Kicsi a bors

Hívogató, kompakt minilakot fejlesztettek Írországban.

Megfizethető, minőségi lakhatásra mutat alternatívát az ír Common Knowledge közössége. „Mindenki megérdemel egy fenntartható, örömteli életet – sokak számára azonban még soha nem tűnhetett ez ennyire elérhetetlennek. Azon vagyunk, hogy összefogással, a közös tudás révén ezen változtassunk” – a nonprofit szervezet hitvallásával teljes összhangban áll a Tigín névre keresztelt projekt. Az előregyártott elemekből készült lakályos, apró otthon tervei, anyaglistája az ígéretek szerint hamarosan nyílt forráskódú, azaz szabadon elérhető lesz.

 

 

Írország súlyos lakhatási válsága nyomán született meg a Common Knowledge hosszútávú célja: a hitel nélküli, bárki számára elérhető, önállóságot biztosító életfeltételek megteremtése. Az előregyártott, kisméretű otthonok költséghatékonyak, anyagszükségletük, energiafelhasználásuk kisebb, felépítésükhöz kevesebb idő szükséges, így megfizethető és fenntartható megoldást kínálnak. A kollektíva saját finanszírozással, adományozás útján juttatja a Tigín első darabjait leendő tulajdonosaikhoz.

 

 

A mindössze 20 négyzetméteres alapterületű lakást két szintre osztották, ennek köszönhetően még a franciaágyról és a tárolóhelyekről sem kell lemondaniuk az ott lakóknak. A szerkezet nagy része belülről elérhető, így egyszerűen telepíthető, és a karbantartás is minden nagyobb nehézség nélkül megoldható. Az apró lakot parafával szigetelték, kívülről pedig kenderburkolatot kapott – ezzel a megoldással az Egyesült Királyság átlag háztartási energiafogyasztásának csupán 20-30 százalékát használja fel.

 

 

A költséghatékonyság gyakran hatással van az anyagfelhasználásra és a minőségre is. Sok esetben a környezetvédelmi szempontokból minimum megkérdőjelezhető műanyagra, vagy más, rövidebb élettartamú építőanyagokra esik a tervezők választása. A Common Knowledge előtérbe helyezi a fenntarthatóságot, emiatt lehet, hogy esetlegesen kevesebb, de olyan, jobb minőségű, tartós és természetes anyagokkal dolgoznak, mint a fa, az üveg és a kender.

 

 

A növekvő infláció, az alapvető szükségleti cikkek drágulása létjogosultságot szerez az olyan kisméretű, gazdaságosan fenntartható, még megfizethető otthonoknak, mint a Tigín. A Common Knowledge csapatának széles látóköre, építő szemlélete a környezetvédelmi törekvéseket sem hagyja figyelmen kívül. Ezzel pedig valóban az elsők közé lendítik a Tigín-t az apró lakok piacán.

 

 

Common Knowledge | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Frame

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kicsi a bors

Kicsi a bors

Hívogató, kompakt minilakot fejlesztettek Írországban.

Elindult a HelloParks első projektjének kivitelezése

Elindult a HelloParks első projektjének kivitelezése

Logisztikai megapark épül Maglódon.

Hirdetés