A CAN Architects edukációs videójából kiderül.

A CAN Architects-nek a DNS-ében van az edukáció: a stúdió tervezett már iskolaépületet (Mosonmagyaróvári Piarista Iskolaközpont), Cseh András decemberben remek TED-előadást tartott, amelyben gyerekeknek tanítják a térhasználatot, és szerencsénkre videosorozatot is indítottak a témában. A Tornyok és hidak epizód az ember térbeli határainak kereséséről és azok áthidalásáról szól.

„A sátorépítés óta a fontos a kevés anyagból építhető csontváz. A feladatok során megismerkedünk a rúdszerkezetek szerkesztési elveivel, kísérletezünk merevségével, és ezek alapján fejlesztve építünk” – ezzel a felütéssel indul a Tornyok és hidak című húszperces videó, amely a vázszerkezetekkel foglalkozó feladatokat gyűjti össze. „Különböző anyagokból, a maroknyitól az 1:1-es építmény léptékig sokféle módon lehet a határaink elérésével, áthidalásával kísérletezni a térben.

Az itt bemutatott eszköztárak így minden térbeli feladat alapjaiként szolgálhatnak” – teszik hozzá, azt pedig mi tesszük hozzá, hogy „anyagok” alatt ezúttal gumicukrot, fogpiszkálót, almát, hurkapálcát értünk, többek közt.

A videó több tantárgyhoz is segítséget nyújthat a gyereknek:

  • Matematikából geometriai alaptesteket építhetünk, ezeket sorolhatjuk, csonkolásait, áthatásait vizsgálhatjuk. A vázszerkezet árnyékainak falra, padlóra vetítésével a térbeli tárgyak kétdimenziós leképezése átélhetővé válik.
  • Kémiából saját magunk elkészíthetjük és vizsgálhatjuk, hogyan épülnek fel molekulák modelljei. Ha különböző gumicukrokhoz különböző atomokat rendelünk, akkor a fogpiszkálók méretével, számával könnyen modellezzük a közöttük kialakuló kapcsolatokat, kötéseket.
  • Biológiából térben létrehozhatjuk a DNS vagy vírusok szerkezetét.
  • Testnevelésórán vagy edzésen akár saját nyújtó vagy bordásfal építése is lehet testünket fejlesztő feladat.

De ez még nem minden, számos területen alkalmazhatjuk a frissiben megszerzett tudást, ráadásul ezúttal feladatfüzet (egyben pedagógusi és szülői segédlet) is készült.

A felnőtteknek pedig a lehető legjobbat adja a videó: a gyerekkel töltött minőségi idő élményét.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Látványos drónvideó készült a megújuló Citadelláról

Látványos drónvideó készült a megújuló Citadelláról

A Citadellára tervezett szerethető közpark még távol van, de a Várkapitányság felvétele így is roppant látványos.

Wittgenstein egy tőmondattal helyre tette forma és funkció kapcsolatát

Wittgenstein egy tőmondattal helyre tette forma és funkció kapcsolatát

Zalavári József az új könyvéről beszélt a FUGA videójában.

Életre kelnek Budapest eltűnt épületei

Életre kelnek Budapest eltűnt épületei

Kreatív stúdió hozza vissza a főváros ikonikus helyszíneit.

Hirdetés