Magyar Építészeti Múzeum új épületére várják a terveket

A tavalyi eredmény nélküli pályázat után újra meghirdette a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének a tervezésére. A pályázat kétszakaszos, a meghívásos részt követően a észvételi szakaszban bármely a referencia követelménynek megfelelő építésziroda számára nyitott.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ 2017-ben jött létre a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában. Az MMA feladata az intézmény új, állandó otthonának létrehozása az egykori Belügyminisztériumi Kórház területén, a felújított és ma már az intézmény kiállítóhelyeként használt Walter Rózsi-villa szomszédságában. 
 


A tervpályázat fő feladata az új Főépület megtervezése, a meglévő, egykori Grünwald- és Herczel-szanatóriumok integrálásával. A korábbi, eredménytelenül zárult tervpályázatot követően a pályázatot előkészítő bizottság újratervezte az intézmény, a majdani Magyar Építészeti Központ és Múzeum programját és a pályázati eljárást is. Ennek eredménye a jelenlegi, kétszakaszos, kétfordulós tervpályázat. A kiírók szerint a racionalizált építészeti program olyan kompakt, világszínvonalú építészeti beruházást tesz lehetővé, amely szem előtt tartja a fenntarthatóság és a működtethetőség követelményeit is.
 

A közvetlenül felkért jelentkezők listája: Balázs Mihály Építész Műterme Kft.; Bodonyi Csaba; Finta és Társai Építész Stúdió Kft.; Hadas Építész Mérnöki Művészeti Kft.; M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda Kft.; NAPUR Architect Kft.; „PARALEL” Építész Iroda Kft.; Pásztor Péter; Sáros és Társa Építésziroda Bt.; Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft.; Vadász és Társai Építőművész Kft.

A bírálóbizottság a következő tagokból áll:
Turi Attila (elnök)
Lánszki Regő (társelnök)
Tima Zoltán
Salamin Ferenc
Szegő György
Szabó Levente DLA
Sólyom Benedek
Almássy Kornél
Jankovics Norbert
Vasáros Zsolt DLA
Dévényi Sándor
Perényi Tamás DLA (póttag)

 

A tervpályázat első, részvételi szakaszának jelentkezési határideje: 2023. június 29.
Az ezt követő kétfordulós pályázati szakasz 2023 őszén zajlik majd; az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2023. december 1. 
A helyszín: a budapesti Városligeti fasor 9-13.

A pályázat díjazására bruttó 45 millió forint áll rendelkezésre.

A tervpályázathoz kapcsolódó dokumentumok elérhetőek az alábbi honlapon.

 

Forrás: MÉM 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közel 200 pályázón az építész szakma szeme

Közel 200 pályázón az építész szakma szeme

Lezárult az Év Homlokzata 2023 pályázat jelentkezési időszaka

Melyik családi házat választanád? Melyik középület a kedvenced?

Melyik családi házat választanád? Melyik középület a kedvenced?

Az „Év háza” pályázóit szemlézi a közönség 2023-ban is

Hirdetés