Hirdetés

Gonda Károly jelentős épületekkel járult hozzá Sanghaj világhírű art deco örökségéhez.

Hirdetés

Ahogy a tavaly nyári sanghaji V4 Építészeti Fórumon kiderült, Hudec László mellett más magyar származású építész is hozzátett Sanghaj világhírű art deco örökségéhez. A korábban szélesebb körben ismeretlen magyar származású építész, Gonda Károly tervezte Cathay Mozi, a Sun Sun Áruház, a Capitol színház, a Bank of East Asia, vagy a Bank of Communications a kor stílusát reprezentáló jelentős alkotások.

Charles Henry Gonda, azaz Gonda Károly (1889–1969) személyazonosságát a külképviselet a Magyar Nemzeti Levéltár és a Bécsi Levéltár Magyar Kirendeltségének segítségével tisztázta. Közel másfél éves kutatómunka eredményeként november 12-én Sanghajban mutatták be a Főkonzulátus és a Magyar Építőművészek Szövetségével (MÉSZ) együttműködésben készített Gonda – Sanghaj ultramodern magyar építésze című albumot. Az album a MÉSZ által felkért Baldavári Eszter művészettörténész kutatásaira alapozva a magyar építész életútját és munkásságát mutatja be. A fotókat a Debrecenben született magyar fotóművész, Nicky Almasy készítette.

Az eseményen köszöntőt mondott Bolla Szilárd sanghaji magyar főkonzul, Cao Jiaming, a Sanghaji Építészeti Társaság elnöke, illetve Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke.

Krizsán András kiemelte, hogy idén ünnepeljük Gonda Károly születésének 130., és emlékezünk meg halálának 50. évfordulójáról. Szeptemberben, ez alkalomból a Magyar Építőművészek Szövetsége Gonda Emlékévet hirdetett, amelynek programjai között számos, az építész életútjához, örökségéhez köthető eseményt rendeznek Magyarországon és Kínában egyaránt.

A kiadvány egyelőre csak nagyobb könyvtárakban lesz elérhető, de itt online is fellapozható.

Ugyanakkor a MÉSZ Facebook-oldalán meg is lehet nyerni a könyvet: a következő három vasárnap, december 1-én, december 8-án és december 15-én, minden reggel 8.00 órakor feltesznek egy kérdést Gonda életével és munkásságával kapcsolatban, az első helyes kommentelő pedig jutalmul kap egy Gonda könyvet. 

Forrás: MÉSZ
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sanghaj ultramodern magyar építésze - kiállítás

Sanghaj ultramodern magyar építésze - kiállítás

Online kiállítás nyílt Gonda Károly életművéről

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Két robotkaros 3D nyomtatóval, mindössze 450 óra alatt nyomtattak egy több mint 26 méter hosszú gyalogoshidat Kínában. A számítások szerint a hagyományos építésnél 33 százalékkal került kevesebbe printelni. 

Hudec és a kínai metropolisz

Hudec és a kínai metropolisz

A budapesti Hudec-hagyatékból nyílik kiállítás Sanghajban.

Hirdetés