Hirdetés

40 pályázat érkezett

A Magyar Művészeti Akadémia 2023. június 7-én hirdette meg a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervpályázatának első fordulóját. A pályázatra minden építész vagy építésziroda jelentkezhetett, aki megfelelt a referenciáknak, emellett a kiíró maga is felkért a részvételre építészeket. 

 

A pályázat célja, hogy a Magyar Kormány által az MMA részére átadott egykori BM kórház helyén (Budapest VII. kerület, Városligeti fasor 9–13.) a magyar építészet egyedülálló központja jöjjön létre. Ez az új intézmény teljesíti az építész és műemlékvédelmi szakma régi vágyát, amely szerint végre lesz kiállítótere és központja a világviszonylatban is egyik legrégebbi múlttal rendelkező magyar műemlékvédelemnek és az idén 65 éves Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központnak (MÉM MDK), amely Kárpát-medence legjelentősebb építészeti közgyűjteménye. Ezen túlmenően otthona lehet az építészetnek, ahol külföldi, mindenekelőtt skandináv minták alapján olyan tér jöhet létre, amelyben helyet kapnak a szakmai kamarák is.
 


Az épületben a magyar építésztársadalom méltó helyen tud majd találkozni és egymást inspirálva eszmét cserélni a magyar építészet útjairól, megismerni a nemzetközi trendeket és lefordítani azokat a magyar építészeti örökség nyelvére. A június 29-i határidőig 40 pályamű érkezett

Örömteli, hogy a magyar építészek ilyen nagy számban jelentkeztek partnernek erre az egyedülálló lehetőségre. Lánszki Regő, építészetért felelős államtitkár, országos főépítész, a tervpályázat Bírálóbizottságának társelnöke szerint ez azt mutatja, hogy a magyar építészek megértették, hogy milyen egyedülálló lehetőség a magyar építészet otthonának megteremtése. Mindez garancia lehet arra, hogy a második forduló során kiemelkedő színvonalú, fenntartható pályamű kerüljön kiválasztásra, amely terv alapján évtizedekre a magyar építészet méltó központja valósulhat meg.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eldőlt kinek a tervei alapján épül meg a Magyar Építészeti Központ és Múzeum

Eldőlt kinek a tervei alapján épül meg a Magyar Építészeti Központ és Múzeum

A másodjára megrendezett tervpályázat végre célba ért

Hova menjünk a héten? | Kedvenceink Budapest születésnapi programsorozatából

Hova menjünk a héten? | Kedvenceink Budapest születésnapi programsorozatából

November 17-én 150 éves a főváros, lesz bőven hová menni

Hol tart a Magyar Építész Nők kiállítás?

Hol tart a Magyar Építész Nők kiállítás?

Kutatási körkép 2023. október 12-én                

Hirdetés