Hirdetés

A Veszprémi Építész Műhely megosztott első díjat kapott az ötletpályázaton.

Magyarország legnagyobb termálvizű fürdője Hajdúszoboszlón található, ezért nem meglepő, hogy a város az ország egyik legfontosabb turisztikai célpontja. Az itt, 1925-ben fellelt termálvíz nagymértékben hozzájárult a település gyors fejlődéséhez, mai karakterét is elsősorban a gyógy- és strandfürdő határozzák meg. Nemrégiben ötletpályázatot írtak ki a strandfürdő és csónakázó tó délnyugati területének környezetalakítására, melyen megosztott első díjat nyert a Veszprémi Építész Műhely Kft. A továbbiakban a tervük részleteit közöljük.

A tervezési terület meglévő értékei, adottságai

Magyarország legnagyobb termálvizű fürdője Hajdúszoboszlón található. Ezért nem meglepő, hogy a város az ország egyik legfontosabb turisztikai célpontja.

Az itt, 1925-ben fellelt termálvíz nagymértékben hozzájárult a település gyors fejlődéséhez, mai karakterét is elsősorban a gyógy- és strandfürdő határozzák meg.

Az ötletpályázat tervezési területe Hajdúszoboszló legismertebb és legfrekventáltabb területén, a csónakázó tó partján, a strandfürdő szomszédságában található. A terület jelenleg a fürdő területéhez tartozik, a város szabadon bejárható közterületeitől kerítés választja el. Sétálójeggyel ugyan azok is bemehetnek és körbe gyalogolhatják a tavat, akik a fürdő szolgáltatásait nem veszik igénybe, mégis úgy tűnik, hogy a város életében jelentős lépést jelent majd, ha a tó ezen partszakaszán szabadon megközelíthetővé válik, a zöldfelületek pedig a városi közösséget és az ide látogatókat egyaránt kiszolgáló rekreációs területet képeznek. A ma látható természeti környezet komoly értéket képvisel, a ligetes karakter, a területet az úttól és a parkolóktól térileg finoman lehatároló, ugyanakkor az átközlekedést nem gátoló faállomány pedig kedvező adottság. Magával ragadó és sok lehetőséget hordoz magában a partvonal is, a tó vizének és a szárazföldnek a találkozása. A tervezés során ezért igyekeztek feltárni a meglévő értékeket és azokhoz illeszteni a fejlesztési javaslataikat.

Építészeti- és tájépítészeti koncepció

A tervezők elsődleges szándéka az volt, hogy a József Attila utca és a tópart között egyértelmű és hangsúlyos gyalogos összeköttetést hozzanak létre. Az alapvetően átlós vonalakra épülő gyalogos útvonal, mely később a meglévő környezeti adottságokhoz történő illeszkedés és az egységes formálás érdekében egy hullámos vonallá alakult. Ez a gyalogosútvonal szervezi a területet és fűzi fel a tervezett új funkcionális elemeket. A terület fejlesztése során finom beavatkozásokat javasoltak, melyek lehetővé tehetnék a meglévő természeti értékek megőrzését és érvényesülését.

A fentiek szellemében mind a gyalogos útvonalat, mind a további köztéri elemeket úgy helyezték el, hogy a meglévő faállomány meg tudjon maradni. A gyalogos hullámvonal mentén szabadtéri fittness eszközöket, a tóparti környezethez illeszkedő, búvóhelyként és mászókaként is funkcionáló játszótéri hajót, víziszínpadot és üléseket, kilátódombot, kávézót, vendéglátó- és rendezvényteraszt alakítottank ki. A szárazföld és a vízfelület különleges élményt nyújtó határvonalán a víz fölé kifutó stégeket és a vízfelszínhez lelépcsőző, fafelületű dokkot terveztek. A ligetes részeken, a fák között, pedig különböző, természetközeli építmények: kneppl sétány, mélyedés híddal, átjárható spirál alakú térplasztika, háló megjelenésű mászókák, faanyagú, gömbszerű búvóhely járulnának hozzá a változatossághoz és a minőségi időtöltéshez.

Az építésziroda fontosnak tartotta, hogy a vizuális kapcsolatokat erősítsék és új nézőpontokat tárjanak fel az idelátogatók előtt. A vízparti elemeket: stégeket, teraszt igyekeztenk úgy elhelyezni, hogy a tó környezetének értékeit, a karakteres partvonalat minél jobban lehessen érzékelni. A fentieken túl a terület északi részén, súlyponti helyen terveztek egy kávézó-, vendéglátó-, kiszolgáló épületet, mely a hullámvonalú gyalogos útvonalhoz illeszkedve íves alaprajzi kontúrral és szalagszerűen felhajló, járható lapostetővel készülne.

Az akadálymentesen is bejárható, a közlekedési rendszerhez kapcsolódó rámpa-tetőfelületről új nézőpontból, magasabbról nézhetnének a látogatók a tóra és annak épített és természeti környezetére, ami így új, izgalmas kilátópontként is működne. Az épülethez kapcsolódó, nagy méretű teraszon kerülnek elhelyezésre a vendéglátó hely asztalai, de további rekreációs célokat is szolgál. A gyönyörű természeti környezetnek köszönhetően pedig vonzó esküvői és rendezvény helyszín lehet. Alapvetően a természetes és minőségi anyaghasználatra törekedtek, de igyekeztek figyelni a gazdaságosságra és a fenntarthatóságra is.


  • Tervező: Veszprémi Építész Műhely Kft.
  • Építész tervezők: Kovács Dávid, Hazler Edina, Kovács Zsolt György, Beránková Jana
  • Látványtervek: Vörös Tamás



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fotóház és műterem az Epreskertben

Fotóház és műterem az Epreskertben

Palágyi Barbara diplomadíjas munkája azt boncolgatja, mennyire közel is áll egymáshoz a fotográfia és az építészet.

Így nézne ki az újragondolt Pécsi TV-torony

Így nézne ki az újragondolt Pécsi TV-torony

Jakab Zsófia diplomamunkája.

Íme, por és hamu vagyunk

Íme, por és hamu vagyunk

Szalai László Zoltán diplomaterve.

Hirdetés