Hirdetés

Kerámia kötésminta

Egy amszterdami butik klasszikus homlokzatát hamarosan 3D nyomtatott kerámiahomlokzat fedi majd.

2022 nyarától különleges, 3D technikával nyomtatott kerámiaburkolatot kap az amszterdami P.C. Hoofstraat egyik elegáns, high fashion butikja. A projektet a rotterdami Studio RAP jegyzi. Az építészeket, kutatókat, programozókat, robotikai szakembereket és tervezőket vegyesen foglalkoztató vállalat az innováció és design elkötelezettje. Munkáikban jövőbe mutató, az építészetet robotikai eszközökkel modernizáló utakon járnak. Az amszterdami divatüzlet homlokzatára kötött anyagokra emlékeztető, 3D technológiával nyomtatott tégla és fényes kerámiaburkolatot terveztek.

 

 

A mázas kerámia felhasználása általános Amszterdam-szerte, a tervező cég jelen munkájával így újraértelmezi a történelmi holland építészetet is. A 3D kerámia nyomtatás, az algoritmikus tervezés, valamint a fényezés művészi módszereinek egyesítésével létrehozott burkolat megjelenésében kiemelkedik majd a környező épületek közül. „A design célja, hogy inspirációt adjon a hagyományos új és izgalmas átértelmezéséhez, a kortárs szellem digitális kézművességben való megjelenítéséhez. (…) A különleges homlokzat egyben a közeli Rijks Múzeum hatalmas kerámiagyűjteményére is utal” – magyarázza a Studio RAP.

 

 

A butik homlokzatának alsó 4,5 méteres szakasza meleg fehér, gyöngyházfényű kerámiaborítást kap, az általa keretezett hatalmas kirakatok üvegtáblái tőle valamivel beljebb süllyesztve helyezkednek el. A felsőbb szinteket 3D nyomtatott tégla fedi a vörös három színárnyalatában, kinézetük a fehér kerámia „kötésmintájától” a klasszikus klinkertégláig terjed majd. „A téglákat lézervágással alakított rozsdamentes acél kazettákba ragasztják, hogy az eredetihez a leghasonlóbbak legyenek. (…) Díszítésük a homlokzat alján a leglátványosabb” – mutat rá a részletekre a stúdió.

 

 

A projekt befejezése 2022 nyarára várható. Ha valaki épp ekkor látogat majd a holland fővárosba, egy kellemes séta, vagy biciklizés során mindenképp érdemes az útitervbe illeszteni ezt a nem mindennapi építészeti látványosságot.

 

 

Studio RAP | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: Designboom

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fantasztikus kiállítás nyílt a magyar Picasso több mint ezer kerámiájából

Fantasztikus kiállítás nyílt a magyar Picasso több mint ezer kerámiájából

Gorka Géza életműve a Kieselbach Galériában.

Kispesttől New Yorkig: Eva Zeisel kiállítás és videó

Kispesttől New Yorkig: Eva Zeisel kiállítás és videó

A 75 éven át aktív keramikus New Jersey-i kiállítása.

Törékeny alkat - Botos Balázs kerámiái

Törékeny alkat - Botos Balázs kerámiái

Használati tárgyak formai gegekkel, humoros asszociációkkal.

Nincs találat!

Hirdetés