Menő név, menő iskola! Akkoriban igazi kuriózum volt, hogy még egy tanmedence is helyet kapott az épületben.

Kedves László Könyvműhelye gondozásában tavaly megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című hiánypótló sétakönyv 2023-ban az OCTOGON online-ra költözik: minden hónapban egy, a szerző, Hartmann Gergely és a kiadó-szerkesztő Kedves László által kiemelt salgótarjáni épületet mutatunk be – Gulyás Attila nagyszerű fotóival – egy precízen kigondolt ritmus mentén. Ezúttal íme a Gagarin Általános Iskola.A Pécskő úton és környékén megvalósított lakónegyed súlypontjában építették meg az általános iskolát, amely a legendás űrhajós halála után egy évvel, 1969-ben vette fel a Gagarin nevet. 

A 16 tantermes oktatási intézmény épülete remekül használja ki a terepadottságokat. Alaprajzi rendszere azonos a Bolyai János Gimnáziuméval, azzal a különbséggel, hogy a tornaterem ez esetben a tantermi szárny téglalapjának északi oldalához csatlakozik, ahonnan a külső sportpályák is elérhetők.
 


A József Attila út felől szerény, egyemeletes épületnek tűnik, ám a Meredek utcán lefelé haladva négyszintes, nagyvonalú intézmény képe bontakozik ki. A sávozottan öntött vasbetonnal burkolt lábazati szint mintha még a hegy része volna. A bejárati szint visszahúzásával érvényesül igazán a tantermi emelet lebegő hatása.

Igazi kuriózum volt akkoriban, hogy az épületben tanmedence is készült, amely egyedüliként biztosította a beltéri úszásoktatás lehetőségét a fedett uszoda 1981-es átadásáig. 
 

Gagarin Általános IskolaSalgótarján, József Attila út 2.
Tervező: Magyar Géza (Lakóterv)
Épült: 1967

 


„Salgótarján építése olyan, mint egy folytatásos építészeti regény” – írta 1976-ban a Magyar Építőművészetben Kubinszky Mihály építész, építészettörténész. Ennek az épített regénynek, megvalósult utópiának egy lenyomata ez az útikalauz. Az egyes épületek, mint a regények szereplői, önmaguk jogán is érvényes, sőt kivételes egyéniségek, de a történetet az egymással való kapcsolatuk, interakcióik jelentik. Ezeket a fő- és mellékszereplőket mutatja be ez a könyv. Magát a történetet pedig az olvasó személyesen élheti át igazán sétái során, miközben bejárja ezt a kivételes és sokrétű városépítészeti együttest.

Kedves László Könyvműhelye gondozásában megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című kötet többek között az ISBN könyv+galériában is megvásárolható erre a linkre kattintva.


És hogy még inkább kedvet csináljunk a könyvhöz, olvassátok el Zöldi Anna „Tiszta Amerika” című írását az OCTOGON online-on ITT. Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tanösvény a városban? Naná!

Tanösvény a városban? Naná!

Kortárs térhasználat Salgótarjánban.

Betemetett völgyhíd kiásására készülnek Salgótarjánban

Betemetett völgyhíd kiásására készülnek Salgótarjánban

Folyamatban van az engedélyek beszerzése.

Építészetileg és történelmileg is jelentős épületek újulnak meg Kőszegen

Építészetileg és történelmileg is jelentős épületek újulnak meg Kőszegen

Összesen hét egyházi épület, hatmilliárd forintból.

Hirdetés