Ahol nem snassz a földről enni

Zero-waste étterem Észtországban.

Nincs abban semmi meglepő, ha egy étteremben az asztalé a főszerep. Na, de ha ez az asztal földből van, arra már felkapja a fejét a fine dining legelszántabb híve is. Az észt Kuidas tervezőiroda hét nap alatt hozta létre a pop-up éttermet, nulla költségből, nulla káros környezeti hatással, kizárólag természetesen lebomló anyagokból.
 


Kuidas észt nyelven azt jeleni: hogyan? A slow-tech szemléletű tervezőiroda azt kutatja, hogyan bánik az ember az anyagokkal és a környezettel. A Restaurant Null című tévés show-ba kaptak meghívást, ahol az volt a feladat, hogy újrahasznosítható anyagokból, zéró költségvetéssel hozzanak létre egy éttermet, amely a lehető legkevésbé terheli meg a természetes környezetét. Az eredmény egy tizenkét személyes asztal egy hajdani hentesbolt elhagyott terében, Észtország déli részén, Viljandi óvárosában. A rusztikus romhangulat trendteremtő lehet az éttermi kultúrában éppúgy, mint a design terén.
 


A felhívás újrahasznosítható anyagokból megépülő berendezésre szólt, de a tervezés során az iroda rájött, hogy ezen anyagok újrafeldolgozása is rengeteg hulladékkal jár, és a költségvetést is túllépték volna. Ezért forradalmi ötlettel álltak elő: az étterem közepére döngölt földből építették meg az étkezésre szolgáló bútordarabot. 

 


Az asztal tradicionális technikával készült. Az agyagot helyben termelték ki és napon szárították, mielőtt átszűrték egy öreg rugós matracból készült kereten. Az anyagot vödrönként öntötték a pult-magas bútordarabhoz készült formába. Döngölés és tömörítés után a végeredmény egy 15 tonnás asztal, amely a sárgától a litván vörös agyagig sokféle színben pompázik. A falakat körben fehérre festették, hogy az időközben rákerült graffitit eltüntessék. Ebben a környezetben a homokkal kiegyenlített felületű asztal melegséget sugároz.
 


A fedlapba mélyedéseket vágtak, ahová pont beleillenek az edények, melyekből a vendégeknek az ételt tálalják, Minden vendég számára ugyanaz a készlet áll rendelkezésre egy méteres helyen. A négyzet alakú tálat helyben talált padlódeszkákból készítették, a levesestányért 3 literes üvegekből. Az evőeszköz számára egy keskeny téglalap alakú mélyedés szolgál. Az egyszerű kialakítás az étkezés élményét kulturális élménnyé emeli, a vendégek figyelmét nem vonják el a külsőségek, csak az ételre és egymásra koncentrálhatnak.
 


Az étterem működése minimális hulladékkal jár, az evőeszközön és a szalvétán kívül gyakorlatilag a négyfogásos menü elfogyasztása semmivel sem terheli a környezetet. A földből készült asztal lassan elenyészik majd, ha már nem használják, hacsak anyagát másra nem hasznosítják. A föld, amiből építették, eggyé válik, együtt öregszik a romos téglaépülettel, a félig nyitott faablakok bája hozzájárul a hely hangulatához. A Kuidas Restaurant Null étterme igazolja a lassan divatjamúlt axiómát: a kevesebb több. 
 

 

Tervező: Kuidas
Helyszín: Viljandi, Észtország
Fotó: Tõnu Tunnel

 

Forrás: yellowtrace




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

A minimalizmus esztétikája
  • 2022-04-27 09:00
  • Deco

A minimalizmus esztétikája

YAMA Budapest étterem a Bara Akos Daniel Architects and Design Studio tervezésében.

Piaci viszonyok

Piaci viszonyok

ZHU & CO. kínai bisztró a Nagymező utcában. Cikkünk az OCTOGON 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Nincs találat!

Hirdetés