Hirdetés

Építészkonferencia – harmadik alkalommal.

Hirdetés

Kihívások – innovatív kortárs építészet a hazai egyetemi campusokon

A konferencia előadói valamennyien építészek, és az elmúlt néhány évben az ország legkülönbözőbb egyetemeinek építészeti projektjében vettek részt. A projektek jellegéből és az építészek eltérő építészeti gondolkodásából is adódóan a téma gazdag és változatos kibontására számíthat minden érdeklődő.
 
A Hungexpo egyetlen saját szervezésű rendezvényeként három évvel ezelőtt rendezték meg a Construma első építészeti konferenciáját, kimondottan azzal a céllal, hogy erősítse a Construma kiállítás szakmaiságát, építészeti vonulatát. A kezdeményezés, amelynek során eddig közel tucatnyi hazai és külföldi építész tartott előadást, sikeresnek bizonyult, legalábbis erre utal, hogy a program idén is bekerült a Construma gazdag szakmai programsorozatába.

Az idei konferencia az egyetemi campusok kortárs oktatási épületeire fókuszál. A téma gazdag és egyben rendkívül összetett. Az elmúlt néhány évben ugyanis nemcsak az építészetben történtek radikális változások, hanem az oktatásban is: a hagyományos elvárások mellett (és olykor azokkal szemben) az oktatással és a tanulással foglalkozó kognitív és pszichológiai kutatásokra alapozott, teljesen új igények jelentek meg, és ezek komoly hatást gyakorolnak az oktatási épületek építészeti megfogalmazására is. Milyen kihívásokat jelent a mai építészetnek az oktatási igények alapvető megváltozása? Hogyan kell, hogyan érdemes gondolkodni építészként az oktatás helyszíneiről? Menyire képes kreativitásra ösztönözni, az oktatást és a befogadást támogatni a mai téralkotás?

Bár a rendszerváltás óta számos izgalmas projekt épült meg az egyetemi campusokon – melyek külön-külön kaptak is bizonyos figyelmet ­–, ám ezek mégsem álltak össze olyan átütő építészeti tematikává, mint például a kortárs templomok vagy a borászatok építészete. A konferencia nem tudja átfogóan bemutatni az elmúlt közel három évtized campusfejlesztéseit, mindössze annyit vállal, hogy rájuk irányítja a szakma és a közvélemény figyelmét. Az egységes tematika ellenére alighanem nagyon változatos és eltérő tanulságokkal bíró építészkonferenciának nézünk elébe.
A bemutatandó épületek között ott lesz a Gelesz András (Gelesz és Lenzsér Kft.), illetve a Krikovszky Balázs és Anschau Péter (ABK Építésziroda Kft.) tervezte győri Széchenyi István Egyetem két új egysége. Így az új aulát, továbbá oktatási helyiségeket és előadóteret magában foglaló Új-Tudástér, illetve az egyetem új könyvtárának helyet adó és egyben a regionális tudástranszferközpont szerepét is betöltő INNO-Share épület.

Előadó lesz Kajdócsi Jenő és Kajdócsi Eszter (Kajdócsi Építész Stúdió Kft.), akiknek a tervei nyomán oktatási célra, az IBS (International Business School) számára újultak meg az Óbudai Gázgyár területén álló 100 éves, védettséget élvező épületek.

Ferencz Marcel (NAPUR Architect) a Debreceni Egyetem (DEM) campusára tervezett két, minden szempontból rendhagyó épületet. Az építész maga is térmodellezési kísérletnek tekinti azt a szürke és fehér kockát, amely az alföldi egyetem Kassai úti campusán emelkedik. Ma már bizton állítható, hogy a kísérlet sikerült: a kutatólaborként működő Fenntartható Épületenergetikai Információs Központ acélosszürke tömbje és a hófehér Szuperszámítógép Központ kiváló oktatói bázisok.
 
Az elmúlt évben adták át Budapest belvárosában a Közép-európai Egyetem (CEU) új épületét, illetve a már meglévő épületeihez kapcsolt bővítéseit. Az O’Donnell + Tuomey Architects ír építésziroda tervei nyomán a hazai társtervező, az M-Teampannon Kft. közreműködésével megvalósult fejlesztés arra a kérdésre adott megnyugtató választ, hogy miképpen lehet kortárs építészetet művelni nehezített pályán, egy sűrű beépítésű, védettséget élvező közegben. A projektről Hidasnémeti Máté építész (M-Teampannon Kft.) tart előadást.
 
Végül, de nem utolsósorban egy még csak épülőben lévő campusfejlesztésről számol be Csillag Katalin (3H Építésziroda), akiknek az irodája nyerte el a MOME-campus fejlesztésére kiírt pályázatot. Egy, a kreatív képzéséről ismert művészeti egyetem számára tervezni, ahol a dizájn mint életforma jelenik meg, különleges kihívás. Az építészek gondolkodásmódját az határozta meg – Csillag Katalin megfogalmazásában –, hogy: „A viselkedésünk, a közérzetünk és a kreativitásunk nagyban függ a terek koreográfiájától, az anyaghasználattól, a környezetünkben lévő tárgyaktól és az információs rendszer grafikai színvonalától. A MOME megújuló campusának tervezésénél ezen témák kibontására fókuszáltunk.”
 
Előadók és témák részletesen:
 
1., 10:10–10:50 A győri Széchenyi István Egyetem campus-bővítése (2 előadás); Gelesz András (Gelesz és Lenzsér Kft.) - A Győri Széchenyi István Egyetem Új-Tudástér, 2009–2011, illetve, Krikovszky Balázs, Anschau Péter (ABK Építésziroda Kft.) - a Győri Széchenyi István Egyetem, INNO Share Regionális Tudástranszfer Központ, 2009-2011

2., 11:00–11:30 Felsőfokú oktatás egy 100 éves ipari műemlékben; Kajdócsi Jenő, Kajdócsi Eszter (Kajdócsi Építész Stúdió Kft.) - Az IBS Főiskola, Graphisoft park, Budapest, 2010–2013

3., 11:40–12:20 Acél kocka, Fehér kocka – Építészeti kísérlet Debrecenben;  Ferencz Marcel (NAPUR Architect) – A Debreceni Egyetem (DEM), Fenntartható épületenergetikai információs központja (2013), illetve a Debreceni Egyetem (DEM), Szuperszámítógép épülete (2015)
 
4., 12:30–13:00 Megújulás és tradíció a Belvárosban – A CEU campus fejlesztése, 1. ütem; Hidasnémeti Máté (M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda) – A CEU belvárosi campusa, Budapest (2016)

5., 13:10–13:40 A design mint életforma – A kreatív képzés terei; Csillag Katalin (3H Építésziroda) – A MOME campusbővítése, III. ütem; folyamatban (terv: 2016)
 
13:44-14:00 Összefoglaló;  Rubóczki Erzsébet újságíró, a konferencia szervezője
 
MÉK: 2 kredit pont (Bírálati sorszám: 2017/89)

Helyszín: Expo Congress Hotel, Sky Terem (1101 Budapest, Expo tér 2.)

Időpont: 20017. április 7., péntek, 10:00–14:00

A konferenciáról további információ: www.construma.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gyógyító építészet – healing architecture

Gyógyító építészet – healing architecture

Élvonalbeli spanyol, angol és dán tervezők adnak elő a MÉSZ idei Nemzetközi Építészkongresszusán.

Delfti épület mutat példát az újrahasznosításban

Delfti épület mutat példát az újrahasznosításban

Hogyan lesznek a közgazdasági tézisekből építészeti válaszok?

Kontyolt tető vs napelem, avagy mire jó egy Települési Arculati Kézikönyv

Kontyolt tető vs napelem, avagy mire jó egy Települési Arculati Kézikönyv

Az építészeti útmutatók útja Írországból Magyarországra és Erdélyen át vissza.

Hirdetés