Így formálhatják az építészek az emberek életét.

Napjaink nagy részét a négy fal között töltjük, így az építészeknek nagyobb hatása lehet az életünkre, mint valaha. Ők azok, akik képesek rá, hogy olyan tereket alkossanak, amelyek megfelelően funkcionálnak, akkor is, ha csak néhány négyzetméter áll a rendelkezésükre, vagy nem éppen ideális egy szoba elhelyezkedése. Amikor azonban a tudásukhoz inspiráció is társul, a megfelelő helyekből kedvenc helyek lesznek, az építészek pedig így ténylegesen hatással lehetnek az emberek mindennapi életére.

 


A gyerekszobák különleges terek. Ezek a tanulás, a játék, és az álmodozás helyei, így az építészek vállát különösen nagy felelősség nyomja, amikor a legkisebbek számára terveznek tereket. Az ideális orientáció, az optimális napfény és a kellemes kilátás alapjai egy megfelelő szoba kialakításának, de a napfénnyel inspirálódva a tökéletes szobát is kialakíthatják. Tudta, hogy a természetes fénynek számtalan előnye van? 
 

 

Minden teret tágasabbnak mutat


Az apró emberek nagy álmaikhoz méltó teret érdemelnek, de a gyerekszobák jellemzően nem az otthonok legtágasabb helyei. A beáramló napfény és a szép kilátás optikailag minden teret tágasabbnak mutat. Ez nemcsak vizuális szempontból előnyös, de javítja a hangulatot, csökkenti a fáradtság érzését és meghosszabbítja a napfényes órák számát, ezzel segítve a gyerekeknek, hogy aktívak, kreatívak és ambíciózusak maradjanak. 

 

Megmutatja a valódi színeket


A gyerekek egy különleges és izgalmas életszakaszban vannak, amikor minden tapasztalat formálja az elméjüket: késztetést éreznek, hogy a dolgokat megérintsék, hallják és lássák, a legvalódibb formájában tapasztalják meg. Az építészek a fény segítségével képesek olyan helyeket létrehozni, ahol ezek a vágyak beteljesedhetnek: a napfény feltárja a színek valódi árnyalatait, amit a mesterséges világítás sohasem tudna, és számos más előnnyel is bír, ha a gyerekek egy napfényes szobában nőhetnek fel. A koncentrációs és tanulási készség is 15%-kal növekedhet a megfelelő minőségű fény mellett, miközben a megfelelő intenzitású és a megfelelő napszakban tapasztalt napfény a jobb alvást is elősegíti. 

 

Behozza a természetet

Az építészek pontosan tudják, hogy a kapcsolat keresése a természettel benne van a DNS-ünkben, legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről. A természetes látképet jobban szeretjük a mesterséges tájak látványánál, és a széles, távolra néző panorámát inkább kedveljük, mint a szűk, közeli helyekre nyíló kilátást.
 

Mindezeket szem előtt tartva a tervezéskor az építészek tényleg megváltoztathatják az emberek életét, és a legtöbbet hozhatják ki a terekből. Azok az ötletek, amelyek lehetővé teszik a kilátás és a napfény mennyiség maximalizálását, például úgy, hogy a padlóig terjesztik ki az ablakokat, és kombinálják a függőleges nyílászárókat a tetőablakokkal, minden korábbinál nagyobb szerepet kaphatnak a tervezésben. 

Ismerjen meg még több Daylight Story-t a VELUX oldalán és inspirálódjon a napfényes terekből!

 

 

VELUX | Web | Facebook

 

AdvertisementHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyári forróságban is hűsölj otthon | Velux (X)

Nyári forróságban is hűsölj otthon | Velux (X)

Lehet hűvösebb az otthonod, de csak ha jó módszert választasz hozzá

Energia és jó közérzet egész évre | VELUX (X)

Energia és jó közérzet egész évre | VELUX (X)

Már néhány perc a reggeli fényben is jó hatással lehet a mentális egészségedre

Egyértelmű gazdasági előnyökkel jár, ha a felújításokba fektetünk

Egyértelmű gazdasági előnyökkel jár, ha a felújításokba fektetünk

A régi épületek felújításával 2050-ig Magyarországon akár 3,9 milliárd eurót lehetne megtakarítani.

Hirdetés