A Christensen & CO Architecter okos megoldások és kiváló anyagok használatával kiemelkedő minőségű épületet hoztak létre.

Különleges, az energiafelhasználás optimalizálására hangolt óvodaépületet tervezett a Christensen & CO Architecter a dániai Hørsholmban. A Solhuset (napház) formabontó megoldásai és kiemelkedő energiahatékonysága a jövő oktatási épületei számára is mintául szolgálhat.

Számos frappáns megoldásra volt szükség ahhoz, hogy egy ideálisnak nem nevezhető telken nem csak aktív, de egyenesen önfenntartó házat hozhassanak létre a tervezők. Egy ék alakú telket nehéz hatékonyan kihasználni, ők azonban előnyt kovácsoltak a nehézségekből:

háromszög alakú alaprajzi elrendezést választottak, amely a hullámzó tetővel remek harmóniában áll, de segíti a tetőfelület minél jobb kihasználását is.

A tető hajlásszöge a beágyazott napelemek és tetőablakok számára egyaránt a lehető legszerencsésebb, a teljes felületen kialakított extenzív zöldtető pedig amellett, hogy természetes látványával segíti az épület tájba illesztését és oxigént termel, tárolja az esővizet, kiváló hang- és hőszigetelést ad, ráadásul fontos szerepe van a napelemek hűtésében is.

Bár az épület látványát alapvetően a Dánia lankás vidékeire emlékeztető zöldtető és a homlokzaton elhelyezett, feltűnően sok nyílászáró uralja, a tervezők nagy figyelmet fordítottak az anyaghasználatra és a technikai megoldások időtállóságára is. Ezért építették a tartószerkezetet különleges, kiváló hőtárolási képességű betonból, ezért kerültek a homlokzatokra a remek hőszigetelésű ablakok, és ezért választották a VELUX INTEGRA®automata tetőablakokat, amelyek kiválóan illeszthetők épületautomatizálási rendszerekhez, hőkezeléssel tartósított fa magjuk növeli az ablak élettartamát. A kiváló hőátbocsátási tényezőjű 66-os (Uw=1,0 W/m2K) üvegezésű tetőablakok esőérzékelője és automata szellőztető rendszere az épület üzemeltetésére használt energiaigényt minimálisra csökkentik, miközben természetes fénnyel és friss levegővel árasztják el a helyiségeket.

A VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakokat elektromos áram vagy napelem cella által vezérelt motor hajtja, a napelemes változatokat az elektromos hálózathoz sem kell csatlakoztatni, ezért beépítésük is gyorsabb és egyszerűbb.

A szerkezeti és épületenergetikai megoldások mellett – mint a nagy mennyiségű szigetelés vagy a 250 m2 napelem, amely a világítás mellett az épület hőkomfortjáért és melegvízért is felelős hőszivattyú működését is biztosítja – olyan komplex épületirányítási és energiatermelési rendszert építettek a tervezők, amely által az épület kevesebb energiát használ, mint amennyit termel. A homlokzatokon levő ablakok a VELUX tetőablakokkal kombinálva több mint háromszor annyi fényt engednek be, mint egy átlagos épületben.

Környezetvédelem, látvány és funkcionalizmus kényes egyensúlyát találták meg a tervezők ebben az épületben, amelynek különleges megoldásai bizonyítják: gondolkodó építészek okos megoldások és kiváló anyagok használatával kiemelkedő minőségű épületet hozhatnak létre.

(x)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Körjáték

Körjáték

Óvodák Japánból.

Egyértelmű gazdasági előnyökkel jár, ha a felújításokba fektetünk

Egyértelmű gazdasági előnyökkel jár, ha a felújításokba fektetünk

A régi épületek felújításával 2050-ig Magyarországon akár 3,9 milliárd eurót lehetne megtakarítani.

Ahol az álmok születnek

Ahol az álmok születnek

Óvoda egy cseh kisvárosban. 

Hirdetés