Kicsi a bors

Hívogató, kompakt minilakot fejlesztettek Írországban.

Megfizethető, minőségi lakhatásra mutat alternatívát az ír Common Knowledge közössége. „Mindenki megérdemel egy fenntartható, örömteli életet – sokak számára azonban még soha nem tűnhetett ez ennyire elérhetetlennek. Azon vagyunk, hogy összefogással, a közös tudás révén ezen változtassunk” – a nonprofit szervezet hitvallásával teljes összhangban áll a Tigín névre keresztelt projekt. Az előregyártott elemekből készült lakályos, apró otthon tervei, anyaglistája az ígéretek szerint hamarosan nyílt forráskódú, azaz szabadon elérhető lesz.

 

 

Írország súlyos lakhatási válsága nyomán született meg a Common Knowledge hosszútávú célja: a hitel nélküli, bárki számára elérhető, önállóságot biztosító életfeltételek megteremtése. Az előregyártott, kisméretű otthonok költséghatékonyak, anyagszükségletük, energiafelhasználásuk kisebb, felépítésükhöz kevesebb idő szükséges, így megfizethető és fenntartható megoldást kínálnak. A kollektíva saját finanszírozással, adományozás útján juttatja a Tigín első darabjait leendő tulajdonosaikhoz.

 

 

A mindössze 20 négyzetméteres alapterületű lakást két szintre osztották, ennek köszönhetően még a franciaágyról és a tárolóhelyekről sem kell lemondaniuk az ott lakóknak. A szerkezet nagy része belülről elérhető, így egyszerűen telepíthető, és a karbantartás is minden nagyobb nehézség nélkül megoldható. Az apró lakot parafával szigetelték, kívülről pedig kenderburkolatot kapott – ezzel a megoldással az Egyesült Királyság átlag háztartási energiafogyasztásának csupán 20-30 százalékát használja fel.

 

 

A költséghatékonyság gyakran hatással van az anyagfelhasználásra és a minőségre is. Sok esetben a környezetvédelmi szempontokból minimum megkérdőjelezhető műanyagra, vagy más, rövidebb élettartamú építőanyagokra esik a tervezők választása. A Common Knowledge előtérbe helyezi a fenntarthatóságot, emiatt lehet, hogy esetlegesen kevesebb, de olyan, jobb minőségű, tartós és természetes anyagokkal dolgoznak, mint a fa, az üveg és a kender.

 

 

A növekvő infláció, az alapvető szükségleti cikkek drágulása létjogosultságot szerez az olyan kisméretű, gazdaságosan fenntartható, még megfizethető otthonoknak, mint a Tigín. A Common Knowledge csapatának széles látóköre, építő szemlélete a környezetvédelmi törekvéseket sem hagyja figyelmen kívül. Ezzel pedig valóban az elsők közé lendítik a Tigín-t az apró lakok piacán.

 

 

Common Knowledge | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Frame

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kicsi a bors

Kicsi a bors

Hívogató, kompakt minilakot fejlesztettek Írországban.

Bor és építészet

Bor és építészet

Ciprus egy félreeső hegyfokán design körülmények között készül Dionüszosz legkedvesebb itala.

Újabb Designers Movie Nights Szíj Kamillával

Újabb Designers Movie Nights Szíj Kamillával

Folytatódnak a design témájú esték a Bem Moziban.

Hirdetés