Haraga Alexa és Schuck Róbert diplomamunkája

A Duna kulcsszerepet töltött be Budapest kialakulásában majd fejlődésében. Egykor a helyiek szoros mindennapi kapcsolatot ápoltak a Dunával, és a folyam is teljesen más képet mutatott. A Dunát az idők folyamán leszabályoztuk, a lakóövezetek és közé utak, vasutak ipartelepek ékelődtek. Elvesztettük a kapcsolatot, de magát a folyót is – mondja Haraga Alexa és Schuck Róbert, akik diplomamunkájukban a Duna és a városlakók közti párbeszéd újraindításán dolgoznak, az építészet eszközeivel. 

A város folyómenti, barnamezős, alulhasznosított tartalékterületei kulcsfontosságúak e kapcsolat helyreállításában, azonban a jelenlegi, folyóparton zajló fejlesztések és beruházások a területek kisajátításának kockázatát rejtik magukban. A diplomamunka célja a folyó megtalálása, a csatornává változott Dunai-táj újrafelfedezése és a várossal való összekapcsolása fizikai, szellemi és érzelmi értelemben.

A hosszú kutatómunka és alapos elemzés után kidolgozott stratégiai terv egy olyan Kék-Zöld hálózat létrehozását javasolja a dél-budapesti Duna-szakaszon, mely egyszerre veszi tekintetbe a használók igényeit, a folyóhoz kötődő kulturális örökségeket, valamint a természet védelmét.

A stratégia öt akcióterülete, az Öt Történet a megvalósulás katalizátorai, magjai lehetnek, melyek hosszútávú változást indíthatnak be.

A helyszínek olyan értékes barnamezős, alulhasznosított Duna-menti területek, melyek jelentős kulturális, történelmi örökséggel és természeti értékekkel rendelkeznek. Az Öt Történet a Duna egy-egy korábbi vagy jelenlegi szerepét mutatja be: a Határ, ahol a folyó a Római Birodalom védősávjaként, a Szüret, ahol élelmiszerek és nyersanyagok forrásaként, a Kikötő ahol szállítási útvonalként, a Gyár, ahol ipari erőforrásként, valamint a Kút ahol vízforrásként jelenik meg.  A Történetek meglátogatása lehetőséget teremt arra, hogy fizikálisan és szellemi-érzelmi síkon is új kapcsolatokat teremtsenek a látogatók a Dunával.

A stratégia három alap pillére az Öt Történet, a Kapcsok és az Utazás. Az Öt Történet megvalósítása után a közvetlen lakóterületekkel való összekötést, a létező kapcsolatok megerősítését tartják legfontosabbnak a tervezők.

Ezt a célt szolgálják a Kapcsok, melyek az új, valamint a már létező gyalogos és kerékpáros infrastruktúrát takarják. Minden Kapocs egy, a helyi életben fontos szerepet betöltő intézményben, térben végződik: kerület központ, művelődési ház, bevásárló központ, park, iskolák.

Az erős helyi kapcsolatok kialakítása után lehetőség nyílik az Öt Történet egymással való összekötésére is. Ezt a szerepet az Utazás tölti be, mely szárazföldön és kajak-kenu útvonalak formájában vízen is összeköttetést jelent. A szárazföldi útvonalak mindig a már meglévő infrastruktúrára épülnek és figyelembe veszik a helyszín karakterét. Városi sétánytól természetközeli ösvényig sok formát ölt. Az Öt Történet, a Kapcsok és az Utazás segítségével létre jövő új Dunai-táj egységes és a jövőbeni kapcsolat-rombolással szemben ellenálló lesz.

A stratégia által egy olyan új zöld-kék hálózat jöhet létre, melynek segítségével a város és a folyó újra együtt élhet, és a helyiek egy új formában megtalálhatják a folyót, mely sok-sok évvel ezelőtt elveszett.


A hallgatók meglátása szerint, ha a terv papíron is marad, célját közvetve elérheti. Egy párbeszédet elindítva lehetőséget teremthet, hogy a budapestiek egy új látásmódot és új szellemi kapcsolatot alakítsanak ki a folyóval, valamint felhívhatja a figyelmet a város egyik legnagyobb, veszélyben lévő értékére.

A koncepció teljes, angol verziója itt érhető el.

Témavezető: Anne Margrethe Wagner
Intézmény: Koppenhágai Egyetem
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan zárul a 15 milliós összdíjazású társasházi pályázat

Hamarosan zárul a 15 milliós összdíjazású társasházi pályázat

Már csak néhány hét maradt pályázni a vissza nem térítendő fejlesztési és állagmegóvási támogatásra.

Sokkal hatékonyabb lehet az árvízi védekezés a Duna vízgyűjtő területén

Sokkal hatékonyabb lehet az árvízi védekezés a Duna vízgyűjtő területén

Valós idejű adatok nemzetek közötti megosztása segítheti a védekezést.

A BudaParton nyit újra a Dürer Kert

A BudaParton nyit újra a Dürer Kert

Kulturális intézmény költözik a városnegyedbe.

Hirdetés