Hirdetés

Egyszobás mikrohotel az érintetlen tájban.

Gólyalábakon álló ékformájú nyaralót tervezett az észtországi Rapla megye érintetlen tájára, egy mocsárra a tallini B210 stúdió. A Maidla Nature Villa oldalán lépcsők futnak fel a tetőteraszig, az épület pedig egy korábbi udvarház helyén áll.

A Maidla Nature Villa tulajdonosai különleges élményt szerettek volna biztosítani a vendégeik számára, ahol a természetben elmerülve a legtöbbet hozhatják ki a helyszín sajátos adottságaiból. A gólyalábakon az ártér fölé emelt épület ugyan evidens egy mocsaras, érintetlen vidéken, viszont az egyszobás szállás valóban megkapóra sikerült. 

Az épület egyszemélyes vagy egy párnak megfelelő – ezért nevezik mikrohotelnek a tulajok –, a tetején tágas terasszal. A fakoronák szintjén lévő teraszról este nézegethetjük a csillagokat, nappal figyelhetjük a madarakat, míg a lenti terasz idilli reggeliző hely.

Tavasszal az egész környéket elárasztja a közeli folyó, így a házhoz csak a megemelt sétányon lehet eljutni. Maga a ház viszont egész évben elbújik a nyírfaerdő és a cserjék takarásában, a helyszínt pedig úgy választották ki, hogy minimális hatása legyen a meglévő ökoszisztémára.

A szögletes szerkezet egészét sötétbarna, hőkezelt hamuval vonták be, amely segít beolvadni természetes környezetébe, ahogy a területen álló nyírfákat sem vágták ki – helyette beépítették a teraszba. A házat a hagyományos faházak ihlették. 

A mocsaras talajba állított hétméteres cölöpök szolgálnak tartószerkezetként, a ház alakja pedig azért szabálytalan – háromszögekre bontott –, hogy minél inkább alkalmazkodhasson a környezetéhez. A szokatlan alaprajz kényelmes bejáratot tesz lehetővé vihartornáccal.

A bejárati üvegajtó mindjárt a háromszög alakú hálószobába nyílik, melynek üvegfala ellenállhatatlanul a tájra vonja a tekintetet.

A háromszög egyik csúcsán elhelyezett fatüzelésű kályha fókuszpontot jelent a lakótérben. Az ágy függönyökkel választható el a kandallótól és az amellett lévő ülősaroktól. A king size ágy mögé rejtett kis fürdőszobában padlótól a mennyezetig érő tükrök növelik a térérzetet.

A ház tele van a kortárs észt design elemeivel: modern kerámia, textíliák vagy akár fürdőköpenyként szolgáló kimonó. Mindent úgy terveztek, hogy egy kicsi, mégis kényelmes helyet teremtsenek a tökéletes pihenéshez. Még az ár megemelkedésekor is: olyankor közvetlenül vízre szállhatunk a teraszról egy kenuval.

A B210 irodát 2012-ben alapították interdiszciplináris együttműködések és az épített környezetben elért pozitív változás szándékával. A stúdiót éppen a korábbi észtországi munkái – köztük egy úszó szauna vagy az erdő hangjait felerősítő installáció – alapján választották ki a Maidla Nature Villa ház megtervezésére.

Építészet: b210 
Belső és bútortervezés: b210 
Mérnök: Production House
Fotó: Priidu Saart, Tõnu Tunnel, Vahur Singa
Tulajdonos: Maidla Nature Resort
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gólyalábakon az észt mocsárban

Gólyalábakon az észt mocsárban

Egyszobás mikrohotel az érintetlen tájban.

Egy megafonban üldögélve élvezheted az erdő hangjait Észtországban

Egy megafonban üldögélve élvezheted az erdő hangjait Észtországban

A túrázók és a zenészek körében egyaránt hódít.

Hogyan élénkíti a gazdaságot a design?

Hogyan élénkíti a gazdaságot a design?

A gazdaságélénkítés, a flow és a balti államok állnak az idei Design Hét középpontjában.

Hirdetés