Hirdetés

A két döntős, Petrányi Luca és Baki Áron egyaránt a MOME hallgatója. 

Hirdetés

A Mies van der Rohe alapítvány és a Creative Europe közzétette a Young Talent Architecture Award (YTAA) shortlistjére került 43 projektet.

A kétévente kiírt díjat most adják majd át harmadszor 2016 és 2018 után. A YTAA célja a friss diplomás építészek, tájépítészek, várostervezők – mindazok, akik az épített környezetünk átalakításáért lesznek felelősek – támogatása, munkaerőpiacra való belépésük segítése.

A mostani díjra olyan regisztrált európai iskolák hallgatói pályázhattak, amelyek az előző két év építészeti, várostervezési és/vagy tájépítészeti programjaira diplomaprojekttel neveztek. Ugyanakkor szeretnék a programot az Európai Unión és a Kreatív Európa programon túl is terjeszteni, így a mostani shortlisten brazil, chilei és mexikói projektet is találunk, miközben a 2018-as vendégországok (Kína, Dél-Korea, India) számára idén külön ázsiai díjat írtak ki. 

Az YTAA zsűrije 36 ország 138 iskolájából benyújtott 383 projektből választotta ki a 43 döntőst, amelyeknek – az YTAA alapító partnereként – külön oldalt hozott létre a World-Architects magazin.

Két MOME-hallgató is van a shortlisten, Baki Áron MÓKEMBÉ - CEMETARY című munkája egy újragondolt nekropolisz, amely építészeti eszközökkel közelíti meg egy többvallású temető új tipusú interakcióit élet és halál, szent és profán, hétköznapi és rituális közt.

Petrányi Luca Vulnerable Architecture as Ephemeral Fossil (A sérülékeny építészet mint efemer kövület) című pályázata egy utópisztikus, rituális túra az indonéziai Merapi (aktív) vulkánra, mellyel megkísérli megfigyelni a maradványok létét a jövő emberisége szemszögéből. Mint írja, szándékosan sebezhető építészetet létrehozni egyenlő az értelmetlenséggel, ezért nem szerepel a nyugati építészeti gondolkodás palettáján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az öltözék-kiegészítő, amely az emberi test anatómiáját és formáit veszi alapul

Az öltözék-kiegészítő, amely az emberi test anatómiáját és formáit veszi alapul

A már-már ékszerként funkcionáló tárgyak fókuszában a tárgy és a test érdekes, szokatlan kapcsolata áll.

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Lehet-e létjogosultsága a tradicionális roma mintáknak a 21. század divatiparában?

Szászvárosi Noémi szakdolgozatában arra is kereste a választ, hogy vannak-e olyan önálló stílusjegyek, amelyek alapján kijelenthető, hogy egy viselet egyértelműen cigány.

A kötött pulóverbe csomagolt zene

A kötött pulóverbe csomagolt zene

Ne csak a fülünkkel halljuk a zenét, de a szemünkkel, vagy akár tapintással is érzékelni tudjuk azt.

Hirdetés