Hirdetés

Mesekönyv lapjaira illő otthonokat tervezett az intelligens szoftver.

A dán Mathias Juul Frost nyitott szemlélettel fordul a világ felé és az azt formáló építészet irányába is. Új elképzeléseket, koncepciókat gondol ki, és önt formába Empty Lands nevű kreatív építészirodája keretein belül. Munkája során a klasszikus tervezési módszerek mellett a mesterséges intelligencia segítségét is igénybe veszi. Ezen az úton járva alkotta meg íves vonalú, mesébe illő házsorozatát is. A projekt az igencsak beszédes, A house you say good morning to and hug when you come home (A ház, akinek „Jó reggelt!”-tel köszönsz és megöleled, amint hazaértél) nevet kapta.

 

 

Frost fantáziaotthonainak formavilága, kialakítása alapjaiban kérdőjelezi meg a modern lakhelyek hűvös, gyakran rideg természetét. A koncepciólakások tökéletes ellenpéldái a szabályosnak, az ismétlődőnek: a jellemzően téglából épített, téglalap alapú háztömböknek, melyek homlokzatát egyenletes térközönként négyzetes ablakok törik meg. A klasszikus irányzattal szöges ellentétben állnak „A ház, akinek »Jó reggelt!«-tel köszönsz és megöleled, amint hazaértél” dinamikus, absztrakt, szoborszerű, organikus vonalai.

 

 

Frost mesterséges intelligenciával tervezett otthonainak – tulajdonosaikhoz hasonlóan – saját személyiségük van. A mai tipikus lakóépületeknél, ahogyan Mathias Juul Frost is mondja, „ugyanolyan dobozokban üldögélünk, valószínűleg nagyjából ugyanazok a gondolatok foglalkoztatnak bennünket, és jó eséllyel ugyanarra a következtetésekre is jutunk”. Meglátása szerint a tipikus kortárs lakótömbök ritmikus homlokzatukkal, derékszögű formáikkal minden egyediséget nélkülöznek. A tervező úgy véli, hogy ez a monoton világ elnyomja az ott élők eredeti gondolatait és egyéniségét is.

 

 

Frost szakmai céljául tűzte ki, hogy megtörje az ingerszegény kortárs trendet, ezért „A ház, akinek »Jó reggelt!«-tel köszönsz és megöleled, amint hazaértél” projektet is a kifejező építészet úttörő képviselőjének szánja. A sorozat lakhelyei a modern absztrakt stílus hatása nyomán egyediek és egyéniségre ösztönzőek. Az egyedi lakások kifejezett aszimmetrikus formái, természetes fa-hatású homlokzata, meleg színpalettája több, mint hívogató.

 

 

Mathias Juul Frost a mesterséges intelligencia segítségével olyan koncepcionális építészetet mutat be, melynek merész, organikus hullámai teljesen szemben állnak a hagyományosan dobozszerű életterekkel. Vágya, hogy szerethető otthont teremtsen, ahonnan elindulni, és ahova hazatérni is élmény. 

„A projekt a kicsi, különleges, bájos lakásokon keresztül szemlélteti, milyen kellemes lenne az, ha legszívesebben »Jó reggelt!«-t kívánnánk az otthonunknak, hazaérve pedig megölelnénk” – zárja gondolatait a tervező.

 

 

Empty Lands | Web | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jó reggelt, Otthonom!

Jó reggelt, Otthonom!

Mesekönyv lapjaira illő otthonokat tervezett az intelligens szoftver.

Túl a síron

Túl a síron

Ikonikus angolszász temetkezési helyet reformált meg a Nissen Richards.

Hirdetés