Bordás Péter építész és Tomas Opitz galerista együtt eredtek az inspiráció nyomába. 

Bordás Péter, a BORD Építész Stúdió alapítója és vezető tervezője, illetve Tomas Opitz, az építészként végzett fotográfus, a TOBE Gallery társalapítója az inspiráció nyomába eredt a Jaguarral közösen készült kisfilmben.  

A filmen az építész és a fotográfus Budapesten és környékén indul közös felfedezőútra, melynek első állomása a présházak világát minimalista köntösben megidéző Etyeki Kúria, amely 2013-ban elsők között hozta meg a szakmai elismerést Bordás Péter számára.

„Az inspiráció általában pont ott van, ahová a házat szeretnénk rakni. Oda kell menni, és ott hever valahol a lábunk alatt” – mutat rá módszerére az építész, aki alig kilencévesen döntötte el, hogy maga tervezi meg a saját házát. Az azóta számos emblematikus épületet – többek között a Debreceni Nagyerdei stadiont, Aquaticum strandfürdőt vagy például több borászatot (Holdvölgy, Lajvér, Sauska) – megalkotó tervező munkája során arra törekszik, hogy a helyi jellegzetességeket figyelembe véve, és lehetőleg a helyi építőanyagokat használva alakítsa az épített környezetet. 

Az építészet szemlélete az eredetileg szintén építészként végzett Tomas Opitz alkotói folyamatában is jelen van, ugyanakkor a fényképészet az, amely gyerekkorától kezdve izgatja a Venezuelában született, de hosszú ideje Budapesten élő fotográfust. „Sokszor megkérdezik tőlem, hogy mit szeretek jobban, a fotográfiát vagy az építészetet. Erre azt szoktam felelni, hogy a designt!” – jellemzi az alkotáshoz való hozzáállását a művész, aki szerint a fotózás során létrehozott kompozíció, az arányok kiemelése is egyfajta design.

Bordás Péter és Tomas Opitz az etyeki Kúria Borászatnál

Az utazás következő állomásaként felkeresik Péter egy korábbi munkáját, a Budai Várban lévő egykori Lónyay-Hatvany villát, ahol még jelenleg is kivitelezési munkálatok folynak. Itt betekintést nyerünk abba, hogyan képes a korszerű technológia és a klasszicizmus találkozása egyedülálló építészeti élmény kialakítására. Ahogyan Tomas fogalmaz, ez a formálódó épület is jó példa arra, hogy a modern technológia és a klasszikus értékek találkozása akkor lesz időtálló, ha kellő nyitottsággal állunk hozzájuk.

Mindkét alkotó számára fontos inspirációs forrást nyújt az utazás, hiszen a haladás, a dinamika, az elsuhanó tájak és a felsejlő struktúrák mind-mind ötleteket adnak és érzéseket közvetítenek számukra. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy – legyen szó az utazásról vagy a munkáról – a fenntarthatóság szempontjainak nemcsak a rendelkezésre álló technológia, hanem az egyéni döntések és viselkedés szintjén is meg kell felelni, hogy minél kisebb lábnyomot hagyjunk magunk után.

Bordás Péter és Tomas Opitz inspiráló találkozását a PHEV (Plug-in Hybrid – tölthető hibrid) technológiával működő új Jaguar F-PACE tette lehetővé, amely igazán környezetbarát útitársként akár 53 km tisztán elektromos hatótáv megtételére is képes.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

DECODE pályázat negyedszer is

DECODE pályázat negyedszer is

Idén először egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása is jár fődíj mellé.

Inspiráció ott van, ahová a házat tennénk

Inspiráció ott van, ahová a házat tennénk

Bordás Péter építész és Tomas Opitz galerista együtt eredtek az inspiráció nyomába. 

„Csak úgy tudunk fejlődni, ha folyamatosan a legjobbakkal mérettetjük meg magunkat” - Bordás Péterrel beszélgettünk

„Csak úgy tudunk fejlődni, ha folyamatosan a legjobbakkal mérettetjük meg magunkat” - Bordás Péterrel beszélgettünk

Bordás Pétert kérdeztük annak apropóján, hogy a RIBA Journal januári számának címlapjára került a Debreceni Aquaticum Strandfürdő.

Hirdetés