Elfogadták az Otthon Budapesten programot.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön elfogadta Budapest új, hét évre szóló városfejlesztési stratégiáját, az Otthon Budapesten programot. Barnamezős beruházások, kérdőív a lakosságnak és stockholmi példa a főváros előtt.

A stockholmi Diákváros – Fotó: Facebook/Balogh Samu/Holger Ellgaard

A program alapelemeit Balogh Samu, főpolgármesteri kabinetfőnök ismertette a közösségi oldalán: „A stratégia fontos eleme annak a többszáz hektárnyi barnamezős területnek a megújítása, ahol néhány év múlva már megfizethető lakások épülhetnének.

Nemcsak a leginkább rászorulóknak lenne ez segítség, hanem a pályakezdő fiataloktól kezdve a nagyobb lakást kereső kisgyermekes családokon át a munka miatt Budapestre költöző dolgozókig bezárólag mindenkinek könnyebb lenne otthont találni Budapesten.”

Balogh szerint az elmúlt években sok budapesti fejlesztése „inkább szolgálhat elrettentő példaként. Túlépített, túlzsúfolt, túl magas épületek, csupa beton közterületek, kevés zöld, szegényes szolgáltatások, elidegenítő épített környezet.”

Városfejlesztési ideálként egy olyan Budapestet vizionál, ahol „jó élni”, ennek megvalósításához pedig egy kérdőívet is összeállítottak, amelynek eredményeit beépítik a tervezési folyamatba.

Végül egy képet is csatolt egy stockholmi városrészről, ami „egy mintaszerű barnamezős fejlesztés, megújítva Stockholm egykori gázgyárának és a kikötő egy részének területét.

Az új városnegyedben toronyházak helyett emberi léptékű házak épülnek, szomszédságában egy természetvédelmi terület fekszik, aminek a túlsó oldalán egy megfizethető lakhatást biztosító diákváros található.”

A kabinetfőnök odaszúrt egyet a projekt hazai változatának: „Na pont ilyen, és ehhez hasonló fejlesztést kellene létrehoznunk Budapesten is a Diákváros és a Budapesti Nagyerdő létrehozásával a Fudan egyetem campusa helyett.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Hotel Moments lenyűgöző múltja és ihletett felújítása

A Hotel Moments lenyűgöző múltja és ihletett felújítása

Felfedeztük a négycsillagos Hotel Moments múltját és jelenét.

Videók az üres Budapestről

Videók az üres Budapestről

Empty Budapest 2020 és Budapest megvár! címmel is készült egy-egy film a kihalt fővárosról.

Mint a mesében: Eiffel Műhelyházként született újjá az Északi Járműjavító

Mint a mesében: Eiffel Műhelyházként született újjá az Északi Járműjavító

Kőbányán lehet az operajátszás új budapesti centruma.

Hirdetés