Hogyan építsünk otthon tornyokat és hidakat?

A CAN Architects edukációs videójából kiderül.

A CAN Architects-nek a DNS-ében van az edukáció: a stúdió tervezett már iskolaépületet (Mosonmagyaróvári Piarista Iskolaközpont), Cseh András decemberben remek TED-előadást tartott, amelyben gyerekeknek tanítják a térhasználatot, és szerencsénkre videosorozatot is indítottak a témában. A Tornyok és hidak epizód az ember térbeli határainak kereséséről és azok áthidalásáról szól.

„A sátorépítés óta a fontos a kevés anyagból építhető csontváz. A feladatok során megismerkedünk a rúdszerkezetek szerkesztési elveivel, kísérletezünk merevségével, és ezek alapján fejlesztve építünk” – ezzel a felütéssel indul a Tornyok és hidak című húszperces videó, amely a vázszerkezetekkel foglalkozó feladatokat gyűjti össze. „Különböző anyagokból, a maroknyitól az 1:1-es építmény léptékig sokféle módon lehet a határaink elérésével, áthidalásával kísérletezni a térben.

Az itt bemutatott eszköztárak így minden térbeli feladat alapjaiként szolgálhatnak” – teszik hozzá, azt pedig mi tesszük hozzá, hogy „anyagok” alatt ezúttal gumicukrot, fogpiszkálót, almát, hurkapálcát értünk, többek közt.

A videó több tantárgyhoz is segítséget nyújthat a gyereknek:

  • Matematikából geometriai alaptesteket építhetünk, ezeket sorolhatjuk, csonkolásait, áthatásait vizsgálhatjuk. A vázszerkezet árnyékainak falra, padlóra vetítésével a térbeli tárgyak kétdimenziós leképezése átélhetővé válik.
  • Kémiából saját magunk elkészíthetjük és vizsgálhatjuk, hogyan épülnek fel molekulák modelljei. Ha különböző gumicukrokhoz különböző atomokat rendelünk, akkor a fogpiszkálók méretével, számával könnyen modellezzük a közöttük kialakuló kapcsolatokat, kötéseket.
  • Biológiából térben létrehozhatjuk a DNS vagy vírusok szerkezetét.
  • Testnevelésórán vagy edzésen akár saját nyújtó vagy bordásfal építése is lehet testünket fejlesztő feladat.

De ez még nem minden, számos területen alkalmazhatjuk a frissiben megszerzett tudást, ráadásul ezúttal feladatfüzet (egyben pedagógusi és szülői segédlet) is készült.

A felnőtteknek pedig a lehető legjobbat adja a videó: a gyerekkel töltött minőségi idő élményét.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Wittgenstein egy tőmondattal helyre tette forma és funkció kapcsolatát

Wittgenstein egy tőmondattal helyre tette forma és funkció kapcsolatát

Zalavári József az új könyvéről beszélt a FUGA videójában.

Életre kelnek Budapest eltűnt épületei

Életre kelnek Budapest eltűnt épületei

Kreatív stúdió hozza vissza a főváros ikonikus helyszíneit.

Van egy igazán erős látványterved?

Van egy igazán erős látványterved?

Ha igen, és még egy sztorid is van hozzá, nevezz a One Rendering Challenge-re.

Nincs találat!

Hirdetés