Az építészeti felújítással a waterlooi templom spirituális légköre is újjáéledt.

Az Eric Parry Architects holisztikus, fenntartható szemlélettel, hosszú távra tervezi projektjeit. A névadó Eric Parry vezetésével működő londoni iroda időtálló munkái szoros kapcsolatban maradnak fizikai és szellemi közegükkel. Ez a hozzáállás, a tervező és a tervezett célzott összhangja különösen előnyös egy olyan feladat esetében, mint amilyet a waterlooi St. John Church felújítása jelentett az építészeknek.

 

 

A templom épülete II. fokozatú műemléki védettséget élvez az Egyesült Királyságban – azaz „különös érdeklődésre tart számot és megőrzésére minden erőfeszítést meg kell tenni”. A felújítási munkálatok során a központilag szabályozott előírásoknak megfelelően jártak el – ennek legfontosabb eleme a 19. századi, Francis Bedford-féle eredeti architektúra megőrzése volt. Ezzel egyidejűleg olyan további részleteket is sikeresen megmentettek, mint a száz évvel későbbi világháborús bombázások nyomán létrehozott változtatások, vagy a német-zsidó menekült, Hans Feibush oltárképei.

 

 

Az Eric Parry, szemléletmódjához hűen, a vallási hagyományokban gazdag történelmet társította a fenntarthatóságra törekvő, minimalista, kortárs építészettel. A napelemek telepítése, és a hőlégszivattyús rendszer kiépítése egyaránt a 2030-ra kitűzött szén-dioxid semlegességet célozzák. A 2010 óta tartó munkálatok során a stúdió szorosan együttműködött a St. John lelkészével, Canon Giles Goddarddal. A közös munka eredményeként az akadálymentesített, lifttel kiegészített bejárattal hívogat a megújult tér.

 

 

„A St. John átépítése hatalmas és kihívásokkal teli feladat volt, amiben a projekt minden szereplője odaadó módon, kemény munkával vett részt. (…) Emiatt különösen izgalmas megfigyelni, ahogy az épület az újranyitással ismét élettel telik meg. A gyülekezet és a helyi közösség egyaránt a szívébe zárta a korszerűsített, átépített, barátságosabbá tett épületet. Egyszersmind láthatóvá válik általa az is, hogy az egyháznak most milyen hatalmas közösség-összetartó ereje van – még akkor is, ha ez néha akár egészen meglepő módon nyilvánul meg” – osztja meg a projekttel kapcsolatos gondolatait Canon Giles Goddard lelkész.

 

 

Az átépítés során kialakított új tér a jövőben közösségi eseményeknek, koncerteknek és kiállításoknak is otthont ad majd – többek között itt rendezik meg a Waterloo Festival-t is. „A waterlooi St. John felújítását követően a 200 éves templom új történelmi korszakába lép” – jegyzi meg Eric Parry.

 

 

A London egyik legforgalmasabb kerületében álló St. John Church az istentiszteletek és a spirituális töltekezés otthona. A felújítási munkálatokkal nemcsak a templom fizikai állagán javítottak, de a szellemi épüléshez is nagymértékben hozzájárultak. Befogadó, kreatív, nyitott szemlélet költözött a több száz éves falak közé, ami a jövőben Waterloo kulturális, társadalmi, spirituális életében is jelentős szerephez jut majd.

 

 

Eric Parry ArchitectsWeb | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: Wallpaper, e-architect, Bidwells

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hittan haladóknak

Hittan haladóknak

Az építészeti felújítással a waterlooi templom spirituális légköre is újjáéledt.

Róma-Budapest a Virág Judit galériában

Róma-Budapest a Virág Judit galériában

Vaszary, Gulácsy, Aba Novák – a Róma - Budapest tárlaton a legnagyobb festők műveit állítják ki

Nagykörút_ON

Nagykörút_ON

A Főváros és az érintett kerületek együttműködésében újul meg a Nagykörút

Hirdetés