A budapesti Hudec-hagyatékból nyílik kiállítás Sanghajban.

A budapesti Hudec-hagyatékból nyílik kiállítás a sanghaji Történeti Múzeumban február 2-án, a tárlat a budapesti Hudec Kulturális Alapítvány együttműködésével valósul meg. A Stereoscopic Notes, Urban Landscape - László Hudec and Modern Shanghai című kiállítás Hudec László építész életútját és - a kínai metropolisz mai arculatát is meghatározó - munkásságát mutatja be. 

Hudec László

A sanghaji kiállításon a kínai közönség először fogja látni az alapítvány archívumának legértékesebb darabjait, valamint a magyarországi, kanadai és amerikai Hudec-leszármazottak által adományozott, az építészhez kötődő személyes tárgyakat is. A kiállítás május 5-ig lesz látogatható. Hudec László akkor vált világhírűvé, amikor Ázsia első felhőkarcolóját, a sanghaji Park Hotelt (1934) megtervezte. Hudec a városban azóta is nagy tiszteletnek örvend, 2016-ban megszervezték az Ikonikus Sanghaj - amikor a művészet találkozik Hudeccel című kiállítást is. A mostani kiállítás a modern Sanghaj megszületését és annak alkotóit mutatja be, köztük kiemelve Hudec munkásságát, akinek a 25 milliós városban csaknem 60 épülete ma is áll és funkcionál. 

Hudec Budapesten szerzett építészdiplomát Az I. világháborúban orosz hadifogságba került, innen jutott el Sanghajba, ahol a megszerzett építészeti tudását és leleményességét hasznosítva számtalan épületet tervezett: hotel, kórház, templom, iskola, magánházak és -intézmények szinesítik a várost. Hudec László nevének és munkásságának felfedezése 10 éve indult el, amikor a sanghaji magyar konzulátus meghírdette a Hudec Évet Sanghajban. A Hudec Kulturális Alapítvány 2014-es megalkulása óta számos program kezdeményezője, együttműködője volt, képviselve a magyarországi rokonságot és a családban fentmaradt páratlan hagyatékot. Ez a sanghaji kiállítás egy kivételes alkalom, ahol a kínai közönség először fogja látni az archívum legértékesebb darabjait valamint a magyarországi, kanadai és amerikai Hudec leszármazottak nagyvonalú adományának köszönhetően, az építész személyes tárgyait is.

Park Hotel

A Sanghajt és Hudecet bemutató kiállítás az időszak egyik szimbolikus épületében, az egykori Shanghai Race Clubban, a Park Hoteltől [1934-es átadása után évtizedekig Kina legmagasabb felhőkarcolója volt] 500 méterre várja a látogatókat. A múzeumnak gazdag saját gyűjteménye van, de az építészhez kapcsolódó eredeti tárgyakkal eddig nem rendelkezett, ezért felkérték a Hudec Kulturális Alapítványt, hogy válogasson a budapesti hagyaték ritkaságaiból a tárlatra. Így a kiállításon szerepelni fognak a hagyaték legértékesebb darabjai: Hudec két portfólió albuma, melyet az építész maga állított össze legfontosabb projektjeiről, továbbá családi fényképek, levelek, az építész saját fotói, valamint személyes tárgyai gazdagítják a kiállítás anyagát. A múzeumban egy interaktív óriás érintőképernyő segítségével mutatják be az archívum digitálisan feldolgozott részét, így a látogató egyszerre tud barangolni a fotók, a tárgyak és a dokumentumok között. A kiállítás megnyitóján Hudec László magyarországi rokona, Csejdy Virág adja át a múzeumnak adományozott tárgyakat.

A Hudec Kulturális Alapítvány célja, hogy a májusig tartó kiállítást elhozza a magyar közönségnek is.

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Két robotkaros 3D nyomtatóval, mindössze 450 óra alatt nyomtattak egy több mint 26 méter hosszú gyalogoshidat Kínában. A számítások szerint a hagyományos építésnél 33 százalékkal került kevesebbe printelni. 

Hudec és a kínai metropolisz

Hudec és a kínai metropolisz

A budapesti Hudec-hagyatékból nyílik kiállítás Sanghajban.

Hotel és irodaház: egymásra épülő előnyök

Hotel és irodaház: egymásra épülő előnyök

Az újjászülető Radetzky-laktanyában egymást erősíti majd a két funkció.

Hirdetés