Hirdetés

Hegyoldalba ágyazódik a LEED Platinum tanúsítvánnyal rendelkező passzívház Québecben.

A bromonti Mont Gale déli lejtőjén, egy réten található az Atelier l’Abri által épített Saltbox. A minőség és a környezet iránt elkötelezett québeci építésziroda emberléptékű, kortárs projekteket valósít meg. A valamivel több, mint egy hektáros, védett erdő szélén magányosan álló Saltbox mindössze a harmadik passzívház minősítésű létesítmény Québecben.

 

 

Az L-alakú épület szokatlan szerkezete, saltbox-típusúnak nevezett, népies külleme a 17. században jellegzetes kanadai vidéki építészetből származik. Az "L" alparajzú, kétféle hajlásszögü tetővel épült házak a mai napig megtalálhatók az ország keleti településein. A déli tájolású, közel 300 négyzetméteres, három szintes épület évszaktól függetlenül kényelmes, tágas otthona a négytagú családnak.

 

 

Az épület déli tájolású – ez a megoldás a panorámás kilátás mellett elősegíti a napenergia passzív hasznosítását is. A házat részlegesen besüllyesztették a hegyoldalba, a támfalak az úttestről nézve szinte láthatatlanok. A talajba épített hátsó traktusnak és a saltboxra jellemző, kis hajlású, hosszan lejtő tetőnek köszönhetően a szerkezet vonalai finoman követik a hely domborzatát. Az otthon intimitását az utca irányában is megőrzi, és igazi valóját csak a bejárat felé közeledve fedi fel a látogató előtt, míg a harmadik szint a garázzsal csak egészen közelről látható.

 

 

A klímaváltozás ellen védekezve számtalan építészeti fogást alkalmaztak a tervezők. Ilyen például a minőségi hőszigetelés, a légmentesen csatlakozó beltéri burkolatok, a hőcserélős fűtési rendszer. A ház tájolása, illetve a nap energiájának nagy részét passzívan hasznosító, triplán üvegezett nyílászárók szintén a környezetvédelmi törekvéseket és a fenntarthatóságot célozzák. Ez alól az anyagválasztás sem kivétel: meghatározó építőelemek a faburkolatok és a cellulóz hőszigetelés.

 

 

Az Atelier l’Abri szakemberei az energiahatékonysági mutatók, a komfortosság és a tartósság alapvetéseit követték a Saltbox tervezésekor, de a tervezői döntések nagy részét mégis az épület energiamérlege befolyásolta leginkább. A Saltbox környezettudatos, de design tekintetében mégsem megalkuvó építészete élő példaként állhat a jövő tervezői előtt.

 

 

Atelier l’Abri | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hófehérke Québecben

Hófehérke Québecben

Hegyoldalba ágyazódik a LEED Platinum tanúsítvánnyal rendelkező passzívház Québecben.

Hazai design a természet elemeire hangolva (X)

Hazai design a természet elemeire hangolva (X)

Ismert és most bemutatkozó hazai tervezők legújabb bútorai, lámpái, textilei és kerámiai várják az idén öt éves S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás látogatóit szeptember 22-23-24-én.

A befejezetlenség szépsége
  • 2023-09-20 12:00
  • Deco

A befejezetlenség szépsége

Madridban nyitotta még új üzletet a Veja

Hirdetés