A Debreceni Egyetem UniGreen Hotel innovációs oktatószálloda, tankonyha és tanétterem tervpályázatán 3. díjban részesült a Hetedik Műterem terve. A pályázatot saját bemutatásukban közöljük.

A debreceni Nagyerdőben található tervezési terület egy egyedi miliővel rendelkező, különleges atmoszférájú hotel kialakítására ad lehetőséget, mely a tervezési programban megfogalmazott működési modell mellett, értékes pozíciójával, természetközelségével tud a megszokottól eltérő, az oktató funkció mellett turisztikailag is értékes, vonzó helyzetet teremteni.
 


A tervezett épülettel elsődleges célkitűzésünk az azt körülvevő természeti környezettel való intenzív kapcsolat kialakítása volt. Egy ilyen helyzetben lévő szálloda összes közösségi terének fő karakterét az adja, és szobáinak is legfőbb értéke az tud lenni, ha a környező erdővel való vizuális és téri kapcsolatok minősége változatos. Mennyire más a fák tövének árnyékos helyzeti kapcsolatát kihasználni, mint a lombkoronák magasságában kitekinteni, vagy éppen azok felett messzire ellátni! Mindezek kiaknázása érdekében a földszinten elhelyezett fő közösségi terek (étterem, konferenciatermek) az épület peremére szervezve jelennek meg, az emeleteken található szobák értelemszerűen a természet és a jó tájolású oldalak irányába, kifelé fordulnak, ahogyan a felső szinten kialakított wellness és a hozzá kapcsolódó napozó terasz is az erdő felé néz.

A tervezett hotel az építési helyre szinte kifeszülő „lepényszerű” földszinti tömegből és a szállodai szobákat magában foglaló négy szintes „toronyból” áll össze. A szobákat befogadó felépítményt a földszinthez képest visszahúzva alakítjuk ki, ennek köszönhetően a megérkezés felől egy kisebb léptékű, földszintes épületrész fogadja a látogatót, és a sűrűn benőtt környezet miatt a tényleges épülettömeg szinte alig tárul fel teljes valójában.
 


Javaslatunkban a természeti értékek megőrzése mellett olyan szállodát alakítottunk ki, mely a relatív szűk területen egyedi megoldásaival és belső téri világával fel tudja oldani a szobák sorolásából törvényszerűen következő, a négycsillagos szállodákra általában jellemző, uniformizált belső világot. A tervezett épület központi tere a bejárat felé tölcséresen nyíló átrium fölszinti lobby-tere, mely az épület közepén a földszintet és az emeleti szinteket összefogó, 4 szint magas, átlátható felülvilágított térré, az épület szívévé válik.

Koncepciónk egyértelmű, tiszta funkcionális rendszert javasol, elválasztja a közösségi funkciókat magába foglaló földszintet és hotelszobákat tartalmazó emeleti szinteket. A felső tömeg visszahúzása – az épületet megközelítve – mérsékli a szálloda programjából fakadó többszintes tömeg dominanciáját, az étterem szinte pavilonszerű traktusa visszafogott tömegként nyúlik be az erdő felé. Összességében egy kompakt, de összetett belső terekkel operáló építészeti rend jön így létre.
 

Debrecen – oktatóhotel | Hetedik Műterem
Felelős tervezők:
Biri Balázs, Szabó Levente
Munkatársak: Rátgéber László, Surján Borka, Szilágyi Szabolcs, Zacher Bendegúz

 

Korábbi cikkünkben a TSPC vezetésével, a TSPC és a Firka Építész Stúdió által elképzelt és tervezett kör alaprajzú épület terve tekinthető meg, mely megvételt nyert a pályázaton.
 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Tóth Adrienn diplomamunkájában arra kereste a választ, hogyan fejezhetné ki a természetben való futást építészeti-tájépítészeti eszközökkel.

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékek felújításáért és gondozásáért odaítélt díjait a műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen.

"Az építészet kulturális dimenziója érdekel"

Szabó Leventével, a  Hetedik Műterem vezetőjével beszélgettünk a hajtóerőről, oktatásról és az építészet mai helyzetéről.

Hirdetés