Egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára.

2020. október 22-ig várja fiatal építészek és művészek pályázatait a DECODE – The Space for ARTHITECTURE, melynek összdíjazása idén nettó 1,2 millió forint. A beérkezett pályázati anyagból a szakmai zsűri válogatása alapján 2020. november 12-18-ig kiállítás nyílik a Faur Zsófi Galériában. A november 11-i ünnepélyes díjátadó és a kiállítás idén, a járványügyi helyzetre tekintettel, a virtuális térben is követhető lesz.

A DECODE egy egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára. Az eseménysor célja, hogy szorosabbra fűzze a társművészeti ágak közti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre.

BORD Építész Stúdió 2018-ban alapította a díjat, melyet 2020-ban harmadszorra hirdet meg, immár a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány szervezésében. A DECODE jelentése számukra az alkotásaikba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóikkal és alkotótársaikkal közösen írtak.

A globalizáció eredménye a standardizálás, minden országban ugyanazok a termékek vannak a polcokon, cégkultúrák válnak egységessé, és ha környezetünket megnézzük, akkor érzékelhető ez az újonnan születő épületeknél is. Hisznek a funkcionális, de karakteres és kreatív épületekben, ezért a koncepcionális tervezés jelentőségét kiemelendő született meg a DECODE kiállítás gondolata.

A BORD Építész Stúdió, mint a díj alapítója tehát idén is pályázat útján keresi kiállító partnereiket építészet, valamint vizuális és alkalmazott művészetek területéről. A kiíró olyan pályázati anyagokat vár, amelyek egy-egy történet köré épülnek fel. A kiállítás célja, hogy megmutassa az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket.

A tavalyi kiállításon zsúfolásig megtelt a Faur Zsófi Galéria – Fotó: Kerekes Zoltán
 
Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar vagy külföldi felsőfokú, művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész). A kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriába nevezhető.
 
A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafájl formájában kell benyújtani. A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A prezentációt kiegészítheti makett, illetve tárgyi művészeti alkotás is, amelyet a díjazottaknak lehetőségük lesz kiállítani.
 
A díj népszerűségét is jelzi, hogy támogató partnereknek köszönhetően az idei évben az összdíjazás együttesen a két kategóriában nettó 1,2 millió forintra emelkedett. Idén az esemény kiemelt támogatója a PERI Kft. és a BE LIGHT!, médiapartnere pedig az Octogon magazin lesz. További támogatói között szerepel a Magyar Építő Zrt., az Alukoenigstahl Kft. és a Szinorg Universal Zrt.is.
 
Regisztrálni október 18-ig kell a decode@bordstudio.hu e-mail címen, a pályázatokat október 22-én déli 12 óráig lehet a regisztrációra érkező válasz emailben ismertetett feltöltési útmutató szerint leadni.

  
A beadott pályázati műveket szakmai zsűri bírálja el, és választja ki a BORD és a BORD által kiválasztott meglepetés projekt mellé kiállítandó, kategóriánként egy-egy „Fődíj”-ban és két-két  „Igéretes Projekt” díjban részesülő alkotásokat, valamint egy különdíjas pályaművet.
 
A szakmai zsűri tagjai:

  • Bordás Péter, BORD Építész Stúdió, alapító, zsűrielnök
  • Dr. Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár
  • Dr. Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet, egyetemi tanár és megbízott dékán
  • Golda János, Ybl-, Pro Architectura- és Príma-díjas építész
  • Kálmán Borbála, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, kurátor, művészettörténész
  • Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, Artlocator applikáció és Artlocator Magazin, alapító
  • Dr. Kukla Krisztián, az Art Quartet Budapest művészeti vezetője

A DECODE nyerteseit 2020. november 11-én, 18:00 órakor hirdetik ki a Faur Zsófi Galériában megrendezendő kiállítás megnyitón a Budapest XI. Bartók Béla út 25. szám alatt. A díjátadót és kiállítás megnyitót a járványügyi szabályzások ismeretében rendezik meg, kiemelten ügyelve egymás egészségére. Ezért az ünnepélyes díjátadó és kiállítás megnyitó létszámát a helyszínen maximalizálják, ugyanakkor az eseményt a virtuális térbe emelik. Ez azt jelenti, hogy az ünnepélyes díjátó és megnyitó esemény közvetített formában élőben követhető és visszanézhető lesz.
 
A beérkezett pályázati anyagból a szakmai zsűri válogatása alapján kiállítás nyílik, amely 2020. november 12-18 között lesz megtekinthető a Faur Zsófi Galériában. A kiállítás egy-egy napot egy-egy díjazottnak szentel, akik ezen a napon személyesen fogadják az érdeklődőket és mesélnek az alkotásukról. A kiállítás, már az esemény hetében, virtuális séta keretében is elérhető lesz és bejárható a megnyitót követő egy teljes éven keresztül.
 
A program részeként a díjazottaknak továbbá lehetőségük lesz gondolataik, inspirációik kifejtésére egy kerekasztal esemény vagy egyéni interjúk formájában. A kerekasztalbeszélgetés és/vagy az interjúk a mindenkori járványügyi szabályzások ismeretében lesznek megszervezve.
 
A részletes kiírást eléritek a BORD Építész Stúdió honlapján is. Kövessétek a DECODE-ot Facebook és Instagram felületein is. Az előző évi pályaműveket, valamint a projekt werkfilmjét a DECODE ARTHITECTURE YouTube csatornán nézhetitek meg.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tervpályázat Gyula város, Körös-parti

Tervpályázat Gyula város, Körös-parti "terasz" környezetrendezési tervezésére

Gyula Város Önkormányzata ötletpályázatot hirdet GYULA VÁROS, KÖRÖS-PARTI „TERASZ” KÖRNYEZETRENDEZÉSI TERVEZÉSÉRE témában.

Tervpályázat - Az Egri Járási Hivatal épületének tervezésére

Tervpályázat - Az Egri Járási Hivatal épületének tervezésére

Az egri járási hivatal épületének tervpályázata.

Innovatív építészet - Holisztikus Design Díj

Innovatív építészet - Holisztikus Design Díj

Innovatív termékeket tervezel, kommunikációval foglalkozol vagy éppen egy fenntartható épület tervein dolgozol? Egy pályázat azoknak, akik új ötleteket generálnak az építészet, kommunikáció, interior, termék és koncepció kategóriákban.

Hirdetés