Hirdetés

Az országban elsőként a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán

A fokozott piaci igényre reagálva nemzetközi és hazai körben kiemelkedő cégek-kel közösen 2022 februárjától Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzést indít a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK).  

Az egyre modernebb, sokszínűbb és bonyolultabb épületszerkezeti megoldások, a felhasznált építőanyagok újabb és újabb kihívások elé állítják az építőiparban dolgozókat. Épített környezetünk külső megjelenésének szaktervezése nemzetközi szinten is évekre visszanyúló szakmai, illetve tudományos háttérrel rendelkezik, és szorosan kötődik az építőipari szaktervezési, valamint szakkivitelezési folyamatokhoz. Az épülethomlokzati tervezési és kivitelezési ágazatban mind nagyobb igény mutatkozik a homlokzattervező szakmérnökök munkájára, akik már a beruházások tervezésének kezdeti lépéseitől jelen lehetnek, együttműködve a projektve-zetőkkel, az építésztervezőkkel és gyártókkal. E szakemberek mélyreható munkát végeznek az épületek homlokzati szerkezeteinek részlet- és gyártmánytervezéseiben, valamint szerepet vállalnak a kivitelezési folyama-tok nyomon követésében.


„A képzés kialakításakor figyelembe vettük a jelenlegi nemzetközi sztenderdeket, mélyreható vizsgálatokat végez-tünk a magyarországi és külföldi lefedettség és igényfelmérés okán. A kezdeti lépésektől folyamatosan egyeztettünk a szegmens nagy tapasztalattal rendelkező képviselőivel, az elemzések konklúzióit igyekeztünk beépíteni a képzés felépítésébe, igazodva a jelenlegi oktatási struktúrához.

A hallgatók a képzés során 2 féléven keresztül emelt óraszámban, modulrendszerben sajátíthatják el a szakmérnökképzéshez kapcsolódó tudásanyagokat. A modulrendszerek a homlokzati szerkezeti kialakítások komplex megoldásait tartalmazzák, elemezve a kapcsolódó anyagismereteket, a gyártástechnológiát, a szabványokat, az épületfizikai ismereteket, a szaktervezési és szakkivi-telezési megoldásokat, a korszerű méréstechnikai módszereket, a BIM-alkalmazásokat, mindezeket valós piaci szereplőkkel és helyszíneken”

– foglalja össze röviden a képzés tartalmát Patyi Szabolcs, a PTE MIK Mérnöki Isme-retek Tanszékének munkatársa, a képzés koordinátora.


A PTE MIK oktatói a Hydro Building Systems Germany Gmbh. (Wicona) és a Hydro Extrusion Hungary Kft., valamint a KÉSZ Metaltech Kft. vezetőinek és mérnökeinek szakmai támogatásával dolgozták ki a képzés felépítését és tartalmát. Mellettük Németország, Ausztria, Csehország, Horvátország több neves képviselőjét vonták be az oktatásba. A képzést a félévekhez kapcsolódó hazai és nemzetközi tanulmányutakkal, gyakorlati helyekkel, építéskivi-telezési és gyártói helyszínekkel egészítik ki.

„A homlokzattervező szakmérnökképzés iránt az utóbbi években megnőtt a piaci igény, ez egy friss téma, amit az ipar – tudáscentrikus megközelítéssel – a felsőoktatással közösen szeretne megoldani. Ma már a mérnökök diplomája annál többet ér, minél több betétlap igazolja a folyamatos szakmai továbbképzésüket” – fogalmaz dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja.  


„Egy olyan szakképzésről beszélünk, amely Nyugat-Európában is kevés felsőoktatási intézményben jelenik meg, mint akkreditált képzés, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen az iparági szerepe. Az alapvető épületfizikai kalkulációkon túl és a szakterület specifikus irányelveinek megismerése mellett a gyártás és szerelés-technológia folyamatait olyan tervezési tudással ötvözve tudják a hallgatók elsajátítani, amelynek köszönhetően nemcsak közép-kelet-európai szinten szereznek unikális tudást, de nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodnak majd” – teszi hozzá Barócsi Róbert, a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezető igazgatója, a KÉSZ Csoport Épületszerkezeti megoldások ágazatvezetője.


„A nemzetközi homlokzati és függönyfal üzletághoz nemzetközi előadók és hallgatók is szükségesek, akik világ-szerte együttműködnek az életképes és fenntartható építőipar létrehozásában. Pontosan ez az alapja ennek a homlokzati tervező tanfolyamnak. Az ipar neves és elismert professzorait, szakértőit kérte fel a Pécsi Tudomány-egyetem, hogy oktassák és képezzék a nemzetközi homlokzattervező mérnökök új generációját. A képzés célja a mérnökök és építészek gondolkodásmódjának, valamint a szükséges tudományos háttér a használatra kész gya-korlati tapasztalatokkal való összekapcsolása. Ha valaki ennek a szakmának a legjobbjává akar válni, akkor szá-mára kötelező a képzés elvégzése” – vélekedik Werner Jager, a WICONA műszaki és marketing igazgatója


Magyarországon ez lesz az első Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés, amelynek tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a piaci szereplők által is szükségesnek vélt ismeretek oktatását beépítsék a tematikába. A nagy elismertségnek örvendő külföldi és magyar oktatók, illetve mérnökök bevonásával, a hibrid oktatási módszeren túl a pandémiás helyzetet szem előtt tartva, a gyártási és kivitelezési helyszíneken történő ismeretátadással szerezhetik meg a hallgatók a tudást és a szakmérnöki oklevelet. A képzést a közeljövőben angol nyelven is elindítják, illetve tervezik, hogy egy-egy modulját a kar nemzetközi felsőoktatási partnereivel közösen valósítják meg.

A szakmérnökképzésre alapképzési, mesterképzési és osztatlan szakokkal építőmérnökök, építészmérnökök, valamint a gépészmérnöki szakokhoz kapcsolódó irányok képviselői jelentkezhetnek. Az alapképzéssel, valamint a gépészmérnök végzettséggel rendelkezőknek a jelentkezéskor legalább 2 év, a tématerületen eltöltött szakmai gyakorlatot szükséges igazolniuk. A képzésre 2021 utolsó negyedévében lehet jelentkezni.

További információ:

Dr. Medvegy Gabriella dékán – PTE MIK
e-mail: medvegy.gabriella@mik.pte.hu 
telefon: +3630 606 1195
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fenntartható építészet alapjairól indított képzést a METU

A fenntartható építészet alapjairól indított képzést a METU

A tematikát az egyetem a HuGBC Oktatási Munkacsoportjával együtt állította össze. 

Virtuális nyílt nap a MOME-n

Virtuális nyílt nap a MOME-n

Ma délután mindent megtudhatsz a grafika szakról.

Min dolgoznak a MOME építészhallgatói?

Min dolgoznak a MOME építészhallgatói?

A nyílt napon felteheted az Építőművészet BA szakkal kapcsolatos kérdéseidet.

Hirdetés