Eddigi próbálkozásai nem vezettek eredményre.

Nincs még egy ekkora polihisztor napjainkban (talán csak a napokban a pár napig riválisává vedlett Donald Trump), mint Kanye West: a huszonegyszeres Grammy-díjas amerikai rapper pár hete bejelentette, hogy elindul az amerikai elnökválasztáson, hogy aztán pár nappal később vissza is lépjen, emellett pedig felvette az építész ruháját is, és kiposztolta a Twitterre, hogy szerinte hogyan kellene kinéznie a jövő hajléktalanszállóinak. 

Melania Trump után Kanye West is úgy érezte, van mit mondania az építészetről, közzétett ugyanis egy fotót, amelyen egy építés alatt álló hajléktalanszálló látható. A zenésznek nem ez az első építészeti megnyilvánulása, korábban a kertjében felhúzott már pár hasonló szerkezetű, szintén a hajléktalanoknak épített házat, amelyeket azonban később le kellett bontania, mert nem volt rá építési engedélye.

A legújabb próbálkozás - Fotó: Kanye WestA lebontásra ítélt házak - Fotó: SWSN

A két épület előzménye Kanye West 2018-as bejelentése, miszerint a Yeezy cégének égisze alatt létrehoz egy építészeti kezdeményezést, ahova vár minden olyan építészt és ipari tervezőt, akik jobbá szeretnék tenni a világot. 

A Forbes-nak adott 2019-es interjúban a rapper elmondta, hogy a jövőben a világ megmentéséből úgy venné ki a részét, hogy alacsony költségvetésű, underground szállásokat tervezne hajléktalanoknak, amelyeket Yeezy Home névre keresztelt. Azt is hozzátette, hogy a Yeezy Home terveit a Star Wars filmek ihlették, az előregyártott házak pedig valós és megfizethető problémát alternatívát jelentenek a hajléktalanok gondjainak kezelésére. 

Az mindig üdvözlendő, ha valaki szociális lakások építésére adja a fejét, az általános vélekedés azonban inkább az, hogy West csak az egóját szeretné puffogtatni. A kritikusai egyáltalán nem biztosak abban, hogy egy milliárdos tisztában van a "megfizethető" fogalmával, de azt a kérdést is felvetik, hogy vajon mitől lesznek önfenntartóak a tervezett házai.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

10 000 hajléktalant költöztettek az üresen álló New York-i hotelekbe a pandémia alatt

10 000 hajléktalant költöztettek az üresen álló New York-i hotelekbe a pandémia alatt

A bulvárlapok a Facebook közösségekkel karöltve lobbiznak azért, hogy vessen véget ennek a gyakorlatnak a polgármester.

Kanye West nem adja fel, irányt mutatna a szociális építészetben

Kanye West nem adja fel, irányt mutatna a szociális építészetben

Eddigi próbálkozásai nem vezettek eredményre.

"Az emberek kezdjenek beszélni a problémáról" - interjú Peter Barber építésszel

Tevékenységének központi elemei a szociális kérdések, egy mostanában elkészült hajléktalanszálló adta a beszélgetés apropóját.

Hirdetés