép kilátáson túl, hogy szemben látható a cég egykori budaörsi székháza. Jön az udvar foci, strandröplabda és kosárpályával, máskor szabadtéri ebéddel, grillezéssel, családi rendezvényekkel.

A gymben pingpong, jóga, szauna, csúszdás „meeting” room – mondja a bot, és emlékeztet 2009-re, amikor a norvég koronaherceg, Haakon Magnus lényegében úgy tett, mint mi most: bejárta az épületet, igaz, ő egy egész napos rendezvénysorozat alatt.

Végül eljutunk a tóhoz, aminek az esztétikai funkción túl a környezetbarát gépészeti megoldásoknál is van szerepe. Az épület geotermikus fűtő-hűtőrendszere napjainkban is hazánk egyik legnagyobb, megújuló energián alapuló fűtési-hűtési rendszere. A tó vize oltóvíznek is használható, és télen sem fagy be, mert a gépterem hulladékhőjével fűtik.

Összességében alapos túrát kaptunk, egyéni ízlés kérdése, de a lelkes fiatalok invitáló/helyeslő animgifjeiből kevesebbel is beértük volna, persze valószínűleg inkább ők, a leendő dolgozók a fő célcsoport. A műfaj pedig rengeteg lehetőséget rejt magában, még sosem programoztunk chatbotot, de valószínűleg akár még interaktívabbá tehető, kvíz, nyereményjáték is beépíthető – de az már tényleg a jövő zenéje.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy szerencsés csillagzat alatt született épület

Egy szerencsés csillagzat alatt született épület

A Telenor Ház egy jó pillanatban, jó körülmények közt épült, így lehet a mai napig is mértékadó. Zoboki Gábor mutatta be az épületet.

Tízéves lett Magyarország egyik ikonikus irodaháza

Tízéves lett Magyarország egyik ikonikus irodaháza

Kiállták az idő próbáját a Telenor Ház környezettudatos megoldásai. 

Célegyenesben a Brick Award ’22 zsűrizése

Célegyenesben a Brick Award ’22 zsűrizése

Rekordszámú nevezésből választják ki az 50 épületet, amelyek közül majd kikerülnek a világ leginnovatívabb és legszebb téglaépítészeti alkotásai.

Hirdetés