Holland módi

Virágos, világos, kézenfekvő. Holland.

A holland Noorderen Groep projektfejlesztő vállalat a fenntarthatóság szellemében végzi tevékenységét lakossági, kereskedelmi és városfejlesztési területen, valamint a közszférában. Megrendelésükre készülhetett el a Floriade Expo 2022 rendezvényre a Holland Nemzeti Kormány pavilonja. A delfti DP6 innovatív építészcsapatának tervei alapján létesített The Natural Pavilion közel 100%-ban megújuló forrásból származó, bio alapú, moduláris fa szerkezete egyszerűen szerelhető, és újraépíthető.

 

 

A DP6 épülete Hollandia szemszögéből keresi a válaszokat korunk kihívásaira: az energia és nyersanyag ellátásra, a súlyosbodó lakhatási problémákra, a mezőgazdaság fenntartható szemléletű átalakítására, a biodiverzitás visszaállítására és a klímaváltozásra. A létesítménynek a hollandokra jellemző magától értetődő, könnyed, légies struktúrája a minimalizmus eleganciáját öltötte magára.

 

 

The Natural Pavilion szerkezete demonstrálja az úttörő, biológiai szemléletű építkezés számos lehetőségét. A tömb helyi, őshonos fákból nyert gerendáit univerzális acél összekötőelemek rögzítik egymáshoz. Az ablakok üvegtáblái újrahasznosítottak, a padló és a lépcsők anyaga CLT (rétegragasztott fapanel) és a belső falak is biológiailag megújuló forrásból – mezőgazdasági és kertészeti maradékokból, például szalmából, lenből, paprikaszárból, spenótmagból – származik.

 

 

A létesítményt minimális technikai felszereltséggel, a helyi környezeti feltételkhez optimalizálva tervezték. A természetes szellőzést, hő- és fényszabályozást a felülvilágítók, a fűrszfogas fa tetőszerkezet, valamint a parametrikusan tervezett, a napfény beesési szögéhez optimalizált fa zsaluzia és önbeállító üveg lamellarendszer segíti elő – ezek egyúttal egyedi és látványos homlokzatot is eredményeznek.

 

 

A moduláris rendszerből következik, hogy annak szerelése, átpozícionálása, újrakonfigurálása könnyedén megoldható. A ház köré ültetett gyümölcsfák, az épületszerkezet növényzettel borított kisebb-nagyobb kiterjedésű felületei, a falakra telepített, esővizet gyűjtő, szűrő, és továbbító bioswale csatornarendszer mind a fenntartható, kortárs városi közösség szükségleteihez igazított tervezés eredményei.

 

 

A DP6 építészeinek köszönhetően a The Natural Pavilion projekt előremutató példa az élő és épített környezet jól tervezhető, egymást támogató összjátékára. Megmutatja, hogyan illeszthető be a változatos állat- és növényvilág az urbánus térbe, és viszont: hogyan képes az építészet a természet szolgálatába állni, és esetleg még többet vissza is adni, mint, amit elvett.

A létesítmény a Floriade rendezvényét követően holland tájvédelmi körzetekben üzemel majd, mint kiállítótér és filmszínház, 2025 után pedig a FlevoCampus fenntartható élelmiszeripari projektjébe olvad.

 

 

DP6 | Web | Facebook
Noorderen Groep
 | Web | LinkedIn

 

 

 

Forrás: DP6

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Holland módi

Holland módi

Virágos, világos, kézenfekvő. Holland.

Arányban a természettel

Arányban a természettel

Természetes és modern találkozik ebben a családi házban, Porto Felizben.

Temze-parti

Temze-parti

Fenntartható, kortárs otthont tervezett a Knox Bhavan a Temze-partjára.

Hirdetés