Hirdetés

Labrosse Dániel karakterei – a júniusi tematikánkhoz illeszkedve – ezúttal a Balatonra utaznak.

Hype and Hyperen 2019-ben indult, egy évig futó, tizenkét részes Budapest by Labrosse sorozat 2022 májusától Cities by Labrosse néven az OCTOGON online-on folytatódik. A fókusz ezúttal némiképp módosul, a magyar fővároson túl Labrosse Dániel egyedi karakterei vidéki helyszínekre is ellátogatnak, felfedezve a legizgalmasabb kortárs építészeti projekteket. A francia-magyar származású illusztrátor figurái júniusban a Kollektív Műterem által tervezett és kivitelezett balatonarácsi Szent György Pince villáját özönlik el – a vagány birka-cowboy, a masnikkal repülő halak és a pucér nyúlányka eszelős bulit csapnak a verandás nemesi udvarházat és a hegyvidéki tornyos villákat ötvöző, elképesztően szép épületben.

 


Balatonarács szélén, a mandulákkal szegélyezett út végén áll ez a verandás nemesi udvarházat és a hegyvidéki tornyos villákat ötvöző, a szemnek kedves, mégis tekintélyt parancsoló épület. Nevét a tóparti üdülőkön gyakran visszaköszönő felirat is jelzi: Szent György Pince. A Balatonfüred és Csopak között elhelyezkedő településen felépült 20. századi ház fő karakterét a csigalépcsőt rejtő torony és az emeleti árkádos terasz határozza meg. Falait több ütemben emelték, a földszint állítólag legalább 120 éves. 

Rekonstrukciója előtt a épület jó pár évtizedig beüvegezett terasszal, kis kiadó szobákra osztva, minél több embernek szállást nyújtó nyaralóként funkcionált. A Kollektív Műterem feladata volt visszaadni régi pompáját, kényelmes otthont biztosítva új lakóinak. Kovács Zoltán építész a ház jellegzetességeit, azaz a tornyot, a pincét és a verandát megtartva alakította át 2019-ben az épületet, megőrizve a vidéki mesterek kezének korhű lenyomatát. 
 

Vigyázat! A házat jelenleg egy morgós birka-cowboy védi! A bárányok hallgatnak.
 


A balatonarácsi Szent György pincéről az OCTOGON magazin 173-as (2022/1-es) lapszámában megjelent, Uhl Gabriella által írt „Mikrotörténet-írás” című cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.

 

Labrosse Dániel Web | Facebook | Instagram
Kollektív Műterem
| Web | Facebook

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor az online élőbe vált

Amikor az online élőbe vált

Újra megnyílik a Youngart Galéria téli tárlata

Igenis, számít a méret! | Tiny art_2.0

Igenis, számít a méret! | Tiny art_2.0

Április 14-én nyílik a Pintér Galéria és Aukciósház tiny_art 2.0 névre keresztelt, kifejezetten kisméretű kortárs műalkotásokat felvonultató kiállítása és vására. Igenis, számít a méret!

Cities by Labrosse | Kincsem Palota

Cities by Labrosse | Kincsem Palota

Labrosse Dániel karakterei ezúttal egy különleges történettel bíró budapesti bérpalotába látogatnak.

Hirdetés