Isten porcelán otthona

A norvég Porsgrunnben hófehér porcelán burkolja a helyi Feltámadás templomát.

Espen Surnevik oslói praxisának munkái a múlttal világos párbeszédben, a történelem fényében tükrözik korunk építészetét. Az építész lokális-specifikus, egyúttal világi-univerzális szemléletmódja jól érzékelhető a helyi környezeti viszonyokat és kultúrát is szem előtt tartó, kortárs projektjeiben. Porsgrunn városában, jég szabdalta-formálta sziklák vidékén a Trodahl Arkitekter-tel együttműködésben építette újjá a Feltámadás templomát.

 

 

A tervezők különleges figyelmet szenteltek annak, hogy az új épület monumentalitásában se maradjon el a 2011-ben, tűzvészben megsemmisült, 18. századi elődje előtt. „A régi rokokó templom tekintélyes méretű volt, ezt a hatalmas létesítményt szerettük volna újrateremteni, azonban mindezt teljesen új módon. (…) Valami mást, különlegeset szerettünk volna létrehozni, hasonló módon ahhoz, ahogy a régi templom is rendkívüli és jelentőségteljes volt a maga idejében” – meséli a tervezés részleteit Surnevik.

 

 

Az építész, a rá jellemző módon olyan, a jelenkori norvég gyülekezethez illő, 21. századi, modern épületet vizionált, ami elődjéhez, valamint a tágabb vallási építészettörténethez is kapcsolódik. A templomban 11 féle geometria jelenik meg, eltérő magasságuk az általuk létrehozott terek jelentősségét szimbolizálja. A templom központi részét hat alacsonyabb terem veszi körül – többek között itt található a sekrestye és az orgona is. Leghátul helyezkednek el a még alacsonyabb technikai helyiségek. A falak mindenhol döntöttek, így illeszkednek a tető 3,3 fokos dőlésszögéhez.

 

 

Az új épület a régi templom alapjaira épült, fehér színe is leégett ősére emlékeztet. A teljes külső és nagyrészt a belső burkolatok is a 20. század óta helyben gyártott, fehér porcelánból készültek. Surnevik választása fényes, letisztult megjelenésén és a történelmi kapcsolódáson túl, a tűzállósága miatt is erre az anyagra esett.

„A porcelán számtalan okból fantasztikus. Különlegesen sűrű, így a szennyeződések nehezen tapadnak meg felületén. (…) A fényes, fehér megjelenés egyfajta, a liturgiákhoz kapcsolódó tisztasággal is felruházza az épületet – pont úgy, ahogy a hagyományos, fából épült norvég templomok is” – folytatja a projekt bemutatását Surnevik

A belső terekre jellemző, meleg hatású, tölgyfa burkolatok, ajtók, bútorok kontrasztosan ellenpontozzák a porcelán rideg, hószínű keménységét. Az oltár fölötti falat az Espen Dietrichson és Marie Buskov által tervezett, száz darabból álló, mázas porcelán fríz díszíti.

 

 

A Feltámadás temploma a korunk Norvégiájára jellemző, megújuló, modern, nyitottabb vallási világ újabb darabja. „A norvég egyház országszerte fejlődésnek indult. (…) A vallási szervezet kevésbé dogmatikus és sokakat széleskörű, szociális kérdéseket boncolgató vitára invitál. (…) Az egyház megpróbál a múlt gazdag örökségét őrző, azonban kortárs, rugalmas, a jelenkori kulturális értékeinek megfelelő szervezetté válni.” Porsgrunn megújult, magasba törő temploma pedig – építészetileg mindenképp – ezen az úton jár.

 

 

Espen Surnevik | Web | Instagram
Trodahl Arkitekter
 | Web | Facebook

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Isten porcelán otthona

Isten porcelán otthona

A norvég Porsgrunnben hófehér porcelán burkolja a helyi Feltámadás templomát.

Az intelligens tápszerkiegészítő

Az intelligens tápszerkiegészítő

A Hoito egy kompakt, pár mozdulattal használható gép, amely egy összetett, sokáig tartó folyamatot sűrít magába.

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Nincs találat!

Hirdetés