Hirdetés

Áprilistól szeptemberig tartanak majd a munkálatok Pesterzsébeten.

Hamarosan megkezdődnek a pesterzsébeti Duna sétány kivitelezési munkálatai. Az áprilisban kezdődő munkák szeptemberre fejeződhetnek be. Az új Duna sétány a Gubacsi hídtól a vizes játszótérig épül meg az első ütemben – írta az Ittlakunk.hu.

A beruházás nyomán a Gubacsi-hídtól a játszótérig (pontosabban a közösségi kert vonaláig) egybefüggő sétány jön létre. Az ennél délebbre fekvő terület bevonására költségcsökkentés miatt nem kerülhetett sor ebben az ütemben. A terület a jelenleginél könnyebben lesz megközelíthető: a gyógyfürdő és a Duna Garden Hotel között egy új sétánylejárat jön létre, amin keresztül közvetlenül a Duna partjára lehet jutni.

A helyiek kérését meghallgatva a sétány vonalvezetését úgy terveztette át az önkormányzat, hogy a meglévő faállomány a lehető legteljesebben megmaradhasson. A sétányon összesen 129 fát mértek fel a szakértők, melyekből csupán négyet kell kivágni: egyet a Vakvarjú előtt az egészségi állapota miatt, három kisebbet pedig a jódos-sós gyógyfürdő előtti részen – utóbbiak tájidegen fajták, melyek az építés szempontjából is rossz helyen vannak. A kivágandó fákat a törzsátmérőjüknek megfelelően pótolni fogják a beruházás során, így a megmaradó 125 fa mellé 38 új, a dunaparti környezetbe illő fa kerül kiültetésre.

A sétány fő burkolata a Vakvarjú mellett már megismert térkő, a kis közösségi terek, pedig jellemzően faburkolatot kapnak. A kialakításhoz illeszkedik az utcabútorok –formaválasztása is. A sétány belépési pontjaira kerékpártárolók kerülnek, de maga a sétány alapvetően a gyalogosokat szolgálja ki.

A vizes játszótér kicsit más kialakítást kap, de néhány új eszközt leszámítva főként a meglévő eszközök kerülnek vissza – természetesen a szükséges felújítás után – a területre. Egy másik projekt keretén belül fedett kültéri fitneszpark kerül a játszótér közelébe. Az egész beruházás egyik leglátványosabb elemei a stégek lesznek – ezek részben cölöpökön álló „víziállások”, részben a Dunán lebegő „úszóművek”, melyeken padok és nyugágyak csábítják majd a látogatókat a vízközeli pihenésre.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csak víz legyen és fény

Csak víz legyen és fény

A Stopper, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség állóhajója a Vizafogó-parton

A Dunánál

A Dunánál

Júniusi témánk a víz, ezen belül is kedves folyónk, a Duna

The Hub – egy Duna-parti ökoszisztéma 

The Hub – egy Duna-parti ökoszisztéma 

Doughnut ökonómia és közösségi létforma az egykori Papszigeti kemping helyén – Csitári Tímea enteriőrtervező diplomamunkája.

Hirdetés