Hirdetés

A GeoConcept főhadiszállása a Térhálózat/Sporaarchitects-től.

A székházak építészete szinte egy külön műfaj, és szerencsére már egész kis gyűjteményt lehetne összeállítani az elmúlt évtizedben épült jó példákból. A bérirodák sztenderdizált világával szemben egy székháznál előtérbe kerül a céges identitás kifejezése, felértékelődik a minőség és a személyre szabott, nagyobb gondosságot tükröző megoldások. A GeoConcept székháza – egyben az OCTOGON szerkesztősége (lásd keretes írásunkat) – sok tekintetben egyedülálló épület – cikkünk az OCTOGON 168-as (2021/4-es) lapszámából.

A GeoConcept geotermikus hőszivattyús rendszerekre specializálódott vállalkozás, számos referenciával. Új székházuk építésénél cél volt, hogy az épület önfenntartó legyen, szinte semmi külső energiaforrásra ne legyen szükség a működéséhez.

A helyszín a 3. kerület zöldben gazdag, ligetes részén, a Mátyás hegy lábánál, a Kiscelli múzeumtól nem messze található. A terület máig őrzi az egykori szőlőskertek, gyümölcsösök hangulatát. Az épület mindkét megközelítési irányból rejtőzködő, az utcafronttól hátrébb húzódó diszpozícióban helyezkedik el. A környékre jellemző a szabadonálló beépítés.
 

Az OCTOGON szerkesztősége

Rendhagyó módon egy olyan címlapsztoriról szól a szerkesztőségi jegyzet, ami rendkívül közel áll hozzánk. A címlapon szereplő irodaház bő két éve szerkesztőségünk otthona. Még javában zajlottak a tereprendezési munkálatok, amikor kiadónk – cégcsoportunk pénzügyi részlegével közösen – átköltözött ebbe a Folyondár utcai házba. Talán még sohasem voltunk ennyire közel – ebben a megélt, átélt, szubjektív, elfogult formában – egy hazai kortárs építészeti alkotáshoz. Noha kétségtelen, hogy a véletlen alakította így, mégis nehéz elvonatkoztatni attól az ideától, miszerint valamiféle sorsszerűség volna abban, hogy szerkesztőségünk és ez a ház egymásra talált. Talán kissé ködösen hangzik, vagy erőltetetten spirituálisnak a gondolat, de sokszor az az érzésem, mintha a ház választott, vonzott volna magához minket, mintsem fordítva. Mintha az Octogon elmúlt húsz évének, a lap küldetésének egyfajta összegzését is beleláthatnánk ebbe a házba...

(részlet Martinkó József a 168-as lapszámot indító szerkesztőségi jegyzetéből)


A Remetehegyi út felől érkezve az épület látványa hirtelen tárul elénk, ez még inkább fokozza az első megpillantás élményét. Nem is épületként, inkább objektumként csodálkozunk rá először, valamiféle szemi-transzparens réteg mögött rejtőzködve, tárgyszerűen jelenik meg, a környékbeli házak között egyedi individuumként. Formai karakterét leginkább az emeleti szint lebegő érzete határozza meg, ugyanakkor nem válik monotonná a tömeg, sarokhelyzetben dinamikusan ér földet. A kéthéjúság elsőre leolvasható, a formálás is ezt tükrözi a külső héj lyukasztásaival, amely mögött egyértelműen látszik a földszinttel egységet képező üvegfal mint belső épülethéj. Az épülethez közelebb érve válik nyilvánvalóvá, hogy a második homlokzat nemcsak árnyékot ad, a fém tartókonzolok egy taposórácsos járdát tartanak, amelyet teraszként, kerengőként is használhatnak az emeleti irodatér dolgozói. Az áttört járdafelületnek épületfizikai szerepe is van, függőleges irányú levegőáramlás indul be, amely nyáron hűti az épület külső felületét.

Az épület szerkezetét tekintve is bővelkedik az egyedi megoldásokban. Négy acélpillér határozza meg a fő alátámasztó szerkezetet, ezen nyugszanak a födémek. A pillérek közti 10 méteres fesztávot 30 cm-es vastagságú vasbetonfödém hidalja át. Ez a szerkezeti rendszer a lehető legjobb térkihasználást teszi lehetővé, a belső térben a kiszolgálóblokkon kívül semmi sem bontja meg a tér egységét. Egyetlen vasbeton magba sűrítve oldották meg a tervezők az összes háttérfunkciót. Maga a födém is különleges, magába integrálja nemcsak az állékonysághoz szükséges alsó-felső vasalást, de az összes gépészeti és elektromos vezetéket, így a hűtés-fűtést és a gépi szellőztetést is. Egységes meleg-szürke felületével egyúttal látvány-elemmé is válik, kifelé karcsúsodó formájával az üvegfalhoz érve szinte teljesen eltűnik. A bent-kint világa az üvegfal és a fémhártya révén szinte eggyé válik.

A belső terek legnagyobb része openoffice irodaterület, amely maximális térkihasználást biztosít. A bútorzat is a flexibilitást segíti, kerekeken gurulnak nemcsak a székek és az asztalok, de az elválasztó irattartó polcok és akusztikai elemek is. A tárgyalóasztal a kiszolgálóblokk melletti területen kaphatott helyet, akusztikai elemek választják el a többi irodarésztől. A kiszolgálóegység önmagában is kitüntetett figyelmet érdemel. Elmosódik a határ épület és bútor között. Minden elem egyedileg tervezett a tolóajtótól kezdve a térelválasztón át a beépített szekrényig. Az irodatérből több helyen is ki lehet lépni a külső kerengőre. Az irodai munka hatékonyságát is fokozza, hogy többször fel lehet állni felfrissülni, ki lehet lépni az átmeneti térbe néhány szóra. A külső járda közlekedő funkciót is betölt, a külső lépcső mind a három szintet összeköti. A földszinti irodatér közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik.

Akár a külső, akár a belső lépcsőn is lejuthatunk az alagsorba, ahol a tároló-, illetve gépészeti helyiségeké a főszerep. Ha már geotermikus energia a GeoConcept fő profilja, az épület hűtését-fűtését is teljesen földszondákkal, hőszivattyúval oldották meg. Az egész rendszer elfér egy 2,5x2,5 méteres helyiségben.

Az alagsorban található irodarészben több egyedi megoldást is találhatunk. A fény három felülvilágító sávon keresztül érkezik le, különleges hatást ajándékoz a térnek.

A térelválasztó üvegfal a födémhez közvetlenül csatlakozik, mintha csak beleolvadt volna a betonba. Ezt betonba ágyazott profil segítségével lehetett megoldani, amelyből csak egy vékony rés látszódik lentről. Az alagsorban található a garázs is, melynek ajtaja az épület elé nyílik. Az épületet újra kívülről szemlélve még egy részt fedezhetünk fel, a tetőfelépítményt, amely egy exkluzív tárgyalót rejt magában. A megközelítés az emeleti szintről történik, akár a belső, akár a külső lépcsőn keresztül. Csodás körpanoráma fogad a nagy üvegfelületeken keresztül és a kör alakú, csővel bélelt oldalablakokon át, amelyek visszautalnak a GeoConcept tevékenységére is.

A GeoConcept-székház egy jó értelemben vett Le Corbusier-i gép, már-már prototípus, amely további hasonló, maximumra törekvő épületeket vetít előre. Az épület közvetlen előzménye a gönyűi kikötő szervizépülete, ott már láttuk a rácsos elemet homlokzaton alkalmazva a tervezőktől (lásd: OCTOGON, 2017/5., 137. lapszám). A GeoConcept irodaháza szinte egy tervezői hitvallás, az összművészet dicsérete. Visszaigazolása annak a gondolatnak, hogy gondosan megtervezett részletekkel lehet igazán jó építészetet csinálni.

Építés: 2017-2020
Hasznos alapterület: 597 m2
Generáltervezés: Térhálózat
Építészeti koncepció: Korompay Attila (Térhálózat Design Kft.) és Hatvani Ádám (Sporaarchitects)
Építész tervező team: Korompay Attila, Ördög Evelin




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új szuperpark a bécsi okosvárosban

Új szuperpark a bécsi okosvárosban

Harmincezer négyzetméteren épül Aspern Seestadt új multifunkciós parkja.

A szálloda, aminek nem kell marketing

A szálloda, aminek nem kell marketing

A D8 szálloda meglepő indulása bizonyítja: a világbajnok lokáció és a profi személyzet egy újszülött hotelt is kortalanná tehet.

Építkezéses színezők gyerekeknek

Építkezéses színezők gyerekeknek

A gyerek rajzol, apa mesél, így jobban telik a karantén.

Hirdetés