Hirdetés

Júniusban az OCTOGON online a Magyar Tenger partján nézelődik.

A balatoni nyaralás leginkább egy életérzés. Más a feeling a déli parton, mint az északin, a két világ hívei elszánt táborokba tömörülnek. De ha létezik igazi hungarikum, amit kivétel nélkül minden magyar állampolgár nemzeti kincsnek tart, akkor Közép-Európa legnagyobb tava minden bizonnyal annak számít. A nyár beköszöntével ennek a térségnek a vizuális csemegéiből válogatunk.
 

 

A Balatoni nyaralás karrierje valamikor a 19. század elején indult. Ekkor vált divatossá Füred, majd a század második felében, a déli parton vezető vasútvonal kiépülésével ez a rész is bekapcsolódott a nyaralóhelyek sorába. Az egységes településfejlesztés fontosságát már korán felismerték, 1904-ben megalakult a Balaton Szövetség, amely igyekezett koordinálni a korábban érintetlen természeti területek urbanizálódását. 1920 után, az adriai üdülőhelyek elvesztésével még inkább felértékelődött a Balaton partja, a harmincas években már parcellázások indultak, a kedélyes, romantikus, jóízű építészeti kialakítású nagypolgári villákat felváltották a kisebb nyaralóépületek.

 


 

Kotsis Iván saját nyaralója Balatonbogláron

Az ideiglenes, idényjellegű tartózkodásra szánt, kis léptékű építészetnek nem volt előképe. A századfordulós balatoni villák a Budapest környéki nyaralóépületek stílusát, elsősorban a „svájci villa” típust követték, a kis házikók azonban újfajta igényt jelentettek. A Balaton-környék építészetének változása a nyaralási szokások átalakulásának is tükre. A háború előtt az egyébként a hazai építészetben egymás mellett élő többféle irányzat – a historizáló, a modern, a népies és a dekoratív – egyszerűsített, olykor naiv átiratai jellemezték a tópart építészetét. Már ekkor jellemző volt azonban a törekvés egy egységes arculat kialakítására, amely részben a modernizmusban jelen lévő funkcionális egyszerűség, részben a Balaton-felvidék népi építészeti hagyományainak nyomán haladt.

 

Tihany, hajóállomás, posta 1962. Szittya Béla és Bérczes IstvánThe Zam! Zamárdi 2021. A4 Stúdió / Kendik Géza

 

A II. világháború után egy ideig se pénz se energia nem volt a nyaralás tervszerű fejlesztésére, de a hatvanas évektől a szocialista rendszer számára fontossá vált a dolgozók üdültetése. Kifejezetten színvonalas, a kor nyelvét beszélő közcélú épületek készültek el a tó partján, a korszak neves építészeinek közreműködésével. A fejlesztés központi terv alapján folyt – mint annak idején minden – és az így kialakult egységes vizuális környezet nagyban hozzájárult a ma már retró balatoni életérzés kialakulásához. A nyolcvanas, kilencvenes években azonban elveszett a szezonális balatoni nyaralók könnyedsége – igaz, a tákolt sufni jelleg is – és valójában kicsinyített családi házak épültek a tó körül, ami az összképet meglehetősen lefokozta. 

 

Nyaraló épület, Zánka 2020. - Nartarchitects / Kovács Csaba

 

A szabadpiac végképp nem tett jót a Balaton környékének. A rendszerváltás utáni idők pozitív hozadéka a tudatos építészeti hozzáállás, elsősorban a Balaton-felvidék hagyományainak ésszerű adaptálásában. A kétezres évek elején a borászatok virágzásnak indulása ennek az épülettípusnak sok színvonalas kortárs megfogalmazásához vezetett. A part menti területek privatizációja azonban azzal fenyeget, hogy az eredetileg közkincsként kezelt össznemzeti érték egyéni érdekek mentén aprózódik fel, vagy épp koncentrálódik egy-egy befektető kezében. A part körül épülő lakóparkok léptéke és építészeti színvonala nem vázol fel pozitív jövőképet.

 

Zánkai Erzsébet tábor felújítása, 2021. DVM Group / Csécsei Ákos

 

A tópart és a környező vidék atmoszférája azonban változatlanul erősen hat az ide tervező építészekre. Néhány éve pályázaton díjazzák az Év Balatoni Házát, ami jelzi a térség építészetének kiemelt fontosságát. Az OCTOGON magazin időről időre hírt ad a Balaton-part kiemelkedő színvonalú házairól, projektjeiről. Júniusban ezek közül válogatunk, és utána járunk néhány izgalmas kezdeményezésnek, amelyek a tóparti tradíció folytatását célozzák. Tekerjünk együtt júniusban a Balaton körül!

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mától lehet pályázni elektromos kerékpárokra

Mától lehet pályázni elektromos kerékpárokra

Negyedszer nyílik meg az ITM elektromobilitást ösztönző pályázata.

Fali világítás

Fali világítás "wow" faktorral

MOME x BE LIGHT! pályázat, 8. rész.

Makraméból készített homlokzatot egy indonéz textilművész

Makraméból készített homlokzatot egy indonéz textilművész

Az installáció a Balin található Locca Beach House-hoz készült.

Hirdetés