Menő név, menő iskola! Akkoriban igazi kuriózum volt, hogy még egy tanmedence is helyet kapott az épületben.

Kedves László Könyvműhelye gondozásában tavaly megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című hiánypótló sétakönyv 2023-ban az OCTOGON online-ra költözik: minden hónapban egy, a szerző, Hartmann Gergely és a kiadó-szerkesztő Kedves László által kiemelt salgótarjáni épületet mutatunk be – Gulyás Attila nagyszerű fotóival – egy precízen kigondolt ritmus mentén. Ezúttal íme a Gagarin Általános Iskola.A Pécskő úton és környékén megvalósított lakónegyed súlypontjában építették meg az általános iskolát, amely a legendás űrhajós halála után egy évvel, 1969-ben vette fel a Gagarin nevet. 

A 16 tantermes oktatási intézmény épülete remekül használja ki a terepadottságokat. Alaprajzi rendszere azonos a Bolyai János Gimnáziuméval, azzal a különbséggel, hogy a tornaterem ez esetben a tantermi szárny téglalapjának északi oldalához csatlakozik, ahonnan a külső sportpályák is elérhetők.
 


A József Attila út felől szerény, egyemeletes épületnek tűnik, ám a Meredek utcán lefelé haladva négyszintes, nagyvonalú intézmény képe bontakozik ki. A sávozottan öntött vasbetonnal burkolt lábazati szint mintha még a hegy része volna. A bejárati szint visszahúzásával érvényesül igazán a tantermi emelet lebegő hatása.

Igazi kuriózum volt akkoriban, hogy az épületben tanmedence is készült, amely egyedüliként biztosította a beltéri úszásoktatás lehetőségét a fedett uszoda 1981-es átadásáig. 
 

Gagarin Általános IskolaSalgótarján, József Attila út 2.
Tervező: Magyar Géza (Lakóterv)
Épült: 1967

 


„Salgótarján építése olyan, mint egy folytatásos építészeti regény” – írta 1976-ban a Magyar Építőművészetben Kubinszky Mihály építész, építészettörténész. Ennek az épített regénynek, megvalósult utópiának egy lenyomata ez az útikalauz. Az egyes épületek, mint a regények szereplői, önmaguk jogán is érvényes, sőt kivételes egyéniségek, de a történetet az egymással való kapcsolatuk, interakcióik jelentik. Ezeket a fő- és mellékszereplőket mutatja be ez a könyv. Magát a történetet pedig az olvasó személyesen élheti át igazán sétái során, miközben bejárja ezt a kivételes és sokrétű városépítészeti együttest.

Kedves László Könyvműhelye gondozásában megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című kötet többek között az ISBN könyv+galériában is megvásárolható erre a linkre kattintva.


És hogy még inkább kedvet csináljunk a könyvhöz, olvassátok el Zöldi Anna „Tiszta Amerika” című írását az OCTOGON online-on ITT. Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Karancs Szálló | Salgótarján modern építészete 1945-1990

Karancs Szálló | Salgótarján modern építészete 1945-1990

Szabadtéri tető-mozi és egy prominens űrhajós vendég a kor „brutál modern” hétszintes hoteljében.

MUKI, a világító betontérkő

MUKI, a világító betontérkő

Az S39 Hybrid Design tervezői fényt hoznak a talpunk alá.

Tiszta Amerika

Tiszta Amerika

Salgótarján modern építészete 1945-1990.

Hirdetés