Hirdetés

Striatus néven épült meg az első, merevítés nélküli, 3D-nyomtatással készített betonhíd, ami többek között a Zaha Hadid Architects digitális részlegének keze nyomát is magán viseli.

Az ETH Zürich égisze alatt, Prof. Dr. Philippe Block és Dr. Tom Van Mele vezetésével működik a komplex, grafikus szerkezeti elemzéssel, gyártástechnológiai tervezéssel foglalkozó, környezettudatos technológiákat kutató Block Research Group (BRG). A BRG építészei és mérnökei, a Zaha Hadid Architects Computation And Design Group (ZHACODE), az Incremental 3D és a Holcim vállalatokkal közösen megalkották a világ első, egyéb merevítés nélküli, 3D technológiával nyomtatott betonhídját, a Striatus-t. A 16x12m íves, gyalogosoknak készített, blokkrendszerű felüljárót Velencében, a Giardini della Marinaressa-n állították ki a 2021-es Építészeti BIennálé ideje alatt.

 

 

A híd megépítésében ötvözték a hagyományos technikákat a fejlett, számítógép-vezérelt tervezést és a robotikai fejlesztéseket. 3D technológiával ma már vasbeton és rögzítő anyag nélkül, a korábbi módszereknél jelentősen kevesebb alapanyagot igénylő teherbíró szerkezeteket lehet létrehozni. „A 3D betonnyomtatás precíz metódusa lehetővé teszi, hogy a klasszikus boltívépítést kombináljuk a modern, digitális betongyártással. Így csak ott használunk fel alapanyagokat, ahol az szerkezetileg valóban szükséges, hulladék pedig nem keletkezik” – magyarázza az eljárás előnyeit az intézet egyik vezetője, Philippe Block professzor.

 

 

Holcim kutatói az Incremental 3D vállalattal közösen kifejlesztettek egy új, 3D nyomtatáshoz alkalmas betontintát. Ezt, a hagyományostól eltérő módon nem vízszintesen, hanem a különböző nyomóerők irányát figyelembe véve, azokra merőlegesen hordják fel. A rétegek a szerkezeten belül egymáshoz nyomódnak, ezért nincs szükség egyéb megerősítésre, vagy utófeszítésre. A Striatus elnevezés is a nyomtatott szerkezet logikájára és a projekt gyártási folyamataira utal.

 

 

A helyszínen, fixáló anyag nélkül, betonblokkokból összeállított híd szükség szerint egyszerűen szét is szerelhető, és könnyedén mobilizálható. Alapanyagai szétválaszthatók, újrahasznosíthatók. Szerkezete a kompresszió elvén alapul, klasszikus, íves formája a terhelést a talajon egymáshoz rögzített lábakhoz vezeti.

 

 

A világszerte milliószám megépített új épület vasbeton alapozása, rögzítése óriási CO2 kibocsátással jár. A felhasznált acél és cement különösen problémás ebből a szempontból. Az ETH csapata a Striatus-szal megmutatta, hogy ma már léteznek olyan technológiák, amikkel mindkét kényes faktor mennyisége jelentősen csökkenthető. Ezzel pedig egy újabb út nyílt meg a tudatos jövőtervezés előtt.

 

ETH Zürich | Web | Facebook | Instagram
Zaha Hadid Architects
 | Web | Facebook | Instagram
Incremental 3D  | Web | Facebook
Holcim
 | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dombormű betonból

Dombormű betonból

A zürichi műszaki egyetem kutatói 3D zsaluzattal készült betonfödémet alkottak.

Híd nyomtatásban

Híd nyomtatásban

Striatus néven épült meg az első, merevítés nélküli, 3D-nyomtatással készített betonhíd, ami többek között a Zaha Hadid Architects digitális részlegének keze nyomát is magán viseli.

Ismét az MIT lett a világ legjobb építészeti egyeteme

Ismét az MIT lett a világ legjobb építészeti egyeteme

A QS idén is kiadta a világ legjobb építészeti iskoláinak rangsorát.

Hirdetés