Hirdetés

Labrosse Dániel új sorozata az OCTOGON online-on.

A Hype and Hyperen 2019-ben indult, egy évig futó, tizenkét részes Budapest by Labrosse sorozat 2022 májusától Cities by Labrosse néven az OCTOGON online-on folytatódik. A fókusz ezúttal némiképp módosul, a magyar fővároson túl Labrosse Dániel egyedi karakterei vidéki helyszínekre is ellátogatnak, felfedezve a legizgalmasabb kortárs építészeti projekteket.
 

A francia-magyar származású illusztrátor, Labrosse Dániel figurái elsőként a Paradigma Ariadné által tervezett sándorfalvi tanösvényt és bivalyistállót özönlik el – nyurga lábú csibék, ücsörgő szájtest és egy rettenetes bástyafej a nádi élővilágba épített geometrikus térben.

„A Budapest-sorozatom után nagy váltás volt egy természetközeli vidéki helyszínt megrajzolni, amelyet nem jellemez egy világvároshoz hasonló nyüzsgés. A grafikán megtalálhatóak a valóságban is jelenlévő bivalyok és lepkék mellett a szokásos lényeim is, akik turistaként jöttek lecsekkolni a Paradigma Ariadné »Bivalyzongoráját«” – mondta el Dani legfrissebb munkájáról.


A Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid által alapított Paradigma Ariadné Sándorfalvára tervezett tanösvénye és bivalyistállója – amelyet még a nemzetközi építészeti diskurzus meghatározó kiadványa, a The Architectural Review is bemutatott – a Nádas-tó mellett egy Natura 2000 védettségű területen kapott helyet. Az 500 méter hosszú, radiánt követő, ívelt tanösvény egy 200 négyzetméteres bivalyistállót, három merengőt, valamint egy kilátót kapcsol össze. Az ösvény mellett egyelőre mindenhol nád van, ami a vízibivalyok helyi visszatelepítésének köszönhetően idővel ritkulni kezd majd, így alakítva át a tájat. 

A legkisebb beavatkozással épült, betonozás helyett talajcsavarokon álló, 2020-ban megvalósult geometrikus épületegyütteshez az inspirációt a tervezők elmondása szerint a vidéki táj építészetének meghatározó képe adta – százéves mezőgazdasági épületek, indusztriális hangulat, a silók és vagonrakodók világa, amelyeket mind-mind megidéznek ezekkel az épületekkel. Az így létrejött épített környezet egyszerre teremt rendezettséget, ugyanakkor jól kapcsolódik az alföldi táj síkban is olykor kissé kaotikus, mégis megkapó karakteréhez.

Az idelátogatók a parkolótól induló tanösvényen sétálva, az egyre sűrűbb csendben betekintést nyerhetnek a nádi élővilágba, a bivalytartás mindennapjaiba, vagy a merengők különféle építészettörténeti korszakot megidéző nyílásain át egyszerűen csak élvezhetik a táj átalakulását: a legelésnek és a vándorlásnak köszönhetően először útvonalak rajzolódnak ki, majd nagyobb tisztások alakulnak, ahol megjelenik a nyílt víz, amire visszatérhetnek a költöző madarak is – ember, állat- és növényvilág jól operáló összjátéka a változatosabb ökológiai állapot elérése érdekében. Ez pedig olyan harmónia, amit csak a „bivalyzongoristák” tudnak…

No, meg a nyurga lábú csibék, az ücsörgő szájtest és a rettenetes bástyafej.
 


A Paradigma Ariadné sándorfalvi projektjéről az OCTOGON magazin 170-es (2021/6-os) lapszámában megjelent, Martinkó József által írt „Bivalyzongora” című cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.

 

Labrosse Dániel | Web | Facebook | Instagram
Paradigma AriadnéWeb | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor az online élőbe vált

Amikor az online élőbe vált

Újra megnyílik a Youngart Galéria téli tárlata

Igenis, számít a méret! | Tiny art_2.0

Igenis, számít a méret! | Tiny art_2.0

Április 14-én nyílik a Pintér Galéria és Aukciósház tiny_art 2.0 névre keresztelt, kifejezetten kisméretű kortárs műalkotásokat felvonultató kiállítása és vására. Igenis, számít a méret!

Cities by Labrosse | Kincsem Palota

Cities by Labrosse | Kincsem Palota

Labrosse Dániel karakterei ezúttal egy különleges történettel bíró budapesti bérpalotába látogatnak.

Hirdetés