A Konkrét Stúdió családi háza nélkülöz minden felesleges dolgot, mégis roppant szerethető.

Minden felesleges dolgot nélkülöz a dióligetben szinte észrevétlenül meghúzódó családi ház. Négyfős család igényeihez készült, racionális, praktikus, kompakt otthon a lehető legkisebb alapterülettel. A Konkrét Stúdió projektkének leírását a stúdió bocsátotta rendelkezésünkre még az Év háza pályázat idején.

Ez a – kiemelkedően jó együttműködés során a megbízókkal közösen alkotott – kis ház szinte észrevétlenül bújik meg a generációk óta a család tulajdonában lévő telek végében, a diófaliget és a szintén családi tulajdonú szántó között. A telek utcai frontján egy parasztház áll, a rendezési tervekben szerepel egy hátsó utca megnyitása is, a házat erre az alternatív megközelítésre is felkészítettük.

A négyfős család igényeire egy minden felesleges dolgot nélkülöző, racionális, praktikus, kompakt otthont terveztünk a lehető legkisebb alapterülettel.

A tömör négyzetes kéttraktusos alaprajz jó feltárást biztosít, a két traktus között ide-oda forduló beépített szekrény-sáv húzódik, amelybe az ajtók is belesimulnak.

A nappali terek szerves része a fedett terasz, a konyhát a kiszolgáló egységeket befogadó fadoboz szeparálja. A fedett terasz a természetes árnyékolást is biztosítja, véd a nyári túlmelegedéstől. Ennek párja a bejárat előtti kis fedett belépő. Mindkettő a négyzetes formából elvett negatív forma. A tömeg egységes, időtálló, homogén külső burkot kapott, a bevágott negatív terek természetes fa borításúak, mintha benyomódna a külvilág.

A festett hullámpala szálcement burkolat a praktikuma és erős karaktere miatt győzte meg a megbízóinkat, és azóta nem várt előnyei is igazolták a választást. Olyan, mint egy gép borítása, amely csavarozással bontható, utólagos infrastruktúra fejlesztések egyszerűen végezhetők mögötte. Mivel saját kezűleg készült, szakember sem szükséges hozzá. Nem utolsó sorban izgalmas absztrakt „vászna” a környező fák árnyékának.

Belül a megbízók vágya szerint készült egységes csiszolt betonpadló, és a fehér falak erősítik az összefogottságot, amibe belesimulnak a tölgy beépített bútorok.

Ezekben a letisztult terekben nagyszerűen érvényesül a régóta a család tulajdonában lévő sárgára festett öreg tálalószekrény, a nagyszülőktől örökölt bejárat melletti lóca, a szülői hálószoba hangulatát meghatározó gardróbszekrény, a dohányzóasztalként funkcionáló régi utazóláda, és a különböző textilek.

A végeredmény az egyszerűsége mellett mégis merész és szerethető lett. A lakói pedig büszkék új otthonukra.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Városias életforma, tájat tisztelő lépték

Városias életforma, tájat tisztelő lépték

A HP-Arch családi háza, amely az Év háza versenyen is szerepel.

Vidéki épületek nyertek az Év háza 2019 díjátadón

Vidéki épületek nyertek az Év háza 2019 díjátadón

Karlovecz Zoltán pécsi lakóháza, és a Járomi Irén, Kiss Gyula-féle nagykőrösi piac kapott elismerést.

Csomay Zsófia és posztumusz Reimholz Péter kapta a 15. Moholy-Nagy-díjat

Csomay Zsófia és posztumusz Reimholz Péter kapta a 15. Moholy-Nagy-díjat

A tavaly elmaradt, de most, november 11-én megvalósult átadó alkalmával több korábbi és idei Moholy-Nagy-díjas méltó ünneplésére kerülhetett sor. 

Hirdetés