Biztonságos élettér Normandiában a traumatikus családi helyzetekből gyógyulóknak. 

A Fleury-sur-Orne-i óvoda biztonságos életteret teremt, hogy a gyerekek felépülhessenek és kigyógyulhassanak a traumatikus családi helyzetekből, amíg tartós megoldást nem találnak számukra. 
 


A Paul Le Quernec Architectes egy megnyugtató, több típusú épületből álló menedéket tervezett. A gyermekek életterének a fémkupolás szerkezetek adnak otthon, míg a többi épületben találhatók a kiszolgáló helyiségek. A „gubóknak” tekintett otthonok néhány hónapos kortól kezdve hatéves korig hivatottak a bonyolult vagy veszélyes családi helyzetekből érkező fiatal lakóik jólétét biztosítani. Ezeket a lakótereket egy sétány választja el a többi funkcionális épülettől, világos határt húzva a gyermekek és a felnőttek világa között. 

A szülők és a gyermekek az épület bejáratához közel egy kijelölt helyen találkozhatnak. Ez az elhelyezés azt az érzést kelti a gyerekekben, hogy „ez a tér jelentős távolságban van a saját terüktől, és egyértelműen »külső« világhoz tartozik” - magyarázzák az építészek. Ez a fizikai és pszichológiai elkülönítés megteremti a védelem érzését, és elősegíti, hogy eltávolodjanak a szülőkkel kapcsolatos válsághelyzetektől. 

 

Az egyes gyermekek számára kialakított kis, privát egységeket körkörösen rendezték el a központi tér körül, ahol a közös tevékenységek zajlanak. Mindegyik lakrész teraszra nyílik, és hatékony szellőzőrendszerrel rendelkezik. A világos, lágy megvilágítás, a faburkolatok, a semleges felületek és a természetre nyíló ablakok otthonossá és megközelíthetővé teszik a belső tereket.

 

 

Az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat 2017-ben közzétett útmutatója szerint a traumát átélt gyermekek és fiatalok számára biztonságos terek biztosítása során a kellemes, otthonos, kényelmes, nem intézményi jellegű enteriőrök fontos szerepet játszanak a felépülésben. Annelies Allcock kutató szerint emellett a természethez való kapcsolódás, a szociális lehetőségek biztosítása, a biztonságos épületelrendezés és a tér személyre szabásának szabadsága is döntő fontosságú az ilyen típusú gyermekgondozási létesítmények kialakításában. 

 

 


Paul Le Quernec Architectes | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: FRAME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közös fedél alatt

Közös fedél alatt

Hagyományos és Waldorf óvoda együttese Csehországból

Óvoda másképp

Óvoda másképp

Montessori szellemben bővített óvoda Csehországból

A játékalapú tanulás központja
  • 2023-05-19 10:00
  • Deco

A játékalapú tanulás központja

Nemzetközi óvoda, ahol minden a játékról szól

Hirdetés