Hirdetés

Jakab Zsófia doktoranduszhallgató újragondolta a veszprémi Ranolder téren álló egykori telefonközpont épületét

Hirdetés

Az Unicap Zrt. ingatlanfejlesztő írt ki tervpályázatot a veszprémi Ranolder téren található volt telefonközpont homlokzatának újragondolására. Jakab Zsófia pécsi doktoranduszhallgató a város miliőjébe illeszthető, nem hivalkodó homlokzati tervét mutatjuk be.

A Ranolder János tér Veszprém szívében, a Vár sétányától dél-keleti irányban található, a Bem József utca és Toborzó utca kereszteződésében. A teret nemrég átépítették, melynek koncepciója az út menti parkoló publicitásának visszafogása és a templom előtti tér minőségi használatának támogatása volt.

Jellemző anyaghasználattal dolgoztak; a szűkös, veszprémi utcácskákban gyakran találkozhatunk rakott kőfallal, lábazattal, valamint minőségi fakiegészítőkkel. A parkolófelületet határoló kőfalak az utcaképből kitörölték a sivár placc látványát, helyette fákkal telepített fedett parkoló jött létre, valamint helyet kap a téren a Szent Anna-kút, amely pihenőpontként is szolgál

A telefonközpont gerincét monolit vasbeton pillérek és födémek teszik ki. A vasbeton szerkezet paraméterei arányos tömegű épületet jelenítenek meg, ugyanakkor  szabályossága a megjelenését statikussá teszi.

A földszint feletti födém centrikus elforgatása beállítja az épületet a városszövet erővonalainak irányába, dinamikusabb kompozíciót létrehozva.

Biztosítja a természetes árnyékolást a földszinti funkciók számára, az első emeleti szintnek publikus külső teret ad. A hátsó kültéri lépcsőház elbontásával lehetőség nyílik egy dolgozók (vagy fogyasztótér) számára kialakított intimebb kert kialakítására.

A Ranolder János térről vezető új sétány egyértelműen kijelöli az épület bejárati helyzetét, amelyet a csatlakozó homlokzati vonalak lecsapásával egyértelműsítettük. Így fedett, köztérről jól látható átmeneti teret kapunk. Az emeleti szintek betonelemi elbontása után a hosszanti homlokzatok üvegezése következik, amely irodák, kulturális vagy szociális terek bevilágítását szolgálja.

A haránt irányú homlokzatok üvegezése nem szükséges, ugyanis dél-keletről a lakóépületek, észak-nyugatról pedig a telefonközpont kétszintes épületének közelsége ezt nem kívánja, valamint a megmaradó szerkezet merevítése is ezeken a homlokzatokon történik. Ezekre a felületekre helyezhetők el a mellékfunkciók, vizes helyiségek, raktárak, gépészeti helyiségek, valamint a kialakítandó belső lépcsőházak. Az emeleti terasz fedéseként egy filigrán acél-árnyékolószerkezet szolgál. A megmaradó pillérraszter egyes elemeit a homlokzaton kívülre helyeztük el. Ennek oka részben a tartószerkezeti megfelelés, másrészről pedig összefogja a kimozgatott horizontális szerkezeteket, így tömegében illeszkedik a mellette álló kétszintes Invitel épületéhez. 


Az alsó két szint a környező beépítések arányát követi, a felső két szint burkolata pedig a tetőformák, tetőidomok világához való alkalmazkodás. Ezzel a homlokzatkialakítással az épület funkcióválasztása rugalmasan kezelhető. Az épület lapostető kihasználása opcionális. Mérete megengedi a félig hasznosítható, félig pedig zöldtető kialakítását. Ezek harmonikus aránya élhető teret adhat a 2023-as EKF projektkiírásban szereplő Lapostető fesztiválnak. Elhelyezkedése miatt teljes panoráma nyílhat a várra és a történelmi belváros több pontjára.Az épület koronája egy finombeton szimbólumraszter. Mintáját a Veszprémre jellemző építészeti motívum, a boltíves formák ihlették, ennek absztrakciója és sokszorosítása alkotja a „hálót”, amely egy megfelelő hátszerkezettel kapcsolódik a meglévő födémekhez. Kellemes hangulatú, finom megjelenést kölcsönöz az épületnek. Mélysége miatt elegendő árnyékolást ad a belső tereknek, perforációja által fényes belső terek alakulhatnak ki. A beton tömege továbbá az épület túlmelegedését is megakadályozza.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Időutazás a Balaton Bútorgyárba

Időutazás a Balaton Bútorgyárba

Már rövid videókkal is kiegészíti a helytörténeti sorozatát a VEB2023.

Élményközpont és rendezvényhelyszín Veszprémben

Élményközpont és rendezvényhelyszín Veszprémben

A beruházás az Európa Kulturális Fővárosa 2023 fejlesztéseként valósul meg.

Hirdetés